Etikettartiklar
Läst 14495 ggr
mikeiko
2013-06-02, 02:47

Första Hjälpen

Ett litet hemmaapotek kan vara bra att ha. Här följer tips på saker man kan stoppa i sin Rått-Första Hjälpen! Vissa saker är ganska basic, andra är mer avancerade och är du oerfaren bör du istället vända dig till en veterinär.

###

Verktyg och hjälpmedel
 • Nagelsax, nagelklippare - kloklippning mm.

 • Pincett

 • Pipett eller spruta utan nål - för sårtvätt, ge medicin, stödmatning mm.

 • Klotång (storlek katt) - för tandvård vid tandställningsfel

 • Kompresser och sterila sårkompresser, blodstoppare -  Vid bett (både på råtta och dig) samt vid t.ex. abcesser som blöder efter öppning.

 • Gasbinda och elastisk gasbinda

 • Bomull, bomullspinnar "tops"

 • Kirurgtejp

 • Plasthandskar 

 • Digitalvåg - för att hålla koll på viktupp- eller nedgång

 • "Sjukbur" - en låg bur med större botten, som en kaninbur. Detta för att en sjuk eller skadad råtta inte ska eller behöva klättra. 

 • Koksaltlösning - för sårtvätt, ögontvätt

 • Väteperoxid - uttorkande desinfektionsmedel samt sårtvätt vid vätskande sår (var) 

 • Handsprit/desinfektionsmedel

 • Noviform ögonsalva - för irriterade ögon, finns receptfritt

 • Helosan eller annan fet salva - svansvård mm.

 • Babyschampoo (oparfymerat) - om råttan/orna behöver sig ett bad med tvätt

 • Mjölkersättning katt/välling - vid stödmatning

 • Bisolvon - för slemupplösning. Ett av få läkemedel för människor som man kan ge till råttor.

 • Druvsocker - om råttan akut behöver energi

 • Sprayplåster, potatismjöl - fungerar båda som blodstoppare

Medicin och hälsokost

(Bra att spara om du fått av veterinär, om inte allt gått åt)

 • Metacam - smärtstillande

 • Stronghold - lättdoserad och lätt applicerbar, mot ohyra

 • Kortison (Prednisolon eller Betapred) - vid akut andnöd och luftrörsbesvär. Även vanlig astmamedicin går att använda.

 • Baytril - vid infektioner

 • Ronaxan - används bland annat mot Mycoplasma samt vid besvär med luftvägarna

 • Vibranord - används bland annat vid rossel samt vid besvär med luftvägarna

 • Echinagard/Echinaforce m.fl. (droppar) - vid förkylning, att blandas i vattenflaskan

 • Rooibos (rött teinfritt te) - vid förkylning, blandas med honung när teet är ljummet. Även lite vitlök kan läggas i.

Här kan du läsa mer om naturmedicin!

 

 

RiF Mod PoWer! :D

 

for a city without green ~

:')
:') 
2013-10-18, 21:55
#1

Superbra! Skulle inte någon kunna skriva vilken mängd av sakerna man ska ha? Tänker främst på medicinen för människor, man vill ju inte ge för mycket! 🙂

Apootie
2013-10-18, 22:13
#2

Och lite första hjälpen vid vissa tillfällen, som exempelvis vad man ska göra om en råtta sätter i halsen! 😃

Annars superbra!

:')
:') 
2013-10-18, 22:21
#3

Jag kan ta reda på lite fakta om vad man ska göra vid akuta situationer och skicka till en Medarbetare om ni vill, ni har antingen mer saker att göra än vad jag har :)

Nelley
2013-10-20, 14:48
#4

Också vad man kan använda i vilken situation och tex. symptom på råttan om den har slem eller nåt sånt:)

Zolah
2013-10-20, 17:49
#5

finns artikel om sjukdomar och hur man kan/bör gå tillväga :)

Bästa är alltid dock att ta reda på det som är mer akut hos veterinär

Apootie
2013-10-20, 17:55
#6

#5 Finns det en artikel om när råttan sätter i halsen? Jag har sett några gånger att det hänt här på RiF och vill vara förberedd om det skulle hända mina råttor exempelvis.

Zolah
2013-10-20, 17:58
#7

#6

jag vet inte faktis? men jag vet att det är då man bör 'slunga' råttan. ( låter värre än vad det är )

Men då ska det vara riktigt illa om man ska behöva tillgå med det.

Men jag skulle föreslå att man skriver sina önskningar i den här tråden

http://rattor.ifokus.se/discussions/4da2238ad4ebea6453004de9-artiklar-wanted?discussions-1

Så att vi kan hålla oss till frågor angående just första hjälpen produkter här :)

Apootie
2013-10-20, 18:00
#8

#7 Jo, och det är just det jag vill ha beskrivning på om det skulle hända, kanske bilder med exakt hur man ska hålla? Har önskat just det i den tråden innan 🙂

Fridborg
2013-10-20, 20:02
#9

Detta är en första hjälpen med vad man kan ha hemma som ett medicin-kit. Hur man gör i nödsituationer kan finnas i annan tråd/trådar.

Apootie
2013-10-20, 22:48
#10

#9 okej, ja. Det är ju det jag önskat… Vet ju inte själv, annars hade jag kunnat skriva artikeln..

fiore
2013-10-28, 17:15
#11

Jättebra artikel!

don't let anyone destroy your happiness Pussmun

mullsi
2014-03-03, 13:39
#12

hur stor mängd bisolvon ska man ge råttorna?? min ena tjej på 6 veckor väger kanske 100 g.

zickan
2014-03-03, 14:44
#13

Nu kan nog även ipren skrivas upp på listan. Visste inte att kan kunde ge det till råttor. Men Zakaraa ger det till sin hane efter kastreringen, veterinärens råd.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

mullsi
2014-03-03, 14:52
#14

#3

jaså? det var intressant.. :O 

Jag har skickat mejl till dig zickan:)

Fridborg
2014-03-03, 15:44
#15

Jag/min kille rättare sagt, har gett paracetamol när de varit ordentligt sjuka vid infektioner. Detta var på ett extremt experimentellt stadium, råttorna vi testade det på var över 2 år och "typ" redan döende.

Vi har en "formula" vi ger till gamla sjuka råttor på lite paracetamol, dextropur och en förkylningsmedicin jag köpt i Estland som innehåller sjukt mycket vitaminer och sånt. Är rätt säker på att det har gjort dem piggare, friskare och fått ett längre liv och de älskar att ta den. Liggande råttor började klättra och busa igen :)

Men exakta doser vet jag inte och visst, det är lite gamble att blanda hemma men som sagt, vi gör detta bara på gamla och sjuka djur och det har visat sig på 4 råttor att detta funkar :)

[kerstinthemilklover]
2014-03-03, 17:38
#16

#15 Jag antar att du har hyffsad koll på vad du gör med dina råttor när du doserar paracetamol. För det du skrivit tidigare verkar vettigt

Jag vet att råttor tål en hel del paracetamol, men jag vet också om att katter dör om de får våra vanligaste värktabletter i sig. Så var extremt försiktiga med era djur och ta dem till vetrinär vid behov.

#13 förresten häftigt att man kan ge ipren- vill också råda råttägare att ta emot råd fråm vetrinär innan de hjälper sina små sjuklingar.

Fridborg
2014-03-03, 17:53
#17

#16 Är inte jag som doserar, men vi snackar om några korn. Och detta är som sagt för råttor som redan är döende, har aldrig gjort det på bebis/ungdom/vuxen.

Osmos
2014-03-03, 20:21
#18

Jag tycker att det är mycket dumt att rekommendera folk att själva använda sparade receptbelagda läkemedel, eller att experimentera med mediciner för människa, av massor av olika skäl. Det kan inte påpekas ofta nog att sjuka djur ska till veterinär, inte behandlas hemma efter råd utan ordentliga källor på ett forum på internet.

För det första kan det vara livsfarligt för råttan som får fel medicin eller i fel dos. Att till exempel tipsa om att ge råttor paracetamol (tex. Alvedon) utan att vara helt säker på doser är jättedumt, det kan ge mycket allvarliga leverskador även om man överdoserar bara lite grann!

Sedan finns hela diskussionen med antibiotikaresistens, råttor har redan mycket problem med infektioner, och för varje gång det ges antibiotika, i värsta fall fel sort eller i fel dos, ökar risken för nya resistenta bakterier. Till exempel Baytril är ett väldigt värdefullt antibiotika, och veterinärerna har nyligen fått hårdare regler för att alls få skriva ut det till djur eftersom man absolut vill att det ska fortsätta fungera för att behandla farliga sjukdomar hos människor. Om det visar sig att djurägare själva ger djur överbliven medicin är jag rädd att vi snart inte kommer att få behandla djur med sådana antibiotika längre.

zickan
2014-03-04, 00:32
#19

#18 står i artikelns inledning att man bör akta medicinera själv och bör uppsöka veterinär. men visst kanske vi kan skriva om texten till mer tydlig varning om exprimentera med mediciner. men det är ändå bra att detta kommer ut. 
jag vet en del som har gett mediciner utan att ens veta om de kan ge. de har googlat och hittat nån som gett och kört själva. 
Så stoppa att skriva, stoppar inte folk från att använda. Därav är det rätt bra att lista som skriva ut de varningar folk gjort. Som du gjort nu. 
Diskutera saken öppet hjälper nog mer än det stjälper för i slutändan hade nog folk testat ändå. Men med detta kanske de kan få mer råd runt mediciner, doser och varningar på att det är farligt. 
Mesta som är med är sånt veterinärer själv ofta sagt att man kan/ska ge vid nått tillfälle. 
Sedan finns det råttor med känsligare blodkärl, allergier osv som kan dö för även minsta dosen. Vare sig utskrivet av veterinär eller ej. 
Dessa saker är också bra att dra upp och diskutera. Som faktum att många veterinärer skriver ut saker i fel dos som saker råttor inte ens bör få. 

Sedan finns det tyvärr tillfällen då det är väldigt akut. Och även om man nu ska ta djur till veterinären med en gång vid behov. Så finns det gånger man är låst utan att kunna ta sig. Suttit själv i den situationen. Powermeet i västerås. Jag bodde 5 mil utanför. Körkortslös, 5km att gå till tåget som ändå slutat gå och de flesta är inne i stan. Alla taxi bilar hade ju jobb inne i stan. När jag väl kom fram och beställde så tog det två timmar innan den var halvvägs till mig. Men då ringde jag och avbeställa. Råttan död. Osäkert om medicinering hade kunnat hjälpa henne. Men lindra smärtan hade det definitivt gjort.

Men jag är glad av att det var diskussion om tabletter. Lo katten högg tag i min kanins tass när denne stod mot gallret av uteburen. Lyckades dra min utebur en liten bit innan liten del gav vika och kaninen kom ut. Tur var såg grannen allt från fönstret och rusa ut. Hittade kaninen under grannens altanmöbler. Biten i tassen in till benet och han var i ren chock. Där var man rätt glad att man läst öppna trådar online om mediciner. Grabben läkte fint men var så stressad när min hund var för nära att jag gav bort honom för avel till en uppfödare som även startade honom i hopptävling.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

zickan
2017-02-07, 00:21
#20

Snubblade över detta gamla inlägg. Lite puff kanske. Rätt bra saker som kan va bra hemma.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

Upp till toppen