Etikettartiklar
Läst 15916 ggr
Valkyrija
2016-03-01, 00:39

Innan du köper råttor

Man ser tyvärr allt för ofta annonser på blocket där folk vill göra sig av med sina djur på grund av brist på intresse. Djur är inte en leksak som man kan slänga bort när man tröttnat - det är ett LIV. Ett liv som du tagit dig an och ett liv som du har ansvar för. För att djur, eller i detta här fallet råttor, ska slippa råka illa ut eller bli omplacerade gång på gång är det viktigt att man både läser på och tänker igenom situationen ordentligt. I denna artikel kommer du att hitta allt du behöver veta innan du skaffar dig tamråttor.

1. FAKTA OM TAMRÅTTAN

Tamråttan är ett socialt och aktivt flockdjur. Det är lag på att råttor ska ha minst en burkompis även om fler är att föredra. En ensam råtta är en ledsen råtta. Visst finns det råttor som av vissa skäl behöver bo ensamma men det är ovanligt. Det är alltså inte någonting man ska fundera över så länge ens råtta inte alls kommer överens med någon annan råtta oavsett vad man gjort och testat.

Råttor blir vanligtvis 2-3 år gamla men de kan faktiskt bli äldre än så. Det är dock inte ovanligt att råttor dör av sjukdomar i en yngre ålder. De har lätt för att drabbas av olika sjukdomar, främst tumörer och andningsproblem.
KUL FAKTA: Världens äldsta råtta blev 7 år och 4 mån. Den finns med i 1995 års upplaga av Guiness Rekordbok. 

2. MAT

Råttor behöver fri tillgång till mat, därför är det bra att ha ett basfoder. Basfoder kan du blanda själv och det finns många tips här på Råttor iFokus kring olika blandningar och vad man bör ha i. Du kan köpa allt i din vanliga matvarubutik men det finns också färdigt basfoder att köpa till sina råttor så som Complete och Selective. Undvik dock nötter då det är väldigt fett samt russin och torkad frukt då det innehåller mycket socker.
Dina råttor bör också få färsk mat i alla fall några gånger i veckan. Varför inte ge dem lite av maten ni åt till middag? Se bara till så att det inte är för kryddigt, sött eller fett. Det finns artiklar och trådar här på RiF om vad råttor BÖR och INTE BÖR äta. 

Vissa låter sina råttor ha sitt basfoder framme i samma skål hela tiden. Har man råttor som har lätt för att lägga på sig lite extra vikt kan det vara en bra idé att strö ut fodret i bottenmaterialet i buren. På så vis får de gräva och leta lite för att hitta sin mat vilket är en bra aktivitet för dina råttor. Nötter, torkad frukt och russin finns ofta i gnagarbladningar, plocka gärna ut detta.

Du bör dessutom byta ut vattnet i deras vattenflaska minst en gång om dagen så de ständigt har nytt och fräscht vatten.

3. SKÖTSEL

Råttor är väldigt aktiva och smarta djur. De behöver stimuleras både fysiskt och psykiskt. Detta kan man visserligen göra på lite olika sätt men det är viktigt att man har den tid som krävs för att aktivera sina råttor. 
**
TIPS PÅ AKTIVITETER: **

 • Gömma mat - Du kan exempelvis stoppa i lite godis eller mat i en toarulle och täppa igen den med papper så dina råttor får gnaga fram maten.
 • Dammvippa - Råttor tycker faktiskt i många fall om att jaga saker. Dammvippor som man kan köpa i djuraffärer till sina katter är ofta populära även hos råttor.
 • Trickträning - Det finns många som aktiverar sina råttor genom att lära dem olika trick exempelvis inkallning, snurra, hämta saker etc.

Ibland kan det hända att dina råttor inte är allt för fräscha. Kanske råkade Rosa ligga underst i råtthögen i hängmattan när Maggan lättade på trycket? Att bada sina råttor kan ibland behövas men det är inte något man ska göra för ofta. Råttor är egentligen väldigt renliga djur som tvättar sig flera gånger om dagen men om ett bad skulle behövas ska vattnet vara ljummet och en skonsam, parfymfri tvål är att föredra. 

4. BUR - SKÖTSEL OCH INREDNING

Det finns lagar kring hur stor yta en råtta ska ha och därför är det viktigt att ha en stor och rymlig bur, speciellt då du ju faktiskt kommer ha fler än en råtta. Zooplus.se är en sajt som säljer bra burar till väldigt bra priser. Zooplus är över lag en väldigt populär sajt för oss råttokiga människor där ute. 
TIPS: Är du osäker på hur många råttor du får ha i din bur är Burräknaren ett bra sätt för dig att få reda på vad lagen säger om din bur.

