Etikettartiklar
Läst 4305 ggr
zickan
2017-12-10, 16:23

Kosttillskott

Om du har läst min informationstext om torrfoder, så vet du redan att det är svårt att tillgodose råttors behov av kalcium, koppar och D-vitamin enbart med torrfoder eller färskfoder, även om man är noga med att variera kosten. Speciellt D-vitamin kan vara knepigt då våra tamråttor generellt inte vistas i solen tillräckligt mycket för att själva kunna bilda det D-vitamin de behöver, och det är svårt att komma upp i tillräckliga mängder D-vitamin bara genom mat. Därför behöver råttor oftast någon form av kosttillskott för att täcka deras dagsbehov av vissa vitaminer och mineraler.

Kosttillskott är särskilt viktigt när man blandar sitt eget Torrfoder eller till exempel ger Torrfoder från Rat Rations, eftersom dessa inte innehåller tillsatser på samma sätt som många pelletsfoder gör. Faktum är att detta är den enda fördelen med foder i pelletsform till råttor. Tyvärr väger nackdelarna tyngre (ingen variation, ingen möjlighet till anpassning efter flocken, mindre berikning, inga fröer eller korn att skala själv, etc. etc.) och pellets bör därför undvikas.

DailyRat3 ;DailyRat3 är ett kosttillskott som innehåller D-vitamin, kalcium och koppar. Det är inte vattenlösligt utan ska blandas med till exempel färskfoder.

Daily Essentials 1 - Dr Squiggles är ett vattenlösligt kosttillskott som därför med fördel kan blandas i råttornas vattenflaska (Obs! Se till att ha en flaska med vanligt vatten i buren också). Det kan även blandas i färskmaten. Många råttor älskar Dr Squiggles i vattnet och tömmer flaskan i ett nafs, vilket kan vara särskilt bra under varma dagar. Råttor som aldrig har smakat innan vuxen ålder kan vara lite skeptiska men brukar fatta galoppen ganska snabbt. Dr Squiggles innehåller en hel rad olika vitaminer och mineraler, men dock inte kalcium. Kan kombineras med exempelvis Calcivet, DailyRat3 eller andra tillskott som innehåller kalcium.

Calcivet innehåller kalcium och D-vitamin, och är ett bra komplement till exempelvis Daily Essentials 1 - Dr Squiggles (kan blandas i samma vattenflaska). Calcivet finns både som pulver och i flytande form. 

Övriga tillskott

Jag tänkte även passa på att nämna kosttillskottet Ipakitine, som binder fosfor i kosten och minskar upptaget av fosfor i tarmarna. Ipakitine kan vara lämpligt att ge äldre råttor, speciellt hanar, som ofta drabbas av njurproblem. 

Råttor med njurproblem behöver en njurvänlig kost med mindre fosfor för att inte förvärra situationen och snabba på sjukdoms förloppet. Där kan Ipakitine vara en god idé för att boosta effekten av den njurvänliga kosten lite ytterligare och minska påfrestningen på njurarna. Läs mer om fosfor och njurproblem här.

Oljor

Utöver kosttillskotten här ovan, så kan det även vara en bra idé att en eller ett par gånger i veckan ringla lite nyttig olja över råttornas färskfoder. 

Var försiktig med mängden olja (den totala fetthalten i råttornas kost ska ligga kring 5%),men uteslut inte olja helt och hållet från råttornas kost. En bra balans av olja i kosten hjälper bland annat råttornas hud och päls att hålla sig frisk och i bra skick. Bra oljor för råttor är till exempel hampfröolja, linfröolja, kokosolja och torskleverolja (rik på D-vitamin, men innehåller även väldigt mycket A-vitamin, så ges sparsamt om du inte ger en variant där A-vitaminet har tagits bort). Rat Rations säljer även vad de kallar för Omega Oil, som är en blandning av hampfröolja, soja och linfröolja.

Författare/Bilder: 
_My Lindström - https://www.atriarattery.com/kosttillskott_

Källor/läs vidare:

  • Campbell, Alison M. 2010. The Scuttling Gourmet - A Guide to Wholesome Nutrition for Rats. 3. uppl. Penrith: Shunamite Publishing.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

zickan
2017-12-10, 17:04
#1

iFokus börjar bråka med mig. Ska försöka snygga till vissa meningar en annan dag. Nu verkar det inte gå.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

Upp till toppen