Annons:
Etikettartiklar
Läst 46307 ggr
Terato
2009-09-18, 22:50

Så här matar Terato

Eftersom vi alla har våra olika sätt att se på mat så tänkte jag delge mitt sätt. Kom gärna med synpunkter!

Foto: Afrejd

OBS!. Artikeln är gammal. Ny fakta har framkommit om hur man bättre blandar eget foder och vad råttor behöver äta. 

Råttor som inte får rätt mat blir snabbt sjuka och orkeslösa. En råtta har mycket snabbare ämnesomsättning än en människa och behöver äta och dricka ofta för att kunna hålla kroppen igång.. Jag försöker att förklara här ungefär hur mkt av varje del mina råttor får. Man delar främst upp maten i basfoder och fräskfoder:

BASFODER/TORRFODER

BASFODER(torrfoder) ska alltid stå framme. Här är det extra viktigt att tänka på socker- och fettinnehållet eftersom de äter så pass mycket  av torrfodret. De fyra sädeslagen ska ingå och sedan kan man tillsätta lite annat smått och gott. Man kan ha en sockerfri müsli som bas eller blanda helt själv. "Sockerfri" müsli kan ibland innehålla fruktsocker så man ska kolla extra noga. Tänk också på att inte ge fröer eller annat i basfodret som är behandlat med olja, är saltat eller rostat.

Jag har gått igenom mitt Torrfoder och insett att jag helt feldoserat mängden fröer. Jag har höftat lite och då haft i alldeles för mycket vilket resulterat i tjocka råttor! Därför har jag gort ett tydligt recept för dig som inte vill feldosera!

EN BRA BLANDNING ATT GÖRA SJÄLV:

2 dl Havre
2 dl Vete
2 dl Korn
2 dl Råg
1/2 dl Hirs
1/2 dl Bovete
1/2 dl Torrfoder för hund
2 msk Solrosfrö
1 msk Linfrö*
1 msk Sesamfrö
1 tsk Alfalfafrö
1 tsk Quinoafrö

Det ska alltså vara rätt lite fröer. AXAs grynblandning innehåller endast havre, vete, korn och råg så om du vill kan du byta ut de fyra översta ingedienserna till 8 dl Axas grynblandning! Det blir alltså exakt samma sak.

När du provat den blandningen ett tag kan du om du vill börja blanda lite på eget bevåg men se till att du har koll på mängden fröer så att du inte får små tjockisråttor! Hela 80% av fodret ska innehålla de fyra sädeslagen. Nötter bör man inte ge i torrfodret om man har råttor som lätt lägger på sig. Det kan de få som godis på sidan om så har man koll på hur mycket de äter. Nötter är väldigt nyttigt för övrigt så man ska absolut inte utesluta nötter i råttornas foderstat!

mjölk.JPG
Mjölklinser, "godis" tycker Matilda men hon uppskattar aldeles säkert att äta nötter lika mycket, vilket är mycket nyttigare. Därför är nötter och stora frön perfekt som godis! Mjölklinser behöver man inte ge råttor över huvudtaget eftersom det nästan bara innhåller socker!

TIPS PÅ MÜSLISORTER:

Finax Sunt och gott sockerfri müsli
AXAs grynblandning (min favorit, den innehåller inte ens fruktos)
ICA's ekologiska müsli

Andra grejer man kan tillsätta müslin om man vill blanda själv:

Solrosfrö, linfrö*(sparsamt), vetegroddar, hirs, kanariefrö, sesamfrö, bovete, mandelflarn, valsade ärtor, osötade majsflingor osv..

grynblandning_500p_____resize_s_270_270.jpg

_Axas grynblandning, toppen som torrfoderbas!

_

TILLÄGGSFODER/FÄRSKMAT

TILLÄGGSFODER(blötfodret) kan de få flera gånger i veckan, gärna varje dag. Det kan vara frukt och grönt och lite kött och kolhydrater, matrester funkar super. Man ska tänka på att låta bli så mycket kryddor och även tänka på fett- och sockerinnehåll. Kött och fisk ger jag gärna rått då det behåller flest näringsämnen om jag inte tillagar det. Rått kött och fiskkött kan innehålla bakterier och parasiter så tillaga(koka helst) om du vill vara på den säkra sidan.

