Etikettartiklar
Läst 25922 ggr
mikeiko
2011-05-20, 20:03

Lilla råttboken

projråttans barnvänliga råttbok i artikelform!Lilla råttboken - Översikt

Förberedelser

Att köpa

Buren

Hanar eller honor?

Matvanor

Sjukdomar

Aktivering

Kul fakta

Förberedelser!

Det finns en del saker du måste göra innan du är redo att få hem dina söta råttor!

Du måste först och främst lära dig saker om råttorna! Läsa böcker om dem och leta information på Internet om dem, så att du vet att du verkligen vill ha råttor!

Du måste skaffa en bur som är tillräckligt stor för dina råttor att vara glada i när du inte är hemma eller bara inte kan vara med dem! Du kan läsa mer om hur buren ska vara lite längre fram i texten!

Att köpa

Det spelar faktiskt stor roll vart du köper dina råttor.

Om du köper dem i en djuraffär så vet du inte om råttorna är snälla eller elaka, och du vet inte heller om de bär på några smittor som kan göra dem sjuka senare!

Om du köper dina råttor hos en uppfödare så kommer de att vara mycket tamare än de är i en djuraffär, och om uppfödaren är bra kommer hon/han låta dig hälsa på råttungarna innan du köper dem, så att du vet vilka du vill ha, och vilka som tycker om dig!

Uppfödare vill ofta att du ringer och berättar hur det går för dina råttungar när du väl har dem hemma, det är jättebra, för om du undrar nånting kan du också fråga uppfödaren, och hon/han kommer att kunna hjälpa dig.

Om du köper råttor från en uppfödare får du snällare och bättre och friskare råttor, så jag rekommenderar dig att göra det! Fastän det kanske är lite svårt att vänta på råttungarna!

Buren

Buren är inte råttans hem, buren är en plats som råttan är i när du inte är hemma eller har tid att vara med den!

På den här hemsidan www.ratpower.se finns det en flik som heter ”burräknaren”. I den kan du skriva in mått på en bur och kolla hur många råttor den som får bo i den!

Det måste vara en gallerbur, för i ett akvarium eller terrarium kan det bli för fuktigt och varmt för dem! Tänk också på att det inte får vara för stort mellanrum mellan gallrena - då kan råttorna ta sig ut!

En gallerbur är svalare, och det är roligt för råttorna att klättra på gallret! Men tänk på att buren inte får stå i drag, då kan de bli sjuka!

Råttor älskar att klättra, så ha hellre en smal och hög bur än en lång och bred!

Råttorna kan få tråkigt, så de behöver massor med leksaker i buren!

Du kan sy hängmattor av gamla jeans eller filtar, du kan hänga upp chipsrör i buren som de kan krypa in i, och hänga rep från taket i buren som de kan klättra på!

Det finns leksaker som du kan köpa i djuraffärer också, men att göra dem själv är rätt roligt!

I buren behöver de ett hus som de kan sova i och gömma sig i när de blir rädda! Lägg gärna dit bitar av en fleecefilt, råttor älskar att ha det mysigt!

De behöver också en bajslåda fylld med tex. alspån, stl-strö, eller toa-lätt! I bottnen av buren kan man ha tidningspapper eller tyg, vad de inte ska ha är hö eller kutterspån! Det är inte bra för dem att andas för det är så dammigt, och hö kan ge dem löss!

När du ska städa buren så skrubba bottnen med såpa eller desinfektionsmedel och duscha den sen med varmt vatten!

Gallret kan du göra samma sak med, men du behöver inte göra rent det så ofta som bottnen!

Hanar eller Honor?

Både hanar och honor är lika söta, och kan bli lika tama när de blir stora om du sköter dem bra. Råttor lever i ungefär två år, så tänk noga efter om du vill ha pojk- eller flickråttor!

Ingen råtta är lik den andra, men det finns ändå små saker i deras personligheter som skiljer honor från hanar, så innan du bestämmer dig för om du vill ha pojkar eller flickor, så läs det här:

Hanar

Hanar är lugnare, och gosigare.

Luktar lite starkare.

Kan bli rätt stora och väga upp till ett kilo.

Får strävare päls när de blir äldre.

Har en rätt stor pung som kan vara läskig.

Honor

Honor är busigare.

Luktar mindre och oftast godare.

Blir oftast lite mindre än hanarna.

Har mjuk päls hela livet.

Har en slät mage.

Om du är allergisk mot andra pälsdjur och är rädd att du ska bli allergisk mot råttor också, så är det bättre att du väljer honor, för att hanarna luktar mer och är mer ”allergena” (har fler ämnen i kroppen som kan göra dig allergisk).

Som sagt, ingen råtta är den andra lik, det finns råtthanar som är jättelena i pälsen, och honor som blir riktigt stora!

Även om du inte kan bestämma dig så får du INTE ha pojk- och flickråttor i samma bur! Redan från när de är bara fem veckor gamla kan de få egna bebisar! Man måste veta jättemycket innan man är redo att föda upp egna ungar!

Det finns också en lag i Sverige, i den står det att man inte får ha en råtta ensam! Råttorna måste ha en kompis så att de inte blir uttråkade och rädda ensamma i buren!

Matvanor

Råttor måste ha en skål med Torrfoder ståendes i buren hela tiden, och alltid en drickflaska med rent vatten som ska bytas ut minst varannan dag!

De ska också få färskmat, eller ”människomat” varje dag!

Det blir mycket billigare för dig och också godare och nyttigare för dina råttor om du blandar ihop ditt eget Torrfoder istället för att köpa påsarna i affären! Här är ett recept på hur du kan göra:

2 dl havre

2 dl vete

2 dl korn

2 dl råg

1/2dl hirs

½ dl bovete

½ dl Torrfoder för hund och katt

½ msk solrosfrön

½ - 1 msk linfrön

½ - 1 msk sesamfrön

1 tsk alfalfafrö

1 tsk quinoafrö

Sakerna som är markerade med fetstil måste torrfodret innehålla, resten av alla ingredienserna behöver man inte alltid ha i, men det är bra med variation! Du kan lägga i andra saker också, men tänk på att inte ge dem för mycket sött eller fett, ge dem hellre nötter som godis än i deras Torrfoder!

Som färskmat kan råttorna äta nästan allting som en människa kan, man behöver inte laga egen mat till råttorna, utan de kan få lite av den maten du äter till lunch eller middag! Det gör också att det inte blir så dyrt att ha råttor!

Råttor ska precis som människor ha mat efter kostcirkeln (den på bilden)!

Det finns en del saker som råttor inte ska äta eller dricka, här kommer en lista, du behöver inte komma ihåg den, men du kan titta på den när du lagar mat till råttorna!

*= Mat som du kan ge lite av.

Alger  |  Alkohol

Bakpulver  |  Banan (grön)  |  Bittermandel  |  Blå ost (blue cheese)  |  Brysselkål  |  Bönor och baljväxter*

Chips, snacks* |  Choklad (ljus) * (lite mörk choklad kan hjälpa vid andningsbesvär & nysningar) |  Citrusfrukter *(får inte ges till hanar!)

Ekollon

Godis (människogodis)

Hö

Insekter

Jordnötter  |  Juice*  |  Jäst

Kaffe/koffein  |  Kakao  |  Kalksten* (bara till råttmammor)  |  Kranvatten med klor  |  Kronärtskocka, rå.  |  Kryddor, starka  |  Kärnor

Laktos - mjölkprodukter (de är lite lite känsliga mot det, så ge dem inte så mycket!)  |  Lakrits  |  Linfrön *

Lutfisk, ÄR DÖDLIGT!  |  Läsk  |  Lök, både rå och tillagad

Majs, torkad  |  Mjölkprodukter*  |  Morötter*  |  Muskot  |  Mögel och mögelost

Nikotin  |  Nötter, saltade (men hela nötter med skal är bra för tänderna)

Potatis grön, rå eller gammal + potatisskal

Rabarber*  |  Russin*  |  Rödkål, rå

Saffran  |  Salt  |  Saltsten  |  Socker  |  Spenat*  |  Sötpotatis, rå

Tofu, rå i storpack

Växter och plantor (många är giftiga!)

