Etikettartiklar
Läst 3186 ggr
zickan
2017-12-06, 22:33

D - Vitamin

Djur behöver också D-vitamin. Hur ser det ut för dina husdjur? Står dom i en källare eller långt från ett fönster. Visste du om att även djur kan få sämre psykisk och fysisk hälsa vid D-vitamin brist. Samma som oss människor.

Vitamin D3 bildas, hos människor och många djurarter, i huden när den vidrörs av UVB strålar från solljuset. Fönsterrutor hindrar 90% av dessa strålar och  släpper dessutom igenom skadliga UVA strålar som motverkar syntesen av vitamin D3. Vitaminet finns också i lägre halter i en del födoämnen men inte tillräckligt för att täcka dagsbehovet.

Majoriteten av svenskarna får D-vitamin brist på vintern, något som påverkar både den fysiska och psykiska hälsan negativt. För oss människor är det så enkelt att ta ett tillskott varje dag och vips så mår vi mycket bättre.

Men våra husdjur då?
Eftersom forskningen kring D-vitamin är relativt ny har den inte riktigt nått fram till djurvärden ännu verkar det som. 9Det har konstaterats på många håll att det är vanligt med D-vitamin brist hos våra husdjur, särskilt hos smågnagare (som får egenblandat foder och inte vistas ute). Kommersiella foderproducenter tillsätter Vitamin D3 i fodret men många blandar eget foder till sina djur utan att vara medvetna om djurets behov av vitaminet. Det gäller även att hålla koll på rätt halter också då vitamin D är fettlösligt och överkonsumtion kan ge allvarliga skador. Ta därför reda på hur mycket D vitamin ditt djur behöver och undersök om de får i sig detta genom födan.
Råttor och möss behöver till exempel 0,025mg D vitamin per kg föda.[1],[2]

Vad kan man använda som tillskott till djuren? Det finns D vitamin i en del vitamintillskott för djur som går att köpa i butiker men dessa är oftast blandat med en massa andra vitaminer och mineraler vilket ökar risken att dessa istället överdoseras. Fet fisk är en god källa till D vitamin men långt ifrån alla djur vill äta fisk och då kan det bli knepigt. Även soltorkat hö och gräs innehåller en del D vitamin men det kan variera mycket mellan olika sorter. I matvarubutikerna finns havredryck berikad med extra Kalcium och vitamin D3 (vilket då står på förpackningen), den brukar uppskattas och kan användas som ett komplement men dessvärre räcker den inte hela vägen. Hos fåglar har behovet uppmärksammats och så kallade ”fågellampor”[3],[4],[5] har börjat komma ut på marknaden. Dessa innehåller små delar UVA och UVB strålar som stimulerar djurets egen D-vitamin produktion. Fågellampor kan med fördel även användas till andra smådjur så som gnagare. Fågellamporna anses av en del djurägare vara för dyra och många känner ännu inte till behovet av dem. Det finns även ett fåtal helspektrums belysningar som är skapta för att efterlikna naturligt solljus och några av dessa utgör betydligt billigare alternativ.[6],[7] Jag hoppas att det ska komma fler lampor av denna typ och att fler djurägare får upp ögonen för dem. Lampor anpassade till reptiler ska däremot absolut inteanvändas till gnagare då de är för starka och kan skada deras ögon.

Obs! Det finns undantag. Hundar och katter är inte beroende av solljus på samma sätt för att producera D-vitamin, de får det i sig genom födan istället.[8] De kan så klart njuta av att vistas i solen ändå.6

Författare:
Knivsta etologen - https://knivstaetologen.wordpress.com/page/3/
[1] http://www.nap.edu/read/4758/chapter/4#13

[2] http://www.nap.edu/read/4758/chapter/5#82

[3] https://animail.se/fagellampa-uv-a-och-uv-b-23w.html

[4] http://www.zoosajten.se/fagel/ovrigt/fagellampa-avian-sun

[5] http://www.undulatshopen.se/uv-belysning/fagellampa.html

[6] http://www.lamportillallt.se/lampform/lysror/bio-vital-lysror-t8-1150lm-18w958-g13-590mm.html

[7] http://www.lamportillallt.se/andamal/dagsljus-vaxtbelysning/narvatronic-bio-vital-5800k-950lm-e27-20w.html

[8] http://totalhealthmagazine.com/Pet-Health/Vitamin-D-For-Pet-Health.html

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

zickan
2017-12-06, 22:58
#1

En bra artikel nu inför vinterns mörka och kalla månader.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

pellepojken
2017-12-09, 09:59
#2

När det gäller D- vitamin så köper jag den på Apoteket. Det är droppar för barn. Sen får man räkna ut doseringen. Vi kan också ge våra råttisar lite mer av dom feta fiskarterna. Men då bör den vara vildfångad (Lax )

myismyname
2017-12-10, 14:38
#3

En liten varning:

Det är vanligt att till exempel fiskleverolja rekommenderas som tillskott för att få i sig extra D-vitamin. Fiskleverolja är väldigt rikt på A-vitamin utöver D-vitamin, och det är därför något man inte ska ge för ofta eller för mycket av till råttor. Råttor behöver mindre A-vitamin i förhållande till D-vitamin än människor (ca 2,5:1 jämfört med människors 10:1), och eftersom A-vitamin är fettlösligt kan en överdos vara farligt (överskottet kissas inte ut som det gör med vattenlösliga vitaminer). Det finns dock fiskleverolja där A-vitaminet har tagits bort, så till råttor är det bättre att satsa på det, eller något annat Kosttillskott som inte är lika rikt på A-vitamin. 🙂

Atria Rattery i Piteå, Norrbotten (finns även på facebook)

Medarbetare på The Sims i Fokus och Råttor i Fokus

Alwyn
2017-12-10, 19:05
#4

#2 den använder jag med. Riktigt bra att ha i färskfodret! #3 bra poäng där My!

Upp till toppen