Etikettartiklar
Läst 23954 ggr
Zolah
2013-03-12, 11:41

Klippa klorna på råttor

Ibland kan det behövas att klippa råttors klor, men det kan vara svårt att veta hur ofta, med vilka verktyg och hur man ska klippa.

De flesta råttor behöver heller inte klippa klorna, vanligtvis underhåller de detta själva eller så slits klorna ner på naturlig väg.

När ska jag börja klippa en råttas klor?

Jag börjar direkt jag får hem min råtta - jag börjar med att klämma och känna på den så att vanan att jag håller fast råttan finns där. Klia och gosa, klämma och känna. Detta är också bra för att samtidigt göra råttan van vid en hälsokontroll, så här gör du två flugor i en smäll! 

När råttan har blivit van med mig så börjar jag försiktigt med att klippa klorna. Råttor kan känna av din sinnesstämning, så försök att vara så lugn och sansad som möjligt så att du inte signalerar till råttan att du gör något läskigt eller obehagligt.

Hur mycket av klorna ska jag klippa, och vilka verktyg kan jag använda?

Som du ser på illustrationen ovan så har råttor vita eller gulaktiga klor, och inuti de klorna så kan man se en så kallad "pulpa", som är blodfylld. Den ska du undvika helt, klipper du i pulpan så gör det ont på råttan. Klipp endast toppen på klon! Tycker du att det är svårt att veta hur nära pulpan du kan klippa så rekommenderar jag att du 'krokar' fast den övre delen av klon mot saxen och klipper av bara den biten. Då blir klon inte lika vass, och du kan fortsättningsvis öva dig på att klippa din råttas klor, dock innebär denna metod att klorna måste klippas oftare.

1. Borste 2. Nagelklippare 3. Klosax 4. Glasfil

Det finns lite olika verktyg man kan använda till råttors klor, själv använder jag en klosax för småhundar och katter. Jag tycker den är smidig, men du kan också använda en nagelsax eller nagelklippare. Se bara till att dina verktyg är vassa, annars krossar du bara klorna istället för att göra ett fint klipp. Vissa råttägare använder även nagelfil men personligen tycker jag att det tar för lång tid samt att mina råttor inte gillar själva filandet. 

Testa dig fram till vad som passar dig som person, och vad som passar för dina råttor! Använder du en nagelfil så investera i en glasfil, de är generellt bättre då de inte torkar ut naglar eller klor.

Hur håller jag fast råttan?

Jag har två olika sätt, om det ena inte funkar så går det generellt bra med det andra.

  • 'Titta bort'-tekniken

[Bilder kommer]

Jag tar råttan och placerar den i mitt knä. Beroende på vilket ben jag ska klippa klorna på först så vänder jag råttan åt det hållet. Alltså - ska jag klippa på vänster fot på råttan, så får råttan bli riktad åt vänster.

Jag tar tag i benet och drar det lite bakåt, sedan klipper jag så länge som det går (innan råttan rör på sig) och berömmer varje klipp med att jag stryker råttan på ryggen och berömmer den. Sedan upprepar jag detta med nästa fot, ibland blir det att de får ligga åt samma håll hela tiden, men så länge som jag får göra det som behövs så går det bra.

  • Handlås [Bilder kommer]

Vissa råttor vill verkligen inte bli klippta, och är inte stilla för fem öre. Då brukar jag låsa fast dem med ena handen, på så vis kan jag få tag på armar och ben och göra mitt jobb. För att få mer precision kan jag ibland låta någon annan hålla fast råttan, bara för att det ska gå snabbare. 

Efteråt - ge råttan en godis så den associerar klippning med en bra upplevelse istället för något enbart obehagligt. 

AJ! Jag klippte i pulpan!

Lugn, det kan hända. Ta lite potatismjöl och sätt på såret så slutar det blöda. Detta knep fungerar bra, och de flesta har potatismjöl hemma.

Hur ofta behöver jag klippa deras klor?