Äggvita, rå (kul att ge ett kokt helt ägg till dem dock)

Sjukdomar

Du måste sköta om dina råttor väl för att de inte ska bli sjuka, du måste städa buren regelbundet och byta vatten och mat ofta!

Förkylning

Råttor blir lätt förkylda, så det är viktigt att buren inte står i drag, och att du inte håller på med dem för mycket när du är förkyld, då kan du smitta dem!

När de blir förkylda kan de rossla när de andas och det kan rinna rött sekret ur deras ögon och nos. Råttors snor och tårar färgas nämligen rött när det kommer ut i luften.

Går inte förkylningen över på någon vecka så gå till veterinären!

Rossel

Den vanligaste sjukdomen hos tamråttor är rossel.

En del råttor föds med rossel och man kan inte göra nånting åt det, men i de flesta fall kan man åka till veterinären och få medicin till råttan!

När du köper en råtta kan du lyssna på lungorna efter konstiga ljud!

Klumpfot/Bumblefoot

När en råtta får klumpfot så bildas en blodfylld svullnad på råttans fot.

De får klumpfot om de spenderar för mycket tid med att gå på för hårda underlag! Om du har hyllplan av galler i buren så lägg en mjuk matta eller filt på dem!

Snedskalle

Om din råtta börjar gå i cirklar och dess huvud börjar luta är det troligtvis snedskalle, får råttan det måste den till veterinären med en gång!

Mycoplasma

Om din råtta börjar kuttra, och det rinner rött sekret från nosen och/eller ögonen och de har kletat rött sekret i pälsen kan det vara luftvägsinfektionen mycoplasma! Sjukdomen kan även orsaka öroninflammation och snedskalle!

Visar din råtta sådana här symptom måste den fort tas till en veterinär.

Råttor kan inte kräkas! Detta är viktigt att komma ihåg! Det betyder att om de får i sig nånting som de inte tål så kan de inte kräkas upp det igen!

Aktivering

De flesta råttor är lekfulla och behöver leka och busa för att inte bli uttråkade!

Här kommer lite tips på saker som de kan tycka är kul!

Agility!

Precis som för hundar och kaniner kan råttor lära sig agility!

Du kan lätt göra egna små hinder av saker du har hemma!

Men en sak du måste tänka på när du försöker lära dina råttor agility är att inte vara för otålig! Det krävs tålamod och kanske lite godis för att råttan ska lära sig hur den ska göra!

Lära dem trick!

Du kan lära dem snurra runt, stå på bakbenen, ge vacker tass, komma på inkallning och mer!

Men tänk på att inte hålla på för länge, om du ser att råttan börjar bli okoncentrerad så låt den ta en paus!

Lära dem simma

Vänj dem sakta vid vatten, lite i taget, till exempel genom att lägga ärtor eller flytande godis i en skål med grunt vatten! Råttor är bra simmare och kan till och med dyka, men det är inte alltid de vill!

Matlekar!

Göm godisbitar i deras bur, inuti en ask, i en tom äggkartong eller din egen hand och se om råttorna hittar dem!

Ge råttorna ett kokt oskalat ägg och se om råttorna klarar att öppna det! Knacka ägget lite om de inte kan få upp det!

Häng upp spaghetti i taket på buren där den är lite svår att komma åt! Då får din råtta något att tänka på!

Jaga!

Häng fjädrar i ett snöre eller använd en kattvippa som de kan få jaga, många råttor älskar det!

Utomhus

Du kan köpa eller tillverka ett litet koppel till råttan och gå ut med den, se bara upp så att det inte finns några katter eller andra djur, eller höga ljud i närheten som kan skrämma dem. Låt absolut inte din råtta gå ute utan koppel om du inte litar på den till 100%.

Klättring!

Sätt dem någonstans där de inte varit. På tvätthängaren eller kanske i ett träd utomhus och låt dem klättra! Tänk på att använda koppel om du inte vill att de ska klättra för långt upp!

Labyrint

Bygg en labyrint av träbitar, filtar eller stora böcker och se om råttan hittar ut! Du kan också fylla en kartong med tidningspapper och toapapper och gömma godisar i den!

Utforska!