TIPS PÅ TILLÄGGSFODER:

60% 
GRÖNSAKER; avocado**, sallad, gurka, tomat, morot, andra rotfrukter, kål av olika slag, selleri, persilja, osv
FRUKT; banan, äpple, päron, apelsin osv. 
BÄR, hallon, blåbär, jordgubbar osv,  

10% 
PROTEIN; pannkaka, ostkaka, kyckling, rått kött, kokt kött, inälvor, (allt kött egentligen!) korv(sparsamt, mkt fett!), fisk, (all fisk som ej är giftig!) skaldjur, äggprodukter, mjölkprodukter,osv

30% 
KOLHYDRATER; Quinoa, Bulgur, couscous, kokt ris, kokt potatis, kokt pasta, välling, gröt, osv.

Akta dig för att ge allt för kolhydratrik mat. Det finns tillräckligt med kolhydrater i torrfodret.  Massvis med grönsaker! Fokus, fokus, på frukt och grönt! Det kursiva skall ges försiktigt eftersom det egentligen mest är bukfylla. Dräktiga och digivande råttmammor och växande råttor ska ha mer protein och fett i sitt foder. Även extra tillägg på kalcium. Läs på lite om vitaminer och mineraler så att du har skaplig koll på att dina råttor får i sig allt!

FETT är också en viktig del och bör anpassas efter råttans vikt och förbränning. Fettet finns ofta i det proteinrika fodret. Lax och olivolja är exempel på nyttiga fettkällor.

Foto: Afrejd

PLOCKA VÄXTER UTE

Det finns mycket växter man kan plocka ute. Grenar är roligt att tugga på och leka med och det finns mycket vitaminer i vissa växter som inte finns i t.ex. grönsaker. Men det finns mycket giftiga växter så chansa inte. Nässlor ska torkas och plockas tidigt så att de inte bränner råttan. Man ska självklart inte plocka nära vägar och inte växter som har svampangrepp osv. Är man rädd för ohyra ska man inte plocka växter nära marken där vilda råttor kommer åt. Av hallonblad kan man göra the som råttorna uppskattar. Perfekt att ge till dräktiga honor då det stärker livmodersmuskulaturen. Man kan även ge hö till råttor men då ska man hålla det i en 6 veckors karantän för att slippa få in ohyra(även om du köpt på affären). När man plockar ute finns alltid en liten risk att få in ohyra men tänker man på var man plockar kan ju riskerna minimeras!

OFARLIGA VÄXTER ATT PLOCKA UTE:

Blåbärsris, lingonris, gräs, tussilago, klöver, maskros, kirskål, gråfibbla, rödmalva, harkål, groblad, lomme, rölleka, krasse, nässlor, blad och grenar från frukt- och bärbuskar, björk, rönn och lönn.

Tänk även på att dina krukväxter kan vara giftiga. Det finns också annat som kan vara farligt för din råtta att få i sig. Nedan följer listor på giftiga växter samt en länk till Giftinformtionscentralen.

Länkar:

Ätliga växter
Giftiga växter
Giftinformationscentralen

Foto: Afrejd

GIFTIGT

Råttor ska ALDRIG äta:

-Kärnan i stenfrukter som avocado, persika, plommon osv(alltså frukter med en ensam kärna i mitten) De innehåller väldigt hög dos av den giftiga blåsyran som de faktiskt kan dö utav! Skalet på avocado innehåller också höga halter blåsyra så även det är alltså förbjudet!

-Lutfisk

-Apelsinskal och andra fruktskal som är besprutade.

* Vissa ger inte linfrö eftersom det innehåller blåsyra som är giftigt i stora mängder men då det inte finns några riktiga belägg för att så små mängder skulle vara farligt väljer många att ge linfrö ändå eftersom det är så väldigt nyttigt! Jag ger linfrö i torrfodret, men sparsamt.

