Annons:
Etikettartiklar
Läst 19808 ggr
Zolah
2012-03-20, 15:36

VSHT - Förkylning

Vanliga sjukdomar hos tamråttor - Förkylning

Porfyrin från nos.

Foto: vapensyster

- Förkylning -

Symptom

Råttan kan börja nysa och avge porfyrin ur ögon och nos. Porfyrin är råttans snor och tårvätska som i kontakt med luft blir orange-röd, och är inget farligt. Det kan se hemskt ut men är lika normalt som när vi människor blir snoriga.

Orsak

Orsaken bakom poryforinutsöndring brukar oftast vara att råttan har blivit utsatt för drag, snabb nedkylning vid bad, dammigt bottenmaterial eller att buren är smutsig.

Behandling

  1. Se till att buren inte står i drag. En fleecefilt över buren är också att rekommendera.
  2. Lägg extra fleece i buren så att råttorna kan boa ordentligt, och kan sova varmt och skönt. Undvik helst tyg som fransar sig, råttorna kan fastna. Fleece är generellt det bästa man kan ha, samt det varmaste.
  3. Ge råttorna roiboos te (rött teinfritt te) i en separat vattenflaska. Blanda i lite honung när teet är ljummet, är det för varmt när honungen blandas i så förlorar honungen dess hälsosamma egenskaper. Roiboos innehåller antioxidanter, och honungen har inflammationshämmande egenskaper. Kom ihåg att roiboosteet inte får innehålla tein, som är en form av koffein. Det ska vara rent rött te. Se till att teet inte är för varmt! Råttorna ska inte bränna sig när de dricker.

Om råttan inte har blivit bättre på en vecka, eller om råttan utvecklat rossel, uppsök veterinär för medicinering.

Se till att vi har varmt gos att sova i och ej står i drag!

Foto: Cis-j

Känner du dig osäker så ring till Agrias Telefonveterinär. Det kostar 60 kronor samtalet, och du kan nå dem vardagar 16.00-24.00 och helger 07.00-24.00.

Frågor och kommentarer läggs i huvudartikeln

Annons:
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: