Etikettartiklar
Läst 22287 ggr
Terato
2009-11-03, 19:01

Att tämja råttor

Råttor är för det mesta kontaktsökande, människoälskande och nyfikna till naturen. Men alla råttor är givetvis inte det. Hur tämjer man egentligen en råtta?

Foto: Afrejd

Oftast tycker jag råttor verkar vara fartiga och nyfikna till naturen. De flesta råttor hoppar omkring och springer runt i lägenheten på eget bevåg och möter sin ägare glatt när man kommer in i rummet och klättrar upp för ens byxben! :)

Men alla råttor är inte lika säkra av sig. Specellt råttbebisar kan vara lite oroliga för att våga springa på öppna golv. Gamla råttor håller sig oftare till sin bur och hanar tenderar också att vara mer soffpotatisar än honorna som gärna springer runt och upptäcker allt! Sen beroende på var de kommer ifrån kan de förstås vara olika mycket upptäckarsugna.

TRÄNA DEM ATT GÅ PÅ GOLVET:

Sätt dig utanför buren och vänta på att de ska hoppa upp i ditt knä. Ha lite gott med dig som de kan få och klappa dem samtidigt. Gör det här flera gånger. Du behöver inte alltid ge godis. När de väl sammanknippat dig med något bra så fortsätter de gärna. Sen när det här går snabbt och smidigt kan du prova med att sätta dig en bit ifrån buren(Två decimeter eller nåt), lägga en filt på golvet mellan och locka på dem. De brukar vara rädda för själva golvet! Sen ökar du avståndet lite i taget tills du till slut kan ta bort filten.

Sen är det bara att sitta och vara med!

Dämpad belysning och typ radion på på rätt låg volym tycker jag också funkar bra för osäkra djur. Är det mycket starka och hastiga ljud kan de bli nervösa men är det knäpp tyst kan de också bli nervösa! Tänk också på att varma, torra händer är trevligare att hanteras av än kalla eller svettiga! :P Och tag gärna med en toalåda eller transportlåda som råttan kan göra sina behov i om den är lite nervös.

Foto: Afrejd

ANDRA KNEP:

Att gå omkring med råttorna på axeln och visa dem runt tycker jag också är jättebra. Visa dem fönsterbrädan, soffan, köksbordet osv. och vill de så kan de få springa ut och upptäcka ytterligare. Var hela tiden med som en trygghet. Kanske kan de lära sig att våga upptäcka om du hjälper till lite. Det funkar kanske inte med alla råttor men väl värt en chans!

Hur du än gör så jaga dem inte! Därför bör man vara någonstans där de kan få gå fritt som de vill utan sladdar och hålor där du inte vill ha dem.

Alla råttor kanske inte kan bli helt avslappnade. Men kanske finns det lite mindre läskiga aktiviteter som de kan uppskatta att göra? Springa runt under täcket i din säng tillsammans med dig, kanske? Labyrinter med godisar gömda i kan också vara lite mysigt för en mer osäker råtta. Att gå omkring med dem i tröjan kan också vara en god idé! Man får anpassa träningen till råttans personlighet.

Både miljö och genetik spelar in här. En trygg uppväxt med trygga råttföräldrar och människor ger enkelt sagt trygga råttbebisar. Råttor med sämre gener och dålig uppväxt ger osäkra råttor.

HANTERING:

Alla råttor måste kunna hanteras. Vissa råttor piper när man ska lyfta dem. Om så sker så lyft råttan ändå men försiktigt och sätt ner den igen. Pipet ska inte betyda att du inte lyfter den. Undvik i framtiden att lyfta råttan en massa i onödan utan träna istället sakta. Stryk den på ryggen varje gång den hoppar förbi dig. Till slut kanske du får hålla om råttans mage utan problem. Lyft den sen när du känner att det är okej. Lite, lite i taget.

HÄNG:

Riktigt avslappnade råttor har något som kallas häng. De hänger i din hand helt lelöst med bakbenen indragna och är i alla högsta grad en genetisk egenskap. Miljö och rätt ägare kan förstås också påverka hur avslappnat en råtta hänger. Mina hänger bättre hos mig än hos andra som de inte litar på.

För att de ska hänga fint bör du hålla ganska högt upp på kroppen, precis under armarna. Jag tycker inte att man ska "hänga" gamla skrupliga råttor eftersom deras kroppar är mer känsliga och jag tycker inte man ska försöka sig på att hänga en stor maffig hane i bara en hand. Ta istället två händer i ett stabilt grepp. Jag lyfter inte omkring mina råttor på det här sättet utan då låter jag dem vara i min famn. Det här är endast ett sätt att visa hur avslappnad råttan är! Lite prestige är det över detta också. Men att kunna läsa av att en råtta är avslappnad är förstås mycket mer komplext än ett perfekt häng!

Om din råtta hänger i din hand, men inte är helt avslappnad i benen, dvs spretar med dem, kan du fuskträna dem lite genom att hålla för deras ansikte med andra handen. Avslappnade råttor drar då in bakbenen.

En råtta som inte så gärna vill hänga avslappnat kan du också träna genom att inte släppa den förrän den lugnar ner sig. Håll då en hand under deras armar och den andra på deras rygg så att de halvligger i din hand och får stöd. Då brukar de bli mer avslappnade. När de väl slappnat av släpper du dem!

Men tvinga inte råttan. Det leder bara till stress. Alla råttor har olika personligheter och stresströskel och att ständigt tvinga en nervös råtta till liknande hantering är inte alls snällt. Det finns roligare saker man kan göra med sina råttor än att hänga omkring med dem! ;) Det handlar om respekt för din råtta.

KELA MED RÅTTORNA:

Alla råttor är inte keliga, i synnerhet inte bebisar och unga honor!

Honorna brukar inte lugna ner sig förrän efter året. Det betyder inte att de inte uppskattar ömhet. Ge dina honor en klapp varje gång de hoppar upp i ditt knä eller söker kontakt. Jag är övertygad om att de mår de bra av det! När de ligger och sover i boet kan de också uppskatta att bli klappade. Stryk dem med ett finger från nacken och ner mot sidan av ryggen. Det brukar de flesta råttor tycka om. Hanar blir oftast keliga mycket tidigare. Riktigt små bebisar brukar vara jättekeliga men efter 6 veckors ålder är det bara fart och fläkt som gäller! :)

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

Bim
Bim 
2009-11-03, 19:51
#1

Jättebra artikel!

Ett litet tips som jag fick lära mig härifrån är att visa råttorna (som Sara skrev) olika möbler, och berätta om dom med lugn röst.

Typ; "Det är här en vattenkran, den använder man när man vill ha vatten, den funkar såhär och så gör man om jag vill ha varmare/kallare vatten och jag navänder den när jag fyller på din vattenflaksa," *visa*
Det funkade bra på en råtta som jag hade hemma, hon blev mer framåt och var inte lika rädd :)

MangoMelon
2009-11-03, 20:03
#2

Jättebra skrivet Terato! *tummarna upp*

Många av de här tipsen fungerar verkligen, och de gör det för att råttor är verkligt smarta djur som fattar snabbt bara man gör det med tålamod och på rätt sätt.

Jättebra, nu kan personer med förstagångsråttor läsa det här för att få lite vägledning! Det är ju inte alltid man vet hur man ska göra för att få sin blyga lille vän att vilja utforska och vara i famnen :)

Medarbetare på exotiskadjur.ifokus.se

Terato
2009-11-03, 22:08
#3

#1 Hihi, precis sådär brukar jag göra också! Låter ju störtfånigt, haha. Men det är skitbra!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

Terato
2009-11-03, 22:28
#4

Kom förresten på att jag glömt bort att skriva om bus. Det är ett jättebra sätt att få råttbebisar att slappna av!

