Annons:
Etikettartiklar
Läst 10495 ggr
zickan
2014-08-01, 14:22

Snedskalle

Det finns 3 normala orsaker som kan ge symptom av snett huvud, så kallad snedskalle. Vanligaste förekommande är öroninfektion. Speciellt om råttan är ung. På äldre råttor närmare +2år är risken större för stroke och tumörer. Även om nu detta kan ses på yngre så är det inte lika vanligt.

Fotograf: Victoria Widerkrantz

Öroninfektion - Snabb behandling är ofta avgörande på hur fri från lutningen råttan kommer bli. Mediciner bromsar upp och kan ofta räta upp huvudet helt eller till viss del. Flesta råttor som fått snedskalle p.g.a. infektion kan fortsätta ett fullt gott liv efter medicinering. Får råttan ingen medicinsk behandling brukar det resultera i att råttan blir så sned på huvudet och kommer inte längre kunna stå upp utan att tippa åt sidan eller gå runt i cirklar. Med det kommer även ofta vikt tappning när de inte längre kan äta och dricka ordentligt. Väljer man inte avlivning eller medicinering kan man va säker på att råttan går en långsam och smärtsam död till mötes

Fotograf: Alexandra Nagy

Öroninfektion brukar inte uppstå bara sådär. Oftast uppkommer först en förkylning eller att allmäntillståndet blir lite dåligt. Då är risken stor att fler infektioner/bakterier/virus får fäste när immunförsvaret jobbar på högvarv och inte helt hinner med att blockera nytt. Eller att en infektion i kroppen sprider sig och får fäste på hörselgången. Normala behandlingen brukar va med baytril. Är symptomen stor kan det va bra och köra lite tuffare mediciner som baytril+ronaxan. Lyssna alltid på veterinären säger, men verkar okunskapen stor hos din veterinär så dra gärna upp vad andra rekommenderar och se på vad din veterinär säger då. Eller be veterinären ringa någon annan veterinär för att rådfråga. 

Fotograf: Alexandra Nagy

Hypofys tumör - Samma symptom kan ses med lutande huvud. Steroidbehandling kan stabilisera tillståndet en kort period och fortsatt behandling kan hjälpa råttan till gott liv under kort tid. Men tyvärr är utgången sällan positiv med en hypofys tumör och kan gå rätt fort. Andra symptomen ses ofta som mer svårbalans, problem att hålla maten med tassarna. Börjar försöka klämma fast maten med kroppen mot saker osv. för att kunna försöka äta. Tyvärr brukar de få så stora problem att få i sig mat p.g.a. balanssvårigheter att de kommer tappa vikt och livskvalitén försämras.  Man kan även hinna se tidigare stadium med mer trötthet, nedsatt sexuell lust, ändrad kroppssammansättning osv. 

Fotograf: Alexandra Nagy

Hypofysen är en hormonbildande(endorkin) körtel i storlek som en liten ärta. Ligger i grop i skallbenet, under hjärnan. Hypofysen bildar och avger hormoner till blodbanan. Dessa i sin tur påverkar och styr andra endorkina organ i kroppen såsom sköldkörteln, äggstock/testikel och binjurar. Är tumören så stor att den trycker ihop den normala hypofysvävnad kan man få brist på en eller flera av de hormoner som produceras från hypofysen. Tumörerna kan även växa ner i skallbenet, ut i bihålor eller mot närliggande kärl. Ibland kan bakterier få fäste och i sammaveva ses varbildning. T.ex illaluktande öra/öron, var i hörselgång och liknande. Dock kan dessa symptomer även ses p.g.a andra orsaker än tumör.
Stroke - Också något som kan ge samma symptom som öroninfektion och tumör. Tyvärr kommer inte en behandling ge samma hjälp. Men visst kan en medicinering/behandling underlätta för råttan att kunna fortsätta sitt liv. Det är alltid värt att chansa. Dock har jag personligen inte fått så mycket hjälp från veterinärer jag varit hos. De vill oftast slänga på antibiotika och skicka hem mig. Finns en steroidbehandling som kan sättas in i samband med antibiotika. Detta kan va ett av få hjälpmedel vid behandling av stroke om råttan inte själv haft en mildare stroke och klarar att rycka upp sig. Risken är dock stor att råttan kommer åka på en andra stroke attack och då är det svårare och göra något åt det. 

Fotograf: Alexandra Nagy

Finns fler symptomer sedda med angivna hälsotillstånd. Denna artikeln är mest om just snedskalle och lite runt detta. 

Källor: Victoria Widerkrantz 
Fotograf namnges under bilderna och tillåtna att lånas till artikeln på rif.
Under foton anges även om de ej är tillåtna att publiceras ihop med artikeln på andra håll om författaren lånar ut texten.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2014-08-01, 14:23
#1

Inlägget är borttaget

mikeiko
2014-08-01, 15:31
#2

Jättebra!! Texten behövdes verkligen! (Kan korra vid senare tillfälle om det behövs) Behövs bilder eller har du?

[Borttaget]
[Borttaget]
2014-08-01, 15:40
#3

Inlägget är borttaget

mikeiko
2014-08-02, 22:33
#4

#3 Okidok :)

[Borttaget]
[Borttaget]
2014-08-02, 22:40
#5

Inlägget är borttaget

zickan
2014-09-11, 19:00
#6

Jag publicerar denna artikeln nu då fler bilder är på g.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
Upp till toppen
Annons: