Etikettartiklar
Läst 17852 ggr
mikeiko
2013-12-03, 15:53

Pyssel och aktivering

Att aktivera sina råttor är viktigt. Förutom den tid råttorna får utanför buren så kan man även aktivera dem inne i buren. Här nedan står några exempel på pyssel och andra saker att aktivera dem med. Även rolig burinredning är en aktivering! Artikeln är skriven av :') och Gahich, samt bilder av :').

Rolig burinredning:

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/20223518/ - Rolig ihålig hylla att fylla med antingen tidningspapper eller fleece.

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80010222/ - Behållare att fylla med filtar som sovplats för honor (hanar eller tjocka honor kan fastna i hålen).

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00030262/ - Perfekt att fylla med strimlat tidningspapper. Göm sedan lite godis där och låt råttorna böka runt!

http://www.zooplus.dk/shop/fugl/burtilbehoer/siddepind/187745 – Rep som man fäster i gallret. Råttorna älskar att klättra runt på dem.

Aktiveringstips:

Grönsaksfiske: Ta en plåt eller gratängform som du sedan fyller med ljummet vatten. Häll i lite frysta grönsaker (ärtor, majs etc.) och låt råttorna fiska upp dem!

Helt ägg: Lägg in ett helt kokat ägg och låt råttorna försöka få upp det. Om de ger upp, gör en liten spricka i ägget och prova igen. Du kan även lägga in en hasselnöt med skal då och då, att gnaga på något hårt är väldigt bra för råttors tänder!

Mat i taket: Varför inte servera maten i taket nästa gång? Häng upp köttbullar (gärna hemmagjorda lökfria då de är mycket nyttigare!), pasta, broccoli, gurka, melon, kål eller det du serverar den dagen. Du kan hänga upp med vanlig bomullstråd som du fäster längst ut så att maten är lätt att få ned. När de fått ner maten tar du bort tråden. Perfekt för lite tjockare råttor som på detta sätt får jobba lite mer för maten.

Toarulle: Med toarullar kan du göra många saker. Fyll en toarulle med godis (nötter, majs, ärtor el. likn.) och proppa igen med papper. Häng upp en toarulle som nästan är slut i taket och låt råttorna dra ner pappret som de också gillar att bädda med. 

Grävlåda: Många råttor gillar verkligen att gräva. Ta en låda med höga kanter (annars får du jord överallt), fyll med kaktusjord/såjord (annan jord kan innehålla bekämpningsmedel) och göm exempelvis lite ärtor eller majs, nötter eller frön. Låt dem gräva!

Isbit med godis: Frys in en bit is som du lagt grönsaker eller annat gott i och ge den till råttorna så får dem slicka/bita på isen och försöka dra loss grönsakerna. Tänk på att det är kallt så se till att råttorna har någonstans där det är varmt så dem inte blir kalla, ex. extra mycket fleece i buren.

Tamponger: Häng upp tamponger i taket och låt råttorna dra ned och förstöra dem, samt boa med. Mycket populärt!

En hel nöt: Ge råttorna hela nötter, såsom valnötter eller hasselnötter, som de får gnaga sönder och kämpa lite med för att komma åt allt det goda.

Kattleksaker: Kattvippor av alla slag är riktigt populära bland nästan alla råttor. Dra dem efter golvet så kommer råttorna att springa efter!

Små leksaker: Lägg in en massa små leksaker i buren som råttorna kan bära runt på, gnaga på, slita sönder eller bädda med. Exempelvis små gosedjur, smörknivar i trä, leksaksbollar som är till för katter, hundrep, innebandybollar, tennisbollar, toarullar m.m., bara fantasin sätter gränser!

Prasselhus: Ta en kartonglåda eller en platslåda och klipp ut en öppning, fyll den med prassligt papper, som tidningspapper, och ställ in i buren.

Strumpa: Fyll en gammal strumpa med något gott och häng upp i burtaket.

Pet-flaska: Ta en gammal 1.5/2L-flaska och klipp av botten, om det behövs så slipa med sandpapper så att det inte är vasst, lägg något ätbart längst in vid korken och fyll sedan flaskan med lite tidningspapper.

En annan typ av aktivering är att träna sina råttor. Du kan träna agility, här finns lite inspiration om det http://rattboet.weebly.com/traumlning.html. Du kan även lära ut olika tricks så som snurra, gå, hoppa till hand m.fl. På Youtube finns en massa tutorials som du kan titta på!

Nu är det bra att sätta igång, låt fantasin flöda! Lycka till :)

 

 

RiF Mod PoWer! :D

 

for a city without green ~

lekandur
2013-12-03, 18:06
#1

Perfekt!! Tackar :D 😃

Where you invest your love
you invest your life 

råttan1
2013-12-03, 20:47
#2

Jättebra. Precis vad jag letat efter. Tack

Zolah
2013-12-03, 20:50
#3

vad är skillnaden på tamponger och hamster …fluff eller vad det heter?

Blodfot
2013-12-03, 21:18
#4

om man har tråkiga råttor som typ ger upp hela tiden eller tycker att saker är tråkigt, hur gör man då?

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

:')
:') 
2013-12-04, 11:08
#5

#4 Mina kan också ge upp ibland. Men låt saken vara bra så brukar de försöka på nytt igen. Men då måste du ha något riktigt gott som de verkligen vill ha :)

PetQueen
2013-12-04, 11:22
#6

Är det inte farligt om råttorna boar med bomull från gosedjur och tamponger? Artikeln var jättebra :), precis en sån jag ville ha ;D

🐶 Djur är det bästa som finns 🐱

Blodfot
2013-12-04, 11:44
#7

Fast mina älskar ju toarullar, dte ska jag nog använda!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

PetQueen
2013-12-04, 16:46
#8

Ni skulle ha sett min kompis min när han var hemma hos mig och skulle hälsa på mina råttor, när han såg tamponger hänga i buren hahaha! xD

🐶 Djur är det bästa som finns 🐱

Madde-J
2013-12-05, 12:56
#9

Tack för tipsen! Började få idétorka så det var perfekt! :)

[kendras]
2016-07-11, 14:17
#10

Fast tamponger är väll inte så jäkla bra att ha i buren eftersom dom tuggar sönder dem o när dom tuggar av höljet (vilket är väldigt lätt eftersom det är så tunt) så kommer dom till bommullen och det kan orsaka kvävning..den sväller dessutom i vätska (t ex saliv) så jättestor risk att dom kvävs till döds. Tråden kan dom också sätta i halsen.

[kendras]
2016-07-11, 14:18
#11
PetQueen
2016-07-13, 03:59
#12

#10 Jag brukar hänga in tamponger ibland, men då endast när jag står vid buren så kan jag ser vad de håller på med, sen tar jag ut allt när de lekt färdigt :) De är duktiga på att inte svälja eller gnaga, men har man råttor som stoppar i sig lite grejer här o där får man passa sig. Tycker man aldrig ska lämna de utan uppsikt om man har något temporärt och som kan skada.

🐶 Djur är det bästa som finns 🐱

Upp till toppen