Skrev en egen artikel om det: Att busa med råttor

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

Cis-j
2009-11-03, 22:47
#5

jättebra artiklar! Båda mina råttor är livrädda för att jag ska lämna dem ensamma i sängen eller i soffan. De är ute om jag själv sitter eller ligger i sängen men så fort jag ska därifrån så ska de upp till mig med en gång :P. Lova är den som gillar att vara ute på upptäcktsfärd och är inte rädd för golv (jo det är hon om jag försöker sätta ner henne på golvet, då klättrar hon snabbt upp för mitt ben och så, men hon går ibland iväg själv om jag inte reser mig upp eller börjar greja med något). Och Älva gillar inte alls golv.
Men jag jobbar på det och försöker få dem att bli lite mindre skraja av sig :).
I början var mina tjejer jätterädda för ljud. Men när jag pratade med Mia(Sharannas) som är uppfödare för Lova så sa hon att jag bara skulle fortsätta med det jag gjorde och inte gulla med dom för mycket när de blev skraja för ljud. Så då gjorde jag det och nu är de inte lika skraja längre :P. Ett exempel var vattenkranen som Lova var livrädd för, hon gillar det väl inte sådär j'ttemycket nu heller när jag sätter på den men hon är inte alls lika skraj :). Jag vet första dagen när jag fick hem dem, så satt båda på mina axlar och när jag startade kranen så hoppade hon nästan i taket, stackaren. Men nu går det bättre :)

Tipset jag fick från Mia har fungerat bra på mina råttor som var skraja för ljud :). (och då menar jag ljud som jag själv gjorde när de var med mig, typ om det klingade i porslin, startade vattenkranen osv.)
Tänkte att det kunde vara bra att dela med mig av det om det är några som har råttor som är skraja för ljud,

Terato
2009-11-03, 22:55
#6

Det var ett jättebra tips!

Jag tror att det är väldigt viktigt att visa för råttorna att man är avslappnad. Och träna dem långsamt. Är de vana vid att bo i ett tyst rum blir det ju lätt så att de blir lite oroliga vid hastiga ljud.

Men så är de ju också bytesdjur och gjorda att reagera snabbt vid fara. Så viss osäkerhet vid hastiga ljud tycker jag är normalt. De ska dock inte vara övernojiga.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

Bim
Bim 
2009-11-04, 18:11
#7

#3 Haha, ja, det ser väldigt konstigt ut! När jag gick runt med Sussie på axeln och förklarade var en vattenkran var så tittade de ganska konstigt på mig :P

Cis-j
2009-11-04, 22:35
#8

#6 ja men så är det nog, att om de är vana vid ett tyst rum så kan de vara skraja vid ljud.
Haha mina var övernojiga vill jag påstå :) Men nu har det lagt sig vid en mer normal nivå, skulle jag tro i alla fall. Jag har ju inte haft råttor tidigare men det känns normalt nu jämfört med hur de var :P.

Sen en fråga bara, när jag tar med dem på axeln ner till köket och i vardagsrummet, så vill de gärna gömma sig i min tröja och stanna där inne. Jag har en hund och en katt också, och jag tror att de kan vara en liten anledning till varför de blir lite rädda. Hur ska jag göra för att de ska vänja sig vid dem? Eller kommer de att för alltid vilja bo i min tröja? 8)

Terato
2009-11-05, 07:03
#9

Det är förmodligen främst katten.

Vissa råttor vänjer sig tyvärr aldrig med katter, medan andra gör det. Men det kan nog vara bra att du försöker att vara med dem i ett rum där katten inte är, åtminstone i början så att de får en chans att lära känna dig utan att vara otrygga hela tiden.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

Cis-j
2009-11-05, 14:13
#10

#9 Okej, vad tråkigt :/
Jadå, jag brukar främst ha dem i mitt rum så lärt känna mig har de nog gjort, men det är när jag går utanför rummet som de blir nojiga och vill inte lämna mig för fem öre. Någon gång har de vågat sig ut på soffan, men då har det varit för att snabbt komma springandes tillbaka till mig. ?

KastKatt
2009-11-05, 14:50
#11

Jätte bra artikel! Creds to you!

Synd bara att min ena råtta är så hemskt osocial, men ska testa dina tips!

Greetings.

Legacy Mwari.
-En berättelse om en annorlunda familj!