Det kan vara helt individuellt, men generellt tycker jag att en gång i veckan brukar vara lagom. Jag klipper dock mest unga råttor och gamlingar - unga för att de har vassare klor och äldre för att de ofta inte rör sig så mycket som de gjorde när de var yngre, och därmed inte får det där naturliga slitaget på sina klor.

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-03-12, 11:49
#1

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-03-12, 11:53
#2

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-03-12, 11:56
#3

Inlägget är borttaget

:')
:') 
2013-06-20, 23:59
#4

Jättebra! Om du inte redan gjort det så lägg till den under "Vanliga rått frågor" :D

KastKatt
2013-06-25, 00:20
#5

Verkligen bra artikel. SKa verkligen försöka mig på detta :P

Greetings.

Legacy Mwari.
-En berättelse om en annorlunda familj!

Lenichu
2013-06-25, 15:06
#6

Råkade kklippa i pulpan i förrgår, uuuusch vad hemskt det var! Har försökt båda teknikerna, men det funkar bara inte. Tror jag är för löjlig med dem, så fort de börjar pipa så får jag ont i hjärtat :P  Det gick heller inte bättre när sambon höll i dem så jag fick klippa. hm :/ Men bra tips! :D

prutt

Artlink
2013-06-25, 20:23
#7

Jag har en liten film på när jag klipper en hane som är ca två månader och aldrig varit klippt tidigare. 

jag använder alltid nagelknipsare eftersom det är lätt att "haka" fast yttersta klospetsen i knipsaren, så det blir lagom mycket klippt.

mikeiko
2013-06-25, 22:25
#8

#4 Det är kirrat, tack för påminnelsen! :)

 

 

RiF Mod PoWer! :D

 

for a city without green ~

Lenichu
2013-06-26, 13:14
#9

#7

Tack! Vilken duktig liten krabat :) Önskar att mina kunde vara så stilla och lugna.. :P Ska prova din taktik.

prutt

Artlink
2013-06-26, 19:49
#10

#9 Det är enklare än man tror. den här lille var den mest stressade av de två. Svår att fånga i buren osv, och nyhemkommen, dagen efter en resa på ca 3 timmar från uppfödaren. Jag försöker göra allt mycket sakta och ta den foten som den håller balansen på och står stadigt med. Allt för att råttan inte ska känna sig tvångshållen och besvärad.

Mallan_98
2013-06-28, 20:42
#11

Riktigt bra skrivet! Klipper mina då de göra illa varandra.

[Dimar8]
2013-08-04, 21:30
#12

Mina råttisar är runt 7 veckor gamla och älskar att klättra på mig, problemet är att det ibland gör så sjukt ont för att deras klor är så himla vassa! Jag har även två katter hemma, klipper självklart katternas klor med en liten klosax tillverkad för dom. Jag har gått och funderat om det gått att klippa råttisarnas klor med den, och här ser jag att det går, så bra! Då blir det klo-klippning ikväll! :)

Blodfot
2014-01-05, 23:50
#13

I morgon ska jag "tortera" en av mina råttor med kloklippning, hur ska detta gå…

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Artlink
2014-01-06, 07:13
#14

#13 Din egen inställning är avgörande. Om du tror det ska upplevas som totyr så kommer det nog göra det. Kloklippning hos mig ser jag som ytterligare en möjlighet till närhet och mys med matte :)

katrinwengel
2014-01-07, 19:12
#15

#7 Vilken snäll liten plutt! Mina sitter inte så stilla.. Jag vill ge dom belöning när de väl är stilla och jag får klippt en klo, men då vill dom inte ha något :p svårflörtade!

emeliebjormo
2014-08-08, 13:29
#16

Hur gör man med glasfilen? Känns ju som att hela benet kommer gå av..

Instagram (storyof.cinnamon). ✍️

Zolah
2014-08-08, 14:02
#17

#16

Man drar klon över filen, förstår inte riktigt hur du gör om benet ska gå av?

[VampireGirlElvira]1
2014-08-09, 17:24
#18

Tass.

Upp till toppen