SKÖTSEL

Buren är inte alltid så lätt att sköta och ibland händer det att man har skitgrisar till råttor. Det kan faktiskt ta flera timmar att städa buren och det är något du bör göra minst en gång i veckan. 
Skura hyllplan och inredning, töm ut bottenmaterialet och fyll på med nytt, tvätta textilier, rensa lådan… Ja det är en hel del som ska göras. Ju oftare man städar buren desto snabbare och lättare går det. Ren bur resulterar oftast i renare råtta.

INREDNING

Eftersom att råttor är så aktiva djur både psykiskt och fysiskt är det viktigt att det både finns yta för råttorna att röra sig på samt att de har en hel del saker att aktivera sig med. De behöver hus som de kan dra sig undan och sova i men tänk på att råttor tycker om att vistas högt uppe, därför är hängmattor ofta oerhört populära. En toalettlåda är också att föredra då råttor ofta brukar gå på toa på samma ställen(vissa råttor är renligare än andra). Ett tips är också att lägga en sten i lådan, råttor kissar gärna på dessa. Tänk också på att råttor är gnagare. De tuggar gärna på trä så trähus och träpinnar är väldigt bra att ha i buren.

Råttor ska INTE ha hamsterhjul eller hamsterbollar ens i modell större. Det är direkt skadligt för deras ryggar.

BOTTENMATERIAL

Som tidigare nämnt har råttor lätt för att få problem med luftvägarna. Därför är sågspån inget man ska ha i sina råttors bur. Det finns andra, bättre, alternativ. 

 • Toa-Lätt - Detta är ett miljövänligt strö som inte klumpar sig. Det absorberar två gånger sin egen vikt och går att slänga i komposten. Det är billigt och brukar finnas i matvarubutiker. Det dammar inte och har en fräsch doft.
 • Alspån - Alspån är näst intill dammfritt och det motverkar dålig lukt. Detta finns att köpa i djuraffärer.
 • Borrismattor - Dessa dörrmattor finns att köpa på IKEA för ca 5kr/st. De är vanliga som bottenmaterial i råttburar. Praktiska att ha på hyllplan men det kan vara svårt att få bort urinlukt. Ett tips är att tvätta de med Piss-Off eller liknande medel.
 • Hampaströ - Ett damfritt spån som absorberar fukt och lukt. Uppsugningsförmågan är 500-650% av sin egen vikt.

TÄNK PÅ ATT: Råttor får inte gå på hårda material under en längre tid. Det kan leda till sjukdomen 'klumpfot'. De ska heller inte gå på galler! 

5. VART SKA JAG KÖPA MINA RÅTTOR?

- Hos en uppfödare som driver en seriös och målinriktad uppfödning.

Bojkotta djuraffärer. De har sällan kunskapen som krävs och dessutom kommer råttorna du ser där från grossister som inte bryr sig ett smack om råttorna de föder upp. Råttorna växer upp under bedrövliga förhållanden och säljs sedan billigt till djuraffärer som i sin tur säljer vidare till kunder utan att själva ha någon kunskap att dela med sig av.
En seriös uppfödare bryr sig om råttans status och avlar därför bara på friska råttor med ett bra temperament och beteende. Dessutom brukar uppfödare erbjuda en livslång kontakt med köparna av deras råttor. Du får dessutom stamtavla och övrig information med dina råttor. På så sätt har du koll på vart råttan kommer ifrån och kan få reda på information om dennes familj och ursprung.

Men när du ser den stackars råttan liggandes där i buren i djuraffären kanske du tänker att du behöver rädda den. 

Genom att köpa en råtta från djuraffären stödjer du grossistaveln. Detta gör att djuraffären bara köper in nya råttor. Om alla väljer att bojkotta djuraffären när det kommer till råttor kommer det inte finnas någon efterfrågan vilket i sin tur får djuraffärerna att sluta köpa in råttor. Så därför - välj ALLTID en uppfödare. Bojkotta djuraffärerna.

6. SJUKDOMAR

Råttor har tyvärr väldigt lätt för att bli sjuka. De vanligaste sjukdomarna som drabbar en råtta är tumörer(cancer), mycoplasma och luftvägsproblem. Det finns flertalet jättebra trådar här på RiF om de olika sjukdomarna.
Enligt Agria.se kommer 90% av alla råttor över 2 år drabbas av en tumör. Tumörer går att operera bort men om en råtta är så pass gammal som 2 år så medför det såklart en risk. Man väljer själv vad som känns bäst för just sin råtta.