Terato
2009-11-05, 15:46
#12

#10 Men det låter ju ändå bra att de faktiskt har försökt sig ut på soffan trots sin rädsla. Då har de ju ändå ett behov av att upptäcka trots rädslan för katten liksom. Så länge det finns en början till något tror jag att det går att förstärka och jobba med dem så att de känner sig trygga(re) i situationen. Det är svårare när de totalvägrar. Jag tycker du ska fortsätta att träna dem! Men det kanske kan räcka med en liten stund varje dag. Det kan räcka med en kvart. Så kan de till den största delen när de är ute får vara i ett tryggt kattfritt rum.

#11 På vilket sätt är råttan osocial? Rädd och tillbakadragen? Eller mer bara aktiv och sugen på världen men ointresserad av dig? Till aktiva, ointresserade råttor kan man testa "bryggan". Dvs. träna råttan på att vända sig till dig för hjälp. Det kan vara om råttan klättrar någonstans och vill komma upp till en avsats som den inte når till. Sträck då fram handen och visa den att den kan klättra på din hand/arm för att komma dit. Godis och träning är också ett jättebra knep för att få råttan att "se" dig och sammanknippa dig med något trevligt och roligt. Man ska alltid tänka i belöningar. Vad vill råttan? Muta råttan till kontakt! :P

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

Cis-j
2009-11-05, 17:45
#13

#12 okej :) det låter bra. Ja det kanske är det att jag ibland har suttit här nere lite för länge med dem.. Men nu vet jag :) Ska fortsätta jobba på det!

KastKatt
2009-11-06, 11:10
#14

#12 Tack! Jätte smart, ska börja med det med en gång. Han är tillbakadragen men inte rädd. Han, är bara helt ointrersserad av mig. han har alltid varit en väldigt speciell pojke så att säga. Men nu är jag bara den som matar honom och släpper ut honom i sängen. Han bryr sig itne alls om mig. och det är ju lite tråkigt. Men ska testa! tack så jätte mycket :)

Greetings.

Legacy Mwari.
-En berättelse om en annorlunda familj!

sterae
2010-04-01, 15:25
#15

Men en gång när jag var i en djuraffär så vill jag hålla i en råtta och jag fick det. När jag fick hålla i råttan så gick den upp till min axel. Gilade den mig då? Tungan ute

emmeri
2010-04-10, 03:30
#16

Superbra artikel! Jag håller med om allting. =)

Hikishio
2013-03-20, 21:57
#17

Jätte bra artikel ska pröva det på min lilla bäbis :)

Det ända problemet är att jag har kalla händer för att jag har lägre normal tempratur än 37 grader. :/ Men tror det kommer  gå bra iallafall.

[rinrats]
2013-03-21, 00:20
#18

Verkligen härlig artikel! Nu vet jag hur jag skall kunna "finslipa" vissa grejer. ^^

elphie
2013-08-26, 20:06
#19

Tass här så jag hittar tillbaks =)

idaaea
2013-11-13, 17:46
#20

Hej, min råtta är ungefär 1 år gammal och inte tam hon sitter bara i sin bur och jag vågar inte riktigt ta upp henne då hon bet mig vid första gången så har bara klappat henne lite, vad ska jag göra? jag vågar inte släppa henne på golvet för är rädd hon springer iväg..

Josher
2013-11-13, 22:13
#21

#20 Du har ju också gjort ett inlägg om att du vill skänka bort din råtta, det kanske är det bästa om du inte har tid med henne men under tiden (tils du hittat någon som kan ta hand om henne) är hon ditt ansvar och du måste ägna dig åt henne. Råttor från djurafffärer, som du skrev att hon kom ifrån, kräver ofta mer uppmärksamhet innan de blir tama. Du får sitta bredvid buren och locka henne med godsaker och klappa henne försiktigt. Sedan får du stegvis göra fler närmanden. Men lägg också krutpå att hitta ett nytt hem till henne, råttor behöver rått-kompisar och ska inte bo själva! Men innan du ordnat en ny flock till henne då och hon behöver ännu mer av din uppmärksamhet! Ägna dig åt henne flera timmar om dagen!

Lollomoo
2016-02-04, 18:04
#22

Hahaha nu behöver jag inte längre prata med mig själv! xD

Mina råttor är mina bäbisar! HjärtaGapskrattar

Upp till toppen