**Vissa påstår att även fruktköttet i avocado är skadligt i stora mängder men då det inte finns några riktiga belägg för att så små mängder skulle vara farligt väljer många att ge avocado endå eftersom det är så väldigt nyttigt! Jag ger avocado ibland, men sparsamt. Detta är något som var och en får ta ställning till!

Går du efter det här innehållet ska du kunna klara av att ge dina råttor en skapligt bra kost. Men jag råder dig att sätta dig in i näringslära och t.ex. läsa "Krångligt med kost"-artiklarna här på råttor.iFokus! Kika även i en stor kokbok, där brukar man alltid ta upp lite näringslära, Man behöver veta varför man ska mata sina råttor si och så! Men här har du en start. :)

Källor:

Vad ska råttorna äta? _(Skriven av Bima på råttor.iFokus)
_Råttorna vill helst äta jämt (Skriven av Gerodean Elleby)
Krångligt med Kost-artiklarna _(Skrivna av Maria Nilsson)
_Rutiga Kokboken (Ica Bokförlag 2006)

Foto: Afrejd

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

Annons:
fiffiluren
2009-09-18, 23:11
#1

jättebra artikel :) och råttisen var supergullig :)

Terato
2009-09-18, 23:26
#2

Bra att du gillade den!

Haha, ja, hon är min model forever!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

Love-
2009-09-18, 23:41
#3

super bra detta blir ett bokmärke för mig

Besök gärna min FB:sida:http://www.facebook.com/RosaliesDesign och min hemsida http://www.rosaliessmycken.n.nu/
 Medarbetare på återbruk , trädgård och Feminism

 

  

KickanW
2009-09-19, 01:07
#4

Tummen upp till denna!

Jinaum
2009-09-19, 01:17
#5

Terato kan du inte berätta lite mer om kostanden på ditt Torrfoder? Jag har börjat fundera på att göra eget för att vara helt säker på att de får de dom ska ha. Även om det jag köper inte är något fel på. Men ändå.

Funderade på att du gör väl en stor blandning åt gången?

tex hur stort blir måttet på det "recept" du skrev nu och vad det kostar att köpa in alla ingredienser. visserligen beror det på hur stor mängd man gör åt gången. Men kan vara intressant ändå :)

Samt hur länge det recept du just skrivt räcker?

Är väldigt intressant atrikel :D *bokmärker*

Grodan
2009-09-19, 01:21
#6

Super, Terato! Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
KickanW
2009-09-19, 01:22
#7

#5: Man behöver inte vara så ambitiös som Terato är med torrfodret (även om det såklart är bra!). Jag brukar bara köpa AXA Grynblandning eller en sockerfri Müsli och blanda i det jag har hemma (lite fröer, lite nötter…) och det fungerar jättebra. En sådan påse kostar inte många kronor.

Terato
2009-09-19, 07:36
#8

Ja, faktiskt går det rätt bra att göra som Kickan säger men då bör man ju komplettera mer med färskfodret. Grejen med ett välkomponerat Torrfoder är att man kanvara mer säker på att råttorna får i sig nyttigheterna de behöver för jag anser att det r svårare att ha bra koll på färskfodret.

Men om man kör enligt "blandar i det jag har hemma" så kom ihåg att inte blanda i mer än 20% fröer/nötter!

Min blandning blir ganska exakt en liter, rätt lagom för en vanlig råttägare, tycker jag. Då håller det sig färskt och man behöver inte blanda nytt oftare en en gång i månaden/varannan månad.

Ska kolla mer exakt vad det blir i kostnad men cirkapris blir(i inköp):

Grynblandning: 20 :-

Fröer osv: 7x10 :- ca

Hundfoder: 50 :- ca(satsa på ett kvalitetsfoder, gärna utan en massa spannmål och majs!)

Så runt 150 kronor i inköp men fröerna och det räcker ju länge. Det enda man behöver komplettera när man blandar nytt är just grynblandningen/müslin.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

Jossangizmo
2009-09-19, 10:17
#9

Är det vilken hund Torrfoder som helst? Eller ska det vara någon speciel?


Terato
2009-09-19, 16:21
#10

Hundfoder: 50 :- ca(satsa på ett kvalitetsfoder, gärna utan en massa spannmål och majs!)

Gå in i en zoobutik och fråga, vet jag! Observera att många skippar hundfoder i maten eftersom det innehåller taurin som sägs vara skadligt för råttor. Men jag ger det i små doser..

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

Bim
2009-09-19, 22:01
#11

En jättebra artikel! Super verkligen!

hus-musen
2009-09-20, 02:24
#12

#10 Kattmat innehåller mycket tillsatt taurin så kattmat ska råttor inte ha. hundmat är ok.

Qui dormit, non peccat

 


Terato
2009-09-20, 17:28
#13

Precis, har hört det med, så det är därför man hellre rekommenderar hundfoder framför kattfoder till råttor.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

Annons:
[Mharya]
2009-10-15, 21:15
#14

Hej, jag håller på att göra en råttsida, en lite mindre avancerad för dem som ska skaffa råtta. Sidans syfte är att det ska ske mindre misstag för dem som skaffar råtta. Att råttorna ska ha det bra vill säga. Jag undrar om jag får ta lite av din information här i din artikel om mat, jag ska självklart inte kopiera och kommer skriva att källan är din artikel.

wolfgrin
2009-10-16, 02:27
#15

Det här var bra läsning det :) har vetat vad de inte ska äta men inte varför på allt, som blåsyran.

Ge mer än du förväntar dig att få.

Terato
2009-10-16, 13:39
#16

#14 Men sjävklart! Det behöver du inte fråga om, förresten. Du får fritt använda vilka källor du vill när du skriver texter.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

[Mharya]
2009-10-16, 17:20
#17

#16: Tack så jätt mycket. :D

Ricko
2009-12-22, 23:29
#18

Jätte bra artikel! KickanW, t.ex vad blandar du i forutom grynblandningen? Skulle vilja veta vad jag själv kan ha i :)

// Mvh Emina - www.eminametovski.devote.se

Ricko
2009-12-23, 17:01
#19

Har köpt en sån där "axa's grynblandning" nu, men om jag inte ska köpa alla dom där fröerna, och ska göra som du KickanW. vad ska jag ta för annat? Eller ska dom bara få grynblandningen + ja sånt som jag själv äter(matrester osv)

// Mvh Emina - www.eminametovski.devote.se

Zakaraa
2010-03-04, 19:05
#20

Snodde det där receptet till mina råttor ^^ Har dock inte Allt som stod i då det inte fanns att köpa :P Men nu har mina flickor börjat rata Axa grynblandningen provade Axa osötad müsli istället får se om dom börjar äta allt igen :P

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Annons:
TerriZue
2010-08-19, 02:23
#21

Superbra artikel!

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anaii
2010-08-19, 11:20
#22

missat denna tidigare. lämnar en liten markering :P

Terato
2011-08-24, 09:29
#23

Pga. en annan omständighet skulle jag bara vilja lägga till en notis till den här artikeln.

Receptet är hämtat från Eva Johanssons hemsida och är ursprungligen ihopkokt av Gerodean Elleby om jag förstått det hela rätt. (Se källhänvisningen)

Det är alltså inte jag som gjort receptet!

Däremot har jag haft planer om att själv koka ihop ett eget recept så småningom. Men så om ni hänvisar till det här receptet så kan ni ju tänka på det.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

frökenC
2011-10-23, 16:12
#24

Hej!

Först o främst: tack för bra info!

jag är nybliven råttmamma och undrar lite över hur mycket de bör äta… jag antar att de inte äter mer än de behöver men jag tycker mina råttbebisar äter väldigt lite. de tömmer aldrig skålarna och de får tillgång till Torrfoder och färsk mat varje dag… är det så att de inte äter om de inte gillar maten?

Vore jätteglad om ngn vill ge en kommentar…

/ Carro

Grodan
2011-10-23, 16:18
#25

En källartikel har trillat bort, då mitt konto på sockerdricka blivit raderat. Jag kontaktade dem och frågade om jag kunde få tillbaka kontot med alla mina artiklar, noveller och dikter (jättemånga!!!) men har inte fått något positivt besked… Rynkar på näsan


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

mikeiko
2011-10-27, 04:18
#26

#25 Ouch! Du har ingen backup heller?

Grodan
2011-10-27, 08:30
#27

#26 Nope. Kanske på rått-o musartiklar men inte på mina andra grejer. Jag är så ledsen för det. Dumma sockerdricka.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
mikeiko
2011-10-27, 14:49
#28

#27 :(

Halloweencat
2011-10-31, 12:45
#29

Tass avtryck :)

Otario
2011-12-06, 03:51
#30

Kan man ha torkade bär i torrfodret? Torkade blåbär, gojibär, tranbär osv.?

/ Emma

Cis-j
2011-12-06, 16:50
#31

#30 självklart kan man ha det, i mindre mängd, men man bör tänka på att de torkade i butiken oftast är väldigt sockrade. Dvs inte så nyttiga längre.. Men torkar du själv så varför inte :) Fast då det är lite meckigt så skulle jag nog mer köra på att ha det fruset hemma, och sedan låte dem fiska upp dom i ljummet vatten. Lite mer convenience ;)

GeishaoChick
2011-12-25, 20:09
#32

kan dom äta sockerärtor åså? Typ Haricots verts. Jag vet inte om det är sant men det känns som om ju grönare grönsaker dom får desto giftigare typ..

Går det att mata dom med oliver?

Terato
2011-12-27, 18:36
#33

Ju grönare grönsaker dess bättre, faktiskt! :)

Det är så här, att färgen som finns i grönsakerna säger något om de antioxidanter osv. som finns där i. Så starkt röda, mörkt gröna grönsaker är mycket nyttiga!

Oliver går alldeles utmärkt!

Bär brukar råttor dock inte tycka så himla mycket om men visst kan man prova.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

hus-musen
2011-12-27, 18:54
#34

Jodå, mina älskar blåbär! Roligast när de får dem direkt från skogen, de frysta tycker de inte är nån höjdare. Smultron och hallon går gärna ner oxå.

Qui dormit, non peccat

 


Annons:
Terato
2011-12-29, 20:24
#35

Jaha, är det det som är hemligheten alltså? Jag har försökt stoppa i frysta bär i mina röror men dom brukar systematiskt placeras i toan av mina skitungar!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

hus-musen
2011-12-29, 21:07
#36

Minime vill helst plocka blåbären själv från kvistarna faktiskt, tror han åt sisådär 20 blåbär om dagen eller något när vi var i stugan Tungan ute

Frysta kan mina rata oxå, om det inte är väldigt varmt, då går de ner.

Qui dormit, non peccat

 


:holmgreen:
2011-12-29, 22:51
#37

Här hemma är hallon väldigt populärt! :D Buren blir ju så fin efteråt också ;)


pellepojken
2012-01-03, 15:32
#38

Superbra artikel. Helproffsigt  Glad

ShaSha
2012-01-17, 22:46
#39

Hur är det med hasselgrenar? de är så krokiga och hade varit roligt att ha i buren, är de ofarliga för råttor att gnaga på?

pellepojken
2012-01-18, 12:42
#40

Hassel är helt ok för råttisarna ! Hassel användes förr även som foder till kreatur.   Glad

[Yuki212]
2012-01-27, 12:44
#41

Awesome information. :) Men jag såg en grej vid ofarliga växter. Jag går djursjukhusvård första året och vi har precis haft om giftiga växter. Och tussilago (hästhov) är faktiskt farligt för gnagare. :o Tänkte bara jag ville hjälpa dig, så att ingen börjar mata sina råttor med tussilago o.o… Denna faktan kommer från en gnagar bok som vi har fått från skolan. :) Men tack igen för den riktigt bra infon ^^

Annons:
hus-musen
2012-01-27, 18:11
#42

Tussilago innehåller ett gift, det är sant. Vid en längre tids tvångsmatning med tussilago hos möss så har det visat sig att mössen kan utveckla levercancer. Den är inte giftig i små mängder utan kan göra nytta eftersom den bla är slemlösande.

Qui dormit, non peccat

 


Gahich
2012-02-03, 18:09
#43

Jag har varit och köpt alla ingridienser till att göra denna blandning, men kunde bara hitta Hirsflingor (inte hirs) är det de man ska ha/ funkar det lika bra?


