Etikettartiklar
Läst 13334 ggr
Terato
2009-11-03, 19:06

Otama råttor

Otama djur är aldrig roligt. Man tröttnar lätt. Och man kanske vill omplacera dem för att slippa problemet.

Först och främst innan du bestämmer dig för hur du vill göra: Släpp det dåliga samvetet. Det hjälper ingen.

Om du vill ha kvar dina otama råttor och få dem tama så är det jobba, jobba och umgås med dem som gäller. Råttor är ganska lätta att jobba med tycker jag. Ger man det tid brukar de till slut vilja ha kontakt. Men inte alla, såklart.. De kanske inte blir perfekta men ändå okej, om du förstår vad jag menar.

Omplacerar du dem så får du försöka leta efter en erfaren ägare eller t.ex. en påläst familj med barn eller något som kommer att pyssla med dem mycket. Men samtidigt kanske de inte alls blir bättre. Det är så med vissa djur. De är kanske inte så väl lämpade som husdjur, helt enkelt.

..Eller så har du dem kvar och accepterar dem som de är. Du kanske inte behöver hålla på så mycket med dem utan istället leta på tama och sällskapliga råttor du har som tycker om att umgås med dig.

Huvudsaken är att alla råttorna får gå ut och röra på sig, aktivering, bra mat och i övrigt en god miljö och mår bra i sig själva. Råttan behöver främst snälla burkamrater och något roligt att göra.

Helst av allt önskar man ju att såna tamråttor inte behövde finnas. Det borde vara så att alla tamråttor älskade att umgås med människor. Men så länge det finns okontrollerad avel som inte inriktar sig på temperament så kommer de fortsätta att finnas. Det är därför man inte ska stödja sån avel genom att köpa såna djur utan vända sig till en temperamentsuppfödare som tar råttans kvalitet som sällskapsdjur på allvar!

Sen gäller det att kunna läsa sina djur. Mår de dåligt? Är de ständigt jättejättestressade av att ha dig i sin närhet eller mår de okej mellan varven trots att de är lite rädda? Har de stereotypa beteenden? Eller funkar de helt okej på alla andra sätt och vis men helt enkelt inte vill ha kontakt med dig? Du måste försöka tänka utanför dig själv och istället se vad de behöver. De är råttor, inte människor och har i grunden andra behov än att umgås med människor. Om de inte är superstressiga så går det att ge dem ett givande liv utan en ömsesidig, djup kontakt med dig. Se dem som djurparksdjur. Men även djurparksdjur behöver stimulering och aktivering, som sagt. Kanske till och med mer stimulering än dina andra, sällskapliga råttor. Använd fantasin! Vad kan du ge din otama råtta för att den ska kunna leva ett givande liv?

Råttor som däremot är jättejättestressiga, har stereotypa beteenden och i allmänhet mår mycket dåligt tycker jag faktiskt bör få somna in. Ett sånt djur är inte anpassat för att leva i fångenskap. Men det är vad jag tycker och alla håller inte med mig.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

Zolah
2011-02-05, 09:23
#1

Hade velat veta mera om detta, och hur man kunde få dem tama.

Upp till toppen