Etikettartiklar
Läst 12347 ggr
Terato
2009-08-15, 01:19

TRÄNA RÅTTOR del 2: "Snurra runt"

Att snurra runt är ett ganska enkelt och bra första trick för dina råttor att lära sig.

Att snurra runt är ett ganska enkelt och bra första trick för dina råttor att lära sig. Men läs dock igenom TRÄNA RÅTTOR del 1: Att tänka på innan du börjar innan du sätter igång!

Sovie tränar

Att snurra runt

Steg 1: Sitt exempelvis i sängen framför råttan, håll en godisbit i handen och visa råttan den. Ge råttan godiset för att motivera till fortsatt träning.

Steg 2: Håll godiset framför råttan men låt den inte ta godiset. Tar den godiset så säg "nej" och ta ifrån råttan godiset. Låt råttan följa efter godiset, samtidigt som du säger kommandot "snurra runt" eller liknande och snurra långsamt en ring runt råttan. Snurra så pass långsamt att råttan följer med med munnen och hela kroppen men inte så långsamt att den får tag i godiset. Får den tag i godiset så börjar ni om. Om råttan klarat av att gå runt ett varv så säger du "bra!" med en belönande röst och ger råttan godiset.

Kom ihåg att inte missa att använda kommandot eller att belöna. Belöna inte om råttan gör fel, t.ex. tar godiset innan den snurrat runt ett helt varv. När detta sitter bra, gå till steg 3.

Steg 3: Håll godiset synligt, snurra en snabb ring ovanför råttans huvud, säg kommandot och invänta. Vänder råttan på huvudet i "snurrariktningen", alltså, den testar om det är det du vill att den ska göra, så uppmuntra med en glad röst "bra" så kommer den förmodligen att förstå att den ska fortsätta snurra runt hela varvet. Fattar den inte så visar du långsamt med godiset igen, alltså backar tillbaka ett steg och tränar det ett tag till. Ge inte godiset förrän den har snurrat runt helt.

Steg 4: När råttan klarar steg tre så provar du att snurra en cirkel runt råttans huvud utan att hålla godis i handen och säg kommandot och belöna med godis när den snurrat runt. Klarar den detta så gå till steg 5, annars backa ett steg och träna ett tag till.

Steg 5: Håll händerna i knät, säg kommandot och vänta tills råttan utför det. När den gör det, belöna med att säga: "Bra!" och ge godis. Tar det för lång tid från att du säger kommandot så säg det igen, allt för att råttan ska fortsätta sammankoppla tricket med kommandot. Fattar inte råttan så backa ett steg.

Steg 6: När råttan klarar av detta bra börjar du att försöka träna den på andra platser, t.ex köksbordet, direkt på golvet, när du står, sitter, ligger osv. Då lär den sig att göra tricket på andra scenarion än den är van vid. Låt den också få träna sig med andra personer till slut så att den vänjer sig även med det. Det är bra att träna råttan att kunna göra tricket i olika situationer och med olika människor om du t.ex vill visa upp tricket på nästa utställning. Flört

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

SweGizmo
2009-08-15, 01:51
#1

roligt trick:) lärde min ena hane det, fast kom bara till steg 3-4. Sen dess har vi inte prövat, glömde lixom av^^ haha.

Kanske ska börja med dej igen, även fast han är en gammelgubbe på över 2 år;) vem har sagt att man inte kan lära en gammal hund sitta?

Min blogg: SweGizmo.se

Ewepewe
2012-05-16, 13:04
#2

Jag har lyckats få min ena hona att snurra igår. hon lärde sig jättesnabbt! Utan att jag gjorde en ring med handen :-) nu ska vi öva vidare som tusan! Jättebra inlägg, jag gjorde ungefär sådär :-)

Ewepewe
2012-06-06, 14:57
#3

Har någon några bra tips på hur jag lär henne high five eller "tassen", att jag håller upp pekfingret och hon tar med sin ena tass på mitt finger. Nu är hon mest intresserad av att bita på tumnageln min :S

Terato
2012-06-06, 16:19
#4

Å, jag lärde min Matilda det. Men det var det svåraste tricket, inte så naturligt för en råtta.

Minns inte hur jag gjorde det dock.

Jag tror jag helt enkelt lät henne stå på soffkanten och titta mot mig och så tog jag hennes tass, sa "tassen" och så fick hon godiset. Har för mig att jag gjorde så några gånger och sen bara satte fram fingret och så hoppade hon upp på fingret med framtassarna och fick godis direkt. Har för mig att ja gjorde så och sen filade det till att bara bli en tass.

Men du skulle kunna göra ett trick av "tugga på nageln", haha!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

Minoth
2012-06-06, 18:23
#5

Tycker inte man ska blanda in negativa saker som att säga nej till råttan om den försöker ta godiset… Helt meningslöst. 
Positiv förstärkning, endast.

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Ewepewe
2012-06-06, 21:09
#6

#4 Ooo tack för tipsen, ska testa det :) Hehe. Jao för att skrämma besökarna ännu mer… "TUGGA NAGELN!!!". Hihi. Återkommer om jag lyckas med det…

Upp till toppen