Låt råttorna utforska något ställe de aldrig varit på förut!

Kul fakta

Visste du att:

Råttor kan hoppa en meter rakt up i luften om de vill!

Friska råttor har orangea tänder, som kan gnaga sig igenom allt från kastruller till betong!

Råttor har hållits som husdjur sen 1800-talet!

Den första råttutställningen hölls år 1901 i London!

Den råtta som levt längst blev hela 7 år!

När råttor har det mysigt brukar de ”knastra” med tänderna, alltså låta som en liten brasa, eller ”ploppa” med ögonen!

Honor löper var 5e dag, då brukar de bli superhoppiga och ibland vifta med öronen!

Råttor hjälper till att upptäcka bomber på ställen där det är krig!

Råttor ska INTE ha springhjul, då böjs deras svansar så att det gör ont på dem och de får ryggskador!

Råttor kan ha lockig päls, då kallas de rexråttor, och de kan ha lite eller ingen päls alls, då kallas de fuzzråttor och nakenråttor!

Den bästa hemsidan med mest information om råttor är: www.rattor.ifokus.se!

KÄLLOR

http://rattor.ifokus.se/articles

**http://rattor.ifokus.se/
**

http://falurven.weebly.com/att-skaffa-raringtta.html

http://rattor.ifokus.se/articles/4d7133b1b9cb46223304b353-vad-du-inte-ska-mata-dina-rattor-med

http://www.ratpower.se/

 

 

RiF Mod PoWer! :D

 

for a city without green ~

projråttan
2011-06-10, 01:22
#1

jättehäftigt att den är uppe! :D tack Mikeiko igen! >w<

Lilith
2011-06-10, 01:34
#2

Verkligen jättesöt ^^

Det enda jag funderade lite över var det här:

½ msk linfrön

½ msk sesamfrön

1 msk linfrön

1 msk sesamfrön

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Lamina
2011-06-10, 05:01
#3

Riktigt mysig artikel (bok). Men vem har ritat bilderna? Så söta att det inte är klokt! <3

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

[Sara FE]
2011-06-10, 06:24
#4

Mycket trevlig liten bok, och jag håller helt med Lamina om bilderna. :)

Zolah
2011-06-10, 10:07
#5

det här var ju precis det jag ville göra *sad face *

Banankaka320
2011-06-10, 11:07
#6

Vilka mysiga bilder! Mycket roligare för nybörjare att läsa kan jag tänka mig :D


Jinaum
2011-06-10, 11:34
#7

Maaaw.

Den är charmig, lätt förstådd och leder in folk på rätt väg. Speciellt barn! Den gör det möjligt för föräldrarna att läsa också och förklara. En bra bok som kan involvera båda. På minner lite om någon bok jag hade som liten om sköldpaddor.

Inte läst många rått böcker, bara några få. Men denna var mer utförlig även om den är kortfattad. Den täcker upp det mesta som man verkligen måste veta utan att bli tjötig. Bra jobbat!

projråttan
2011-06-10, 12:28
#8

woho! :D tack för kritik och snälla ord! >w< <3

Hehe, jag har både skrivit och målat bilderna själv! Är glad att andra än jag tyckte dem var söta! :D taaaaaaaack!

[Alenzi]
2011-06-10, 18:14
#9

riktigt, riktigt bra :) perfekt nybörjarbok för den lite yngre målgruppen, lättfattbart skrivet utan att verka nedlåtande som jag tycker att "barn"böcker ofta tenderar att göra.. Fantastiska bilder. *love*!

Kashii
2011-06-10, 18:27
#10

den här får tummen upp av mig och Leah ^^

OttoIsTheShit
2011-06-10, 20:21
#11

riktigt bra :) lätt läsning för dom flesta

You know you're not the way you seem
You're not a puppet on a string
Maybe it's not too late
You could still feel the hand of fate
Just close your eyes and play the game <3

Jespersen
2011-06-10, 20:36
#12

Bra skrivet och underbara bilder!

MoaL
2011-06-11, 03:17
#13

Jag älskar bilderna! Och faktan var väldigt bra, perfekt och lättförståelig för alla. :)
Det enda jag grubblar på är varför det står att vattnet bara ska bytas en gång i veckan?

"… och alltid en drickflaska med rent vatten som ska bytas ut minst en gång i veckan!"

För dricksflaskan behöver ju inte bytas ut, däremot kan man diska den då och då. ^^

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

pebb
2011-06-11, 11:06
#14

Gud vad underbart söt! Synd att inte den fanns när jag var liten och skaffade råtta!

mikeiko
2011-06-11, 15:21
#15

#13 har man skål behöver man byta flera gånger om dagen, har man flaska behöver man inte byta lika ofta - och det beror ju också på hur stor den är samt om man har en eller flera flaskor :)

Haha, men det är ju inte ett syftningsfel i den meningen, jag tror man förstår att det är vattnet och inte flaskan som ska bytas ut :)

 

 

RiF Mod PoWer! :D

 

for a city without green ~

Lancia
2011-06-11, 15:33
#16

Gaaah bilderna! Jag smäller av! Helt otroligt söta!

MoaL
2011-06-11, 17:21
#17

#15 Ja självklart, har man skål får man byta ofta som sjutton, men nu stod det vattenflaska. Man ska helst byta vatten i flaskan varje dag, max varannan. Det blir bland annat algbildning i vattenflaskan som är skadligt för både råttor och andra djur, och ju längre vattnet står, desto mer alger bildas. Det bildas förstås alger även om man byter vatten varje dag, men det tar betydligt längre tid än om man låter samma vatten stå länge, eftersom det blir ofräscht. :) Jag tycker absolut inte att man ska lära varken nybörjare eller någon annan att man bara behöver byta vatten en gång i veckan/fyra gånger på en hel månad/femtitvå gånger på ett helt ÅR! Det tycker jag är helt fel. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

[Sara FE]
2011-06-11, 21:43
#18

#17 Varannan tycker jag är för sällan. Jag skulle själv inte vilja dricka vatten som hade stått ens ett dygn i plastflaska, så jag byter både morgon och kväll. Det tar ju bara någon minut skölja ur och byta vatten i ett par flaskor. :)

MoaL
2011-06-11, 22:00
#19

#18 Jag skrev MAX varannan (jag dricker själv flaskvatten som har stått ett par dygn ^^), men helst åtminstone en gång per dag. :) En gång i veckan är ju helt galet sällan. :S

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

[Sara FE]
2011-06-11, 22:06
#20

#19 Jag tycker ändå att varannan är för sällan. ;) Minst en gång om dagen, fast jag är kanske lite hönsmammig också…
Det där om en gång i veckan måste ju vara ett misstag när artikeln skrevs - tryckfel, så att säga.

mikeiko
2011-06-11, 22:22
#21

Finns det en allmängiltig rekommendation för en "normalstor" vattenflaska?

(Uppenbarligen har jag skrivit något galet (det är jag som får stå för just den textbiten och inte projråttan), jag har personligen inga problem med att dricka "gammalt vatten", då jag alltid har en flaska bredvid sängen. Jag byter 2-3 gånger i veckan till mina råttor, men har tre olika burar med egna flaskor, som de rör sig fritt emellan.)

 

 

RiF Mod PoWer! :D

 

for a city without green ~

[Sara FE]
2011-06-12, 07:54
#22

#21 Att vatten ska bytas varje dag är en av de skötselråd jag har fått oavsett djurart, sedan jag har varit liten (av uppfödare, zoobutiker, mamma och böcker). Vart man än läser tycker jag att det står angivet.

Nu sökte jag dock på jordbruksverket, och fick upp två bra källor om man vill djupdyka i ämnet. Det står inte uttryckligen någonstans att man ska byta varje dag, men det beror lite på hur man tolkar bilagorna.

Man skulle nog kunna skriva en hel artikel om just vatten till råttorna. ;)

Vatten till husdjur:

"Djurslagens krav på vattnets mängd och kvalitet
Allmänt
Våra högproducerande husdjur ska hela
tiden ges tillfälle att konsumera tillräckliga
mängder dricksvatten. Djur ska ges vatten i
tillräcklig mängd och minst två gånger per
dygn enligt djurskyddsbestämmelserna."

"Hundar, katter och andra sällskapsdjur
Våra vanligaste sällskapsdjur kan med fördel
dricka vatten av samma kvalitet som vi
själva gör. De ska ha ständig tillgång till
friskt vatten och rena vattenskålar eller
automater."

(Detta tolkar jag som minst varje dag. Det är svårt att veta när vattnet inte är friskt längre, och innehåller fel halter av alla de ämnen som radas upp i bilagan).

Detta gäller för de av oss som använder luftfuktare, kan vara bra att tänka på:

"Vattenkvalitet vid befuktning av djurutrymmen
I alltför torra och dammiga lokaler är det
numera vanligt att lantbrukaren förbättrar
miljön för både djur och människor genom
att sprida en vattendimma (aerosol).
Aerosolen når långt ner i djurens luftvägar.
Därför är det viktigt att speciellt uppmärksamma
vattnets hygieniska standard vid
befuktning. Den s.k. legionärssjukan på
människa – en sorts lunginflammation –
kan orsakas av den mycket fina vattendimma
från vatten som förorenats med den speciella
mikroorganism som kan förekomma i
befuktningsanläggningar."

Vägledning för kontrollmyndigheter m. fl.:

"Vatten
Sdjur 23. Djuret/djuren har fri tillgång till rent dricksvatten
Kontrollera:
• Att djuret/djuren har fri till gång till vatten och hur vattenkvaliteten ser ut."

alexfifan
2011-06-13, 14:49
#23

Hm, ska jag komma och vara negativ och säga att det känns jobbigt att läsa när i princip varje mening avslutas med ett utropstecken?

Annars tycker jag också det var jättebra skrivet, bra information på ett enkelt och kortfattat sätt - perfekt för barn vilket ju också var målgruppen ;)

Håller också med föregående talare i tråden om att bilderna är helt underbara Oskyldig

http://rattbus.blogg.se

you can't face the problem, if the problem is your face......

projråttan
2011-06-14, 20:55
#24

tack för allt snällt ni sagt, blir helt rörd! x"D

och jag håller med nr 13, tycker nog vattnet borde bytas åtminstone varannan dag! o.o

mikeiko
2011-06-15, 00:25
#25

#24 Fixat! :D

 

 

RiF Mod PoWer! :D

 

for a city without green ~

projråttan
2011-06-18, 14:45
#26

#25 hurra! :D

soie
2011-06-19, 03:01
#27

Jättefina illustrationer! Glad

~ Bara döda fiskar följer strömmen.

Otaku
2011-06-22, 13:55
#28

Gud vilken bra "bok"! Denna borde du ta till ett bokförlag! Finnas alldeles för få böcker om tamråttor ute i bokhyllorna!

Mvh Vinetta


projråttan
2011-07-01, 12:56
#29

#28 tack! C: jag har funderat på det, kanske en dag! :D

fairytindra
2011-08-26, 17:53
#30

Boken var lätt att förstå, jättefina bilder och bra fakta. Jag håller med #28, den här boken skulle ges ut.

[sseht]
2011-08-26, 21:01
#31

Helt underbart :) bra jobbat!

Zorro_Tiger
2012-06-12, 14:43
#32

Helt fantastiskt bra! Jag är helt nybörjare på dethär med råttor men  nu när jag läst detta så förstår jag mycket mer! <3 :D

"Det är inte människor som hatar mig, det är jag som hatar människor"

Lurvas
2012-06-12, 16:21
#33

Väntar med spänning på pappers utgåvan ;)

Kalas bra! Ge ut den innan någon annan gör det!

Råttliv på Runnavägen

 

Han gjorde inget särskilt, men han gjorde det mycket bra.

Terato
2012-06-13, 11:26
#34

Vilket fantastiskt initiativ! Underbar bok, härliga bilder, lättförståerligt och du har lyckats med den svåra konsten att enbart få med det viktigaste. Bra jobbat!

Ang. det här med vatten har jag fått lite olika bud. Vatten i sig kan ju inte bli "gammalt" men om bakterier kan ta sig in så kan ju snabbt en bakteriehärd växa. Jag tror vattenflaskorna är relativt säkra dock, så länge man kommer ihåg att rengöra munstycket emellanåt (nån gång i veckan brukar jag rengöra).

Minst varannan dag tror jag är en bra rekommendation för vattenflaska. Vattenskål ungefär 2 ggr per dag och direkt om t.ex. en bajskorv eller något annat organiskt ramlar i.

En kliniskt ren miljö är inte bra för något djur, de måste utsättas för små mängder microorganismer för att utveckla ett bra försvar. Men allt för skitiga miljöer blir svåra för råttorna att hantera och kan göra att den stora mängden bakterier "tar över" och gör dem sjuka. Samma med parasiter.

Jag rengör ofta burarna genom att byta ut filtar, byta i toalådor och vattenflaskor och torkar med en rengjord trasa på hyllorna och bottenplan. Men skrubbar buren gör jag väldigt sällan, det är bara när det kommer nya djur jag gör det, så att de ska slippa få en hel härd av ny bakterieflora på sig. Bättre att de utsätts försiktigt.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

Lurvas
2012-06-13, 11:30
#35

PS Jätte härliga illustrationer. Vill fortfarande ha et ex i min bokhylla. Skulle vara suveränt att ha och lämna med köpare om jag var uppfödare.

Råttliv på Runnavägen

 

Han gjorde inget särskilt, men han gjorde det mycket bra.

Terato
2012-06-13, 11:31
#36

Lurvas: Faktiskt!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

Alenzi
2013-02-18, 14:30
#37

Väl värd att puttas upp på nytt :)


Apootie
2013-02-18, 15:37
#38

WOW! Vad fin! Älskar bilderna!!

mikeiko
2013-02-21, 19:44
#39

Länkade in denna under Vanliga råttfrågor som "Finns det någon mer barnvänlig informationstext om råttor?" :D

 

 

RiF Mod PoWer! :D

 

for a city without green ~

[rinrats]
2013-02-21, 20:09
#40

Blir verkligen en toppenbok! Finns allför tråkiga böcker så det verkligen dags med lite roligare bok som denna ^^
Bilderna var dessutom urgulliga. Bra gjort :P

Zakaraa
2013-04-25, 20:40
#41

Nej men guv vilken söt bok!
Hur kunde jag missat denna? Jag som kollar "vanliga råttfrågor" ofta :O

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Emmieline
2013-05-31, 22:17
#42

heej=D skulle jag kunna få en kopia av boken?

till

Emmieline@live.se

plus har boken blivit utgiven?

mikeiko
2013-06-01, 17:34
#43

#42 Jag har inte sett projråttan aktiv på RiF på ett tag nu, men testa att skicka ett PM till henne och fråga om du kan få den. 

Boken finns inte utgiven.

 

 

RiF Mod PoWer! :D

 

for a city without green ~

elphie
2013-08-26, 19:09
#44

Jag sparade ner bilder och text och förkortade den lite, och satte ihop till ett häfte till min dotter (5,5 år) inför att vi får hem våra tjejer =) Hoppas verkligen det är ok! Den blev mycket uppskattad.

Tack projråttan för att du låter sprida kunskapen om våra härliga råttor även till knattarna. Läser du detta får du gärna skicka ett pm, för jag vet inte vilken din ordinarie användare är =)

[Emelie321]
2013-08-26, 19:40
#45

Otroligt fin! ^^

Min enda synpunkt är att jag tycker det är på tok för många utropstecken :) Får en "aggressiv" känsla av det, men kanske bara är jag hehe.

[Lillmatten]
2013-09-22, 18:02
#46

Varför är hö farligt för råttor? :)

Zakaraa
2013-09-22, 18:17
#47

#46 Kopierar från artikeln "hö kan ge dem löss!"

Det är inte Farligt det är bara något som råttan inte behöver eller har nytta av samt kan ge ohyra.

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

VT4ever
2014-08-13, 21:36
#48

Jättebra bok! :) puttar upp den ;)

Mena vad du säger, för du läcker vad du tänker!

[VampireGirlElvira]1
2014-08-13, 22:47
#49

Men oj så fin bok du har gjort. :D (Lite avis.) :)) Gillar den starkt. :)

Upp till toppen