Etikettartiklar
Läst 16290 ggr
Zolah
2012-06-18, 17:19

VSHT - Ohyra

Vanliga Sjukdomar Hos Tamråttor - Om ohyra hos råttor.

Skabb leder ofta till både sår och kliande sårskorpor på råttor.

Foto: zickan

Symptom

Beroende på typ av ohyra - men råttan kliar sig ihärdigt, och får små sår/sårskorpor på kroppen. Något som ser ut som "prickar" på öronen kan också uppstå. Tycker du att det är svårt att undersöka råttan så är ett tips att fukta eller blöta pälsen - då syns sår tydligare.

Orsak

Råttan har fått någon form av ohyra. De fyra vanligaste ohyrorna är:

  • Löss
  • Skabb
  • Loppor
  • Ringorm

Detta kan hända alla, och är ganska vanligt! Exempelvis så kan det komma från att det råkat följa med dig hem på kläderna, eller om råttorna lekt utomhus. Kan även varit så att dom blivit smittade av gäster eller andra husjdur. Har du klappat en hund eller katt? Så enkelt kan det ske! Skabb och löss är dock för det mesta artspecifika.

Vanligt är också att ohyra kan följa med på pinnar, hö eller i spån.

Öronskabb

Foto: Cis-j

Behandling

Behandlingen är rätt enkel, åk till en veterinär och få recept på exempelvis Stronghold. Av personliga erfarenheter så vet jag att just Stronghold funkar utmärkt.

Beroende på råttans storlek så behövs det bara 1 - 2 droppar i nacken på råttan! Låt sedan råttan vara ute med dig eller i en separat bur i ungefär 30-60 minuter, så att ingen av burkamraterna kan putsa bort medlet innan det torkat ordentligt. Upprepa sedan detta med resterande flockmedlemmar.

En klar fördel med Stronghold (förutom den enkla doseringen) är att du inte måste rengöra hela buren mer än normalt, då dosen tar kål på ohyran och ger ett förebyggande skydd i upp emot en månad.

Känner du dig osäker så ring till Agrias Telefonveterinär. Det kostar 60 kronor samtalet, och du kan nå dem vardagar 16.00-24.00 och helger 07.00-24.00.

Frågor och kommentarer läggs i huvudartikeln

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen