Etikettartiklar
Läst 6733 ggr
skogsmurmeldjur
2016-03-12, 17:14

Tips för att fota råttor

Vi har ju alla kämpat för att kunna ta fina bilder på våra långsvansade vänner. Ibland kan det kännas som att det är helt omöjligt, när varje bild blir suddig eller ljuset blir helt fel. Därför tänkte vi här på RIF att det kunde vara bra med lite tips till när ni ska fota era råttor. Dessa tips fungerar oavsett om du använder kameran på din telefon eller en systemkamera och hjälper dig förhoppningsvis att fånga just den bild som du vill!

###

Ha tålamod och ta många bilder

När man fotar djur får man verkligen ha tålamod, ge inte upp efter några bilder! En av de fantastiska sakerna med dagens digitala bilder är att man kan ta hur många som helst utan att det kostar något. Jag tar ofta över 100 bilder när jag fotar, varav kanske 10 blir något att ha. Det går alltid att rensa i efterhand, så när du är i full gång med att fota så är det bara att peppra på med bilder.

Ovan: Ta många bilder, det gör ingenting om några blir suddiga eller knasiga. Tar du många bilder så är det en stor chans att någon av dem kommer bli bra!

Tänk på ljuset

Jag brukar försöka fota i naturligt om det är möjligt. Ljuset från ett fönster ger ofta ett fint, mjukt ljus, så det är det jag själv oftast använder mig av. Tänk på att direkt solljus ger väldigt hårda skuggor, så är ni utomhus kan det kanske vara bättre att fota i skuggan. 

Undvik att använda den inbyggda blixten i kameran. Det blir sällan bra ljus från den och kan vara obehagligt för små råttögon. Har du däremot en extern blixt som du kan studsa mot taket eller in i väggen så är det ett bra hjälpmedel för att få ett intressant ljus i bilderna. Även vanliga lampor som du har hemma kan användas på kreativa sätt för att skapa spännande ljussättning, det är bara att prova sig fram och flytta runt ljuset för att se vad som händer med bilden

Ovan: Den här bilden ser kanske ut som att den är fotad utomhus, men den är faktiskt fotad i mitt vardagsrum! Med hjälp av ljuset från ett av våra fönster fick jag ett trevligt, mjukt ljus.

Var uppmärsam

Kom ihåg att vara uppmärksam på dina råttor och ha vatten tillgängligt för dem under hela tiden du fotar. Ibland kan råttorna behöva ta en liten paus från rampljuset så kom ihåg att ta pauser om ni håller på länge.

###

Tänk på bakgrunden

En dålig bakgrund kan verkligen försämra en bild, så se till att tänka på hur den ser ut. Du kan enkelt bygga en liten studiobakgrund med en stol och en filt, om du vill ha en ekhel enhetlig bakgrund till dina foton.

Även om du inte vill ha en så simpel bakgrund så är det bra att tänka på vad som hamnar där och se till att det inte är något som stör din bild!

Till höger: Ett fluffigt tyg på en stol, placerad i närheten av ett fönster.

Nedan: En bild tagen mot bakgrunden på stolen

Använd rekvisita

Ibland kan det vara kul att verkligen släppa lös kreativiteten, så varför inte använda lite rekvisita? Jag tycker att det är superkul att bygga miniatyrer och det kan göra så att en bild verkligen står ut i mängden! Det är naturligtvis viktigt att tänka på att allt ska vara ordentligt råttsäkrat, så använd sunt förnuft när du bygger upp din scen!

Ovan: Mowgli på en liten scen som tog ungefär en kväll att bygga. Bakgrunden är en tapetserad kartong, de små tavlorna är gjorda av bokmärken och fotöljen är gjord av kartong och tyg.

Godis!

Det lättaste sättet att få råttor att vara där man vill och fortfarande vara glada och nöjda tycker jag är nått smaskigt att knapra på! Ta dina råttors favoritgodis och använd det för att locka fram fotomodellen inom dem. Det kan vara bra att tänka på hur maten kommer se ut i bild dock, kladdiga blåbär är kanske inte det roligaste att ha med om man inte vill ha fläckar på hela underlaget. Dock ska man inte utesluta att använda något kladdigt, lite mosad banan kan få råttorna att stå stilla på samma ställe eller undersöka rekvisitan.

Lär känna din kamera

Oavsett vilken kamera du har är det bra att ha koll på vad den kan göra! Detta betyder naturligtvis inte att du behöver läsa hela manualen till den kamera eller mobil du använder, det kan räcka med att prova sig fram. Att verkligen känna till vad din kamera kan gör så att du snabbare kan fånga precis den bild du vill.

Ha kul!

Det viktigaste är att både du och dina råttor har roligt. En bra bild är inte allt, utan se foto tillfället som ett sätt att umgås med dina råttor också. Vissa dagar blir inte en enda bild användbar och det är helt okej! Övning ger färdighet, så sätt igång att fota och låt kreativiteten flöda!

Regnbåge Medarbetare på råttor ifokus Regnbåge

skogsmurmeldjur
2016-03-20, 11:14
#1

Bumpar upp den här nu när den är publicerad. Säg till om det känns som att något saknas och lycka till med fotandet! :D

Regnbåge Medarbetare på råttor ifokus Regnbåge

sassak_1994
2016-03-20, 15:02
#2

Riktigt bra artikel :) 👍

zickan
2016-03-20, 15:38
#3

Bra tips. Många som kämpar med att få bra bilder.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

komigentammie
2016-03-20, 16:06
#4

Jätteroligt med nya artiklar.
Denna var en av de bättre, helt klart 😃

Hundar, råttor, katter, bodyart, shopping, veggiemat. Skrattar

KarolinD
2016-03-20, 16:20
#5

Grym artikel!

 Lin´s råttuppfödning i Stockholm, finns även på Facebook! :)

Upp till toppen