Mycoplasma är en sjukdom alla råttägare bör känna till. Den visar sig främst genom rossel(din råtta låter som en kaffekokare) och porfyrin(rött sekret vid ögon och nos). Detta röda sekret är inte blod. Mycoplasma är någonting som nästan alla råttor bär med sig men det är inte alltid det bryter ut. Mycoplasma är som en kronisk förkylning och det finns inte så mycket att göra åt i alla lägen. Det bästa du kan göra är att se till så att dina råttor har ett dammfritt bottenmaterial, att de inte står i drag och att de har en bra temperatur i rummet där de bor. 

7. FRÅGOR

Efter att ha läst allt detta noga, fråga nu dig själv detta:

 • Har jag tiden? - Har jag verkligen tiden som krävs för att ta mig an råttor?
 • Har jag orken? - Har jag orken att lägga ner flera timmar i veckan på att städa buren, aktivera mina råttor etc?
 • Kommer intresset bestå? - Råttor lever endast i 2-3 år. Ska de verkligen behöva gå igenom stressen en omplacering medför bara för att jag kommer på att råttor inte alls var någonting för mig egentligen?
 • Är tamråttan rätt djur för mig? - Vill jag verkligen ha en tamråtta? Passa detta djur mig och min livsstil?
 • Har jag råd? - Tamråttor resulterar inte i superstor ekonomisk förlust varje månad men om olyckan är framme, har jag råd med veterinär? Du är enligt lag skyldig att ta ditt djur till veterinären om det blir sjukt.

Dessa frågor är viktiga att du verkligen sätter dig ner och funderar kring. Det är ett liv du enligt lag gör dig skyldig att ta hand om. Ta dig inte an ett djur du sedan kommer på dig inte ha intresset för. Är du osäker kring hur ditt liv ser ut om två år? Vill du ut och resa? Då är det förmodligen inte rätt tillfälle att binda upp sig vid ett djur just precis nu.

ARTIKEL AV:
ALYSSA

🌺 - Travhästen söker medisar! - BlommaSajtvärd för Nyhedendom, Stenar, Socialt stöd och Travhästen.
**Medis på Huskatter och Råttor

Valkyrija
2016-03-14, 16:41
#1

☀️

🌺 - Travhästen söker medisar! - BlommaSajtvärd för Nyhedendom, Stenar, Socialt stöd och Travhästen.
**Medis på Huskatter och Råttor

Zolah
2016-03-14, 17:47
#2

Jätte bra skrivet!

något som ksulle vara trevligt om det fanns också är - vad ska jag kolla på när jag väljer ut en råtta? tex att den inte är slö, inte blek nos/ben, osv ( typ friskhets tecken? )

samt kanske en länk till artikelsamlingen bara för att putta folk mot rätt håll :3

annars nice jobbat ^^b

myismyname
2016-03-14, 21:49
#3

Jättebra artikel! 🙂 Det enda jag reagerar på är att du rekommenderar att man undviker nötter i råttors kost. Där håller jag inte med dig, för nötter är oerhört nyttigt. Ja, det är fett och bör inte ges i stora mängder, men i små mängder är nötter ett jättebra tillskott av bland annat nyttiga fetter, vitamin E, antioxidanter och mineraler (till exempel koppar och selen). Paranötter är feta, men är en jättebra källa till selen (en femtedels gram paranöt räcker för att täcka dagsbehovet), något som är särskilt bra för dräktiga honor som har nästan 3 gånger större dagsbehov av just selen. Valnötter och mandel har även visat sig kunna förebygga hjärtproblem.

Atria Rattery i Piteå, Norrbotten (finns även på facebook)

Medarbetare på The Sims i Fokus och Råttor i Fokus

komigentammie
2016-03-14, 22:06
#4

Det går inte zooma in & se texten i den här artikeln då bilderna är för stora/breda :/

Hundar, råttor, katter, bodyart, shopping, veggiemat. Skrattar

komigentammie
2016-03-20, 16:20
#5

Tycker ni även bör påpeka att burräknarens rek. antal är baserat på höjden också men om  ls kommer på besök & du har enligt rek. (som oftast är högre antal än lag.) så är det du som får skiten för höjden räknas inte in på det viset i lag. antal. (där finns minimum höjd sen är det bottnen som räknas, höjden påverkar alltså inte hur hög bur du än har)

Hundar, råttor, katter, bodyart, shopping, veggiemat. Skrattar

zickan
2016-03-20, 20:18
#6

http://linsuppfodning.wix.com/rattor#!blank-2/z8k5e
Hörde rykte att artikeln gillades på flera håll. Redan hamnat på länklista bla här. 

Tips kanske är att köra en följd artikel om buren. Vad man bör tänka på. Just nu är det diskussion på fb om akvarium. Det är inte olagligt men inte direkt bästa iom ventilationen inte är bra på botten mm. 
Men även tänka att kolla galleravstånd, hur gallret är satt. Hur man räknar burmått och lagen.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

komigentammie
2016-03-20, 20:27
#7

#6 Vart är det diskussion om akvarium?

Hundar, råttor, katter, bodyart, shopping, veggiemat. Skrattar

zickan
2016-03-20, 20:31
#8

Gruppen råttorna. Inge smarrigt direkt. Mest diskussion om det är ok eller inte. Kände inte jag kunde ta ställning i om bra eller inte. Jag kör ju duna ibland. det är nästan samma princip. Ändå avskyr jag akvarium. 
Diskussionen startade med att de inte visste om det var lagligt eller ej. Men finns inget som säger akvarium är olagligt. Samt att det skulle va olagligt för de inte kunde klättra. Men det finns inget som säger heller i jbv vad jag vet. De tillåter ju burar på minihöjd 30 cm. Går inte klättra så mycket på det heller om det vore gallerbur.  Det var ungefär hela diskussionen i kortadrag.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

komigentammie
2016-03-20, 20:35
#9

#8 Aha, är ju inte med där men då vet jag nog varför några kom sökandes till oss idag då.. 

Akvarium ÄR lagligt sen är frågan hur bra det är med tanke på klättermöjligheter, ventilation osv. men det är ju en tolkningsfråga som det mesta annat vi råttmänniskor är oense om 😉

Tack för sammanfattningen så jag fick hänga med lite 😃

Hundar, råttor, katter, bodyart, shopping, veggiemat. Skrattar

zickan
2016-03-20, 20:38
#10

#9 ja vi kan va oense om mycket och alla tolkar lagen lite som de vill. Svårt att säga man är dålig ägare när man följer lagen men inte de rekommendationer som kommit från alla som haft råttor i många år. 
Lagen i sig som är dålig.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

komigentammie
2016-03-20, 20:40
#11

#10 Typ så, ja, vem är vi att avgöra vem som är dålig, bra, oseriös, seriös? 
Det ÄR en tolkningsfråga & alla tycker inte likadant.

Hundar, råttor, katter, bodyart, shopping, veggiemat. Skrattar

Valkyrija
2016-03-20, 23:27
#12

Kul att artikeln är uppskattad! 😃

🌺 - Travhästen söker medisar! - BlommaSajtvärd för Nyhedendom, Stenar, Socialt stöd och Travhästen.
**Medis på Huskatter och Råttor

Lancia
2016-03-20, 23:45
#13

#9, klart du vet varför, när ni till och med i er grupp uppviglar om att gå in i råttorna och tjafsa om just akvarium.

komigentammie
2016-03-21, 02:09
#14

#13 Tack för upplysningen, ska genast gå ut i gruppen
& uppmana folk att hålla alla grupper bråkfria !

Hundar, råttor, katter, bodyart, shopping, veggiemat. Skrattar

Zabbio
2016-03-21, 07:34
#15

#13 Den som öht försvarat akvarium i Råttorna är jag. Jag är med i #14 grupp också. Ingenting i hennes grupp ber någon medlem att tjafsa i andra grupper.. du får gärna skicka pm till mig och berätta var det står. Överlag undviks diskussioner om andra grupper i allmänhet eftersom fokuset ligger på typ..råttor.. inte facebook grupper.

Anledningen till att jag på eget bevåg gick in diskussionen var för att folk har så himla ensidiga argument.  Jag vill helt enkelt att folk ska tänka logiskt - som jag sa tidigare -  i någon storlek går en öppen glasbehållare från att vara instängd till att ha ok ventilation. Frågan är vid vilken storlek det är. 150cm som det handlade om är betydligt större än de flesta liknande konstruktioner.
Men framförallt handlar det om att folk ska tänka efter längre än ''det är dåligt för det har jag hört sägas så ofta'' och till ''ok, det är uppenbarligen dåligt i vissa situationer..men varför? Var går gränsen? Kan det undvikas om det sköts eller är det helt enkelt en dålig ide rakt igenom?" Den tanken saknas hos väldigt många och därför blir det väldigt ensidigt.  Och ofta missriktat.

Men att jag eller någon annan skulle vara uppviglad från den andra gruppen är ett påstående taget ur luften. Vi har bättre saker för oss där.  Att folk kommer dit när de känner sig påhoppade är en sak, men även den ventilering som naturligt sker när någon känner sig illa bemött blir faktiskt motarbetad och vi försöker vända den från att snacka skit till att snacka råtta.

Förmodligen var det jag som ''startade'' diskussionen och vågade locka fram andra som vanligtvis inte orkar bry sig, genom att helt enkelt komma med sakliga resonemang.

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Valkyrija
2016-03-21, 08:40
#16

Det är jättebra att ni diskuterar hörni men denna diskussion skulle nog göra sig bättre i en egen tråd. Kram på er!

🌺 - Travhästen söker medisar! - BlommaSajtvärd för Nyhedendom, Stenar, Socialt stöd och Travhästen.
**Medis på Huskatter och Råttor

Zabbio
2016-03-21, 09:11
#17

#16  Ja :)
Kände bara att jag måste besvara anklagelserna.

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Valkyrija
2016-03-21, 09:58
#18

#17 Jag har i ärlighetens namn inte hängt med alls, haha. Alla har rätt till sina åsikter såklart :)

🌺 - Travhästen söker medisar! - BlommaSajtvärd för Nyhedendom, Stenar, Socialt stöd och Travhästen.
**Medis på Huskatter och Råttor

Kejzali
2016-11-08, 08:46
#19

har bara en fråga vad gör man om råttorna har fått lös?

zickan
2016-11-08, 14:23
#20

#19 ta dom till veterinären. Du kommer få stronghold utskrivet. Ge 1-2 droppar i nacken per råtta. Behöver inte skrubba buren. Medlet tar död på lössen och äggen. En del ägg överlever men stronghold håller i ca 3-4 veckor. Under den tiden hinner sista äggen som inte dött av behandlingen. kläckas och lössen dör.
Alla råttor/möss osv i ett hem bör behandlas då det lätt kan gå på flera arter av smådjur. Men inte kanin, hund katt etc. 

Skabb brukar va bäst att återbehandlas efter ca 2-3 veckor om det gått en längre tid. Men annars brukar stronghold ta allt. även ingen fara att övermedicinera. 
Rätt milt medel mot smådjur. 

Akta receptfria medel. Typ frontline reagerar även hundar dåligt på. En del råttor har dött från det efter allergiska reaktioner.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

marathos
2016-11-08, 23:49
#21

Väldigt bra skrivet av trådskaparen. Vill påminna om att det  finns många omplaceringsråttor som behöver hem när ni funderar på att skaffa råttisar.   Låt er inte avskräckas av att det är omplaceringar. En del är hur underbara som helst från början, många gånger är det helt problemfria råttisar. 

Det kan t ex bero på ändrade familjeförhållanden, ekonomiska problem mm, En del har naturligtvis  problem med sig, försök förstå problemet, agera efter det, sök hjälp, ställ upp som jourhem, kontakta en förening som hjälper till med omplacering. 

Tycker det är skit att så många vuxna människor skaffar råttor till barnen, likaså zooaffärer om säljer råttisar o alla andra djur utan att ha en aning om var de hamnar.

zickan
2016-11-11, 18:39
#22

Ja råtthjälpen har funnits i många år. Brukar rekommendera folk att vända sig dit när de vill ha sällskap till nån som blivit ensam och gärna vill ha nån äldre. Eller kolla in om de har några yngre om det är just det man söker. 
Fler uppfödare runt om borde rekommendera att kontakta råtthjälpen om de inte hittar omplaceringar själv eller ungar. Så vi alla kan hjälpa till och minimera att folk vänder sig till zoo affärer och även omplaceringar får hem. Jag gjorde en logga jag har på mina hemsidor för att försöka stötta råtthjälpen ännu, fast jag inte längre är med i styrelsen eller som aktivt jourhem. 
Vill man låna bannern/bilden till sin hemsida för att uppmärksamma lite mer så är det bara låna på. 

Tror att råtthjälpen snart är uppe med en ny hemsida och inte bara har fb sidan. Då kommer nog fler banner bilder tillbaka igen som man kan ta direkt från deras hemsida om man inte gör egen.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

Cosmopiloten
2017-11-26, 14:22
#23

Så bra artikel, precis det jag sökte nu när jag går i tankar om att skaffa mig två små råttisar. Väldigt lättläst text och bra råd som verkar otroligt vettiga.

_SE*Cosmos Chinchilla
_https://www.cosmoschinchilla.com/
CAS - Svensk chinchillaförening

Upp till toppen