Crapsurraren
2012-02-03, 18:30
#44

Finns det några grönsaker som man absolut inte ska mata dom med? har tänkt på rödbetor m.m.

//Ellie

http://crapsurraren.blogg.se/

Erika89
2012-03-28, 14:28
#45

Jättebra artikel :)

KastKatt
2012-04-14, 11:35
#46

När vi tar in grenarna till våra ödlor hemma så lägger vi grenarna i frysen ett tag för att få bort lite ohyra. Borde det itne fungera samma med råttor?

Greetings.

Legacy Mwari.
-En berättelse om en annorlunda familj!

hus-musen
2012-04-14, 11:45
#47

#46 Nej, ohyran överlever utan problem i frysen, för att få bort det mesta bör du hetta upp dem alternativt tvätta dem med klorin eller  virkon.

Qui dormit, non peccat

 


KastKatt
2012-04-14, 11:47
#48

#47 glömde skriva det vi brukar iofs lägga dem i ugnen också.

Greetings.

Legacy Mwari.
-En berättelse om en annorlunda familj!

Annons:
[brizingir]
2012-05-16, 23:12
#49

Jag bor i bushen och undrar om jag har problem att få tag på någon frösort, spec de sista två, kan jag ersätta dem med nåt annat eller gör det inget om man tar bort det helt??

Nomad
2012-05-17, 11:23
#50

Tass =)

There's no such thing as failures, only early attempts at success =)

NinaS
2012-08-10, 14:48
#51

Trevlig artikel! :) I vilka former kan man ge de fyra sädesslagen (helt, krossat, flingor)?

Zakaraa
2012-08-10, 17:12
#52

Du kan ge i stortsett i vilka format som helst ,men jag kan tänka mig att krossat är svårt att äta (om det är som puder?) så allt som går att äta med tassarna skulle jag säga fungerar ;P*

Här hemma ges det i flingformat i alla fall så jag köper müsli

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

linda_j1982
2012-08-11, 23:03
#53

tassar för o komma ihåg att skriva ut på jobbet! :) Tack för bra info!

Calypso & Nike
2012-09-17, 21:24
#54

Kan råttor äta röd, gul och orange paprika? Alltså inte fryst utan färsk.

Behandla andra som du själv vill bli behandlad

Melissa V
2012-09-17, 21:33
#55

#54 joda det kan man ge, vissa älskar det, andra hatar det. 
Själv har jag aldrig haft en råtta som gillat det däremot Skrattande den är ju rätt stark smak på så är väl sån älska eller hata sak Tungan ute

Där allt som har med motorer är samlat
http://bilslakt.se/Forum


Annons:
Madde-J
2013-04-15, 13:18
#56

Kan några nämna vilket hundfoder de använder i sitt Torrfoder? Hur mycket färskfoder ska man ge eller är det egentligen bara viktigt att tänka på tallriksmodellen än själv mängden färskfoder?

Zakaraa
2013-04-15, 13:22
#57

#56 Jag har Eukanuba, olika sorter i mitt foder. Eftersom jag ställer ut hundar så får jag diverse foder som vinst och då är det oftast Eukanuba men olika sorter som sagt. Jag ger inte valpfoder eftersom det är så fett (var länge sedan jag fick valpfoder iof xD) :)
Tar vår eukanuba slut så använder jag Iams (som i stort sett är samma sak egentligen..).. Vi har 4 hundar som alla äter olika foder så jag har att välja mellan :P

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Jonna
2013-04-16, 19:59
#58

Myopati hos äldre råttor beror ofta på att upptagsförmågan har minskat.

Summerade råd jag har för råttor över ett år:

köp in en påse frysta ärter och en påse fryst hackad grönkål, far och fiska lite små abborrar. Komplettera kosten med detta och förhoppningsvis saktar försämringen ner eller blir bättre. Ge även  friska råttor av kompletteringen så håller den sig pigg upp i högre ålder.

Vetenskaplig bakgrund.
Vid 2 år behövs mer av dessa ämnen i kosten:

Vitamine E (tokoferol) Antioxidant. Skyddar fleromättade fettsyror mot  peroxidation. Giftigt vid för hög dos ge därför inte i form av vetegroddsolja. Finns tillräckligt i rödpaprika och grönkål.

Tiamin (vit B1) Behövs för kolhydratmetabolismen.

Nödvändigt för normal nerv- och muskelfunktion.
Finns i gröna ärtor.

Vitamin B12 (kobalamin) Reglerar metabolismen av metylgrupper.

Nödvändigt för normal metabolism i t ex benmärgen och nervsystemet.

Leverpastej och våra vanliga fiskar typ gädda och abborre har bra med B12.

Myopati i den kan uppkomma med B12 + kopparbrist redan hos unga råttor. Blandkostade och rovdäggdjur kan helt förlora förmågan att ta upp B12 om bristen blir grav. Då hjälper bara tillskott iform av injektioner. Vi människor kan bli beroende av injektioner pga ålder , felaktig kost, gastricbypass operationer mfl skäl. Koppar finns oftast nog i kosten men är beroende av Bvitaminer för att tas upp.

Koppar Nödvändigt för energimetabolism samt syntes av bindväv

och neuropeptider. Överdos av  koppar ger balansproblem och diarré.

Kalium Nödvändigt för normal cellulär funktion. Reglerar bla nerv- och muskelfunktion, syra-basbalans och blodtryck.

En bra källa är hackad fryst grönkål. tina de små blocken och ge i ett block till två råttor några gånger i veckan.

Ge inte ett koncentrerat kaliumtillskott eftersom överdos ger rytmrubbningar.

Lycka till.

P.S. hirs och havre innehåller naturliga växtgifter riktade mot gnagare. Det är inte ovanligt att råttor utvecklar allergisymtom mot dessa. D.S.

Andreas86
2013-06-04, 15:17
#59

Tack för denna artikel, jag bytte ut färdigmaten från djuraffär till detta och helt plötsligt tar inte skålarna slut på 2 timmar utan räcker längre nu.

malin.maria
2013-06-04, 17:18
#60

Tack för denna artikel, perfekt timing då jag kommit på att mina råttor lagt på sig lite för mycket..! Blir några kostförändringar nu för att få dem i trim igen :)

Vänliga Hälsningar

Malin

Blodfot
2013-06-16, 20:37
#61

bra råd, bokmärker

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

FannyKandell
2013-06-22, 17:26
#62

Bra tråd! Tycker dock råttor ska vara lite tjocka! 😊

Fanny Kandell

Annons:
Blodfot
2013-06-22, 19:38
#63

hur mycket ska de få då?

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

wigitri
2013-10-09, 00:38
#64

Kan man ge oskalad gurka eller bör den skalas innan?

marsala
2013-10-09, 12:48
#65

Jättebra ertikel! Jag försöker att köpa så mycket ekologiskt som möjligt, eftersom råttor är tumörbenägna (försöker vara ekologisk själv).

Ger maten så litet behandling som möjligt, litet "raw food" koncept.

Hundmat ger inte så mycket om man regelbundet ger kött/fisk/ägg etc. Däremot ger torrt hundfoder nyttig tandgymnastik! Det finns små gnagben och "tandborstar" av majsstärkelse som jag också ger dem för att gnaga. De finns i olika färger.

Snygg fotomodell!

Nelley
2013-11-07, 23:25
#66

*bokmärker*😍😊

Lodsaguns
2013-11-08, 04:58
#67

Wah letat efter råd som dessa jättelänge. Gött!

Zakaraa
2013-11-08, 14:10
#68

#67 Om du tittar i Vanliga råttfrågor du har du de viktigaste artiklarna länkade där :)

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Nelley
2013-11-10, 01:51
#69

går det att använda sånaa här 'hirskolvar' som man ger till fåglar? (fast att man tar av hirset på dem då)😍

Annons:
Zakaraa
2013-11-10, 01:56
#70

#69 Är det inte enklare då att köpa löst hirs direkt?

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Nelley
2013-11-11, 11:59
#71

#70 vart gör man det då?🤦‍♂️plus att vi har en fågel(höhö)

Zakaraa
2013-11-11, 13:40
#72

#71 De flesta matbutiker säljer det

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Nelley
2013-11-11, 14:21
#73

där ser man😃 tackdu🙂

Anaran
2014-02-10, 07:35
#74

tass

[tamlina]
2014-06-25, 19:48
#75

Tass😉

*bokmärker*

[Mathildaqdt]
2014-06-25, 22:28
#76

Sry att jag kapar tråden lite men om man har 4 liter Torrfoder hur mycket linfrön får man då ha i?

Annons:
Svedjorna
2014-06-26, 10:23
#77

Tycker denna artikel är jättebra!

Jag har gjort detta Torrfoder, men det har blivit så mycket småsmulor av ex quinoafröna m.m. och det äter dem inte…  Något tips vad jag ska göra?

panini
2014-06-26, 10:56
#78

#76 4 msk :)

panini
2014-06-26, 11:01
#79

#77 Om dom inte äter det så behöver du inte tillsätta det i fodret. Hitta något annat nyttigt som dom äter istället :)

Svedjorna
2014-06-26, 12:47
#80

#87 Okej, tack för svar :)

[Mathildaqdt]
2014-06-26, 13:47
#81

#78 Tack :)

Totiandbianca
2014-06-26, 15:07
#82

Får råttor äta kål typ grönkål. Vitkål m.m… Läste nånstans att det var giftigt.

Zakaraa
2014-06-26, 23:41
#83

#82 det är inga problem med kål, dock ska man vara sparsam. Äter man kål själv vet man hur magen kan reagera, hehe, så man ska absolut inte överkonsumera :P
Kål är en otroligt bra c-vitaminkälla, dock har Mina råttor ratat det :P

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Annons:
stinus
2014-07-13, 15:14
#84

Ni som använder er av receptet, hur mycket går alla ingredienserna på ungefär? Alltså sammanlagd

Regnbågehell is empty. All the demons are hereRegnbåge

panini
2014-07-13, 16:08
#85

#84 Terato har skrivit i #8 att det går på runt 150:- Men det är hundfodret som är dyrast, om man nu inte har hundfodret hemma redan :)

chemicalwarfare
2014-07-13, 18:02
#86

C-vitamin ökar väl kraftigt risken för tumörer i reproduktionsorganen hos hanar?

Med vänliga hälsningar My!

Kolla gärna in min instagram mysvensk där ni kan följa mig och min hund!

zickan
2014-10-05, 22:25
#87

Texten är skriven 2009. Priser och kunskap ändras.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Noramjau
2014-11-19, 22:19
#88

Jag tänkte också på drt Zickan, är det någon som kan/vill uttala sig om hur aktuellt det här receptet är i dag? Jag vill gärna blanda eget och tycker detta ser bra ut. Sen är ju frågan om jag har missat något sen 2009?

Josse016
2014-11-19, 22:20
#89

Tass

zickan
2014-11-19, 22:40
#90

Nej det är en bra grund. Menade inte att receptet är fel. Mer att artikeln är gammal, ny kunskap lär ju ha dykt upp sedan dess. Bra att att bara ha det i tankarna. Samma som priser ändras. 
Varit en viss del diskussion sista tiden om hurvida hundtorrfoder verkligen är så bra. Delad åsikter där. Men i grund. Ett recept passar inte alla. Bra att utgå efter vad ens råttor behöver. Behöver de lägga på sig mer, tappa mer vikt. Som med människor och andra djur är det olika även hos råttor. Värt att tänka på. 

Grundrecept och tips som denna är bara en riktlinje på vad man kan göra för blandning.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
myismyname
2015-12-15, 13:04
#91

Man kanske borde uppdatera denna artikel och ändra informationen om Axa grynblandning, eftersom den inte alls innehåller lika delar av de olika sädesslagen. Såhär ser innehållet ut:

50,1 % rågflingor 
20% havregryn 
15,1 % veteflingor 
9,5 % kornflingor 
5,3 % vetekli

Atria Rattery i Piteå, Norrbotten (finns även på facebook)

Medarbetare på The Sims i Fokus och Råttor i Fokus

Upp till toppen
Annons: