Etikettartiklar
Läst 20917 ggr
Zolah
2012-03-20, 15:32

Vanliga sjukdomar hos tamråttor

Vanliga sjukdomar hos tamråttor

Nu i början av den här artikeln så ber jag er att ha i åtanke på att det är ett väldigt stort område och att det kommer ta en stund för mig att färdigställa, så om eventuella länkar osv inte funkar skicka gärna ett PM direkt till mig så jag får åtgärda det.

Ha också i åtanke att detta började som en rapport, kommer att ändra eftersom så att det kommer bli mer av en artikel än en rapport. men just i början tror jag att rapport stilen passar bra.

Bild av Meeliah på deviantart

Inledning

Tamråttan är ett vanligt husdjur idag, större framfarten av detta skedde troligtvis på 80talet. Men när började man igentligen ha råttor som husdjur?

Allt började troligen på 17-1800 talet, I England. På den tiden var det rätt vanligt med råttfångare som fångade in råttor och sedan lät dem vara med i 'blodsporter'.

Blodsport är ett grymt spel där man samlar ihop levande råttor till en inhägnad, där man sedan satsar pengar på en hund ( ofta Terriers ) för att se hur snabbt den kunde dräpa råttorna. Den som satsade närmast den tid som det tar, vann alla pengarna.

Senare tror man att råttfångare, och sportsmän började spara på råttor som hade anorlunda pälstyper då sporten var som mest populär. Sedan började man avla på dom djuren och sälja dom som sällskapsdjur.

En av dom män som tros ha lagt grund till dagens sällskapsråtta är Jack Black, drottning Victorias kungliga råttfångare. Han avlade på råttorna och gav sedan bort dom eller sålde till dom brittiska aristokraterna. Den andra grundaren var Jimmy Shaw, ägare till en av dom större sportspubarna i England. Han ägde äver terriern 'Jacko' som har världsrekord i att döda råttor på kortast tid.

Råttor som utställningshobby påbörjades dock inte förens 24 oktober 1901 - Då Mary Douglas bad den internationella musklubben att låta hennes råtta vara med.

Syfte

Syftet med artikeln är att redovisa vilka vanliga sjukdomar som finns hos råttor, samt redovisa vilka lämpliga behandlingar som finns.

Metod

För att kunna genomföra detta har jag gjort intervjuer och studerat litteratur samt fakta sökning via nätet, detta för att få fram en bra och solid grund då mycket fakta är utdaterade.

Vanliga sjukdomar hos råttor länksamling

- Förkylning

-Rossel och luftvägsproblematik

-Öroninflammation

-Fetma

-Cancer och tumörer

-Ohyra

-Ålderdom

-Klumpfot

-Smärta

* Slutdiskussion *

* Källförteckning *

* Tack *

[Borttaget]
[Borttaget] 
2012-06-19, 22:15
#1

Inlägget är borttaget

Upp till toppen