Etikettartiklar
Läst 21101 ggr
mikeiko
2012-06-21, 02:43

Att resa med råttor

Vad ska man tänka på när man transporterar eller reser med råttor? Artikeln är skriven av Alenzi.

Foto: Afrejd

En av de många fördelarna med att ha just råttor som husdjur är att de, tack vare sin nätta storlek, faktiskt är väldigt mobila - så länge som man tillgodoser vissa grundläggande behov. Din råtta skall aldrig behöva vara törstig, hungrig, frusen, vara i drag eller bli för varm.

Det absolut smidigaste sättet att resa med råttor är i bil, i synnerhet om man behöver ha med sig en extra bur och tillbehör. Men om man är ordentligt förberedd så finns det inga hinder för att ta med sig råttorna på buss eller tåg. Eller på cykel eller till fots, för den sakens skull.

Transportburen

Det absolut viktigaste hjälpmedlet för att frakta råttor är naturligtvis en bra transportbur. Här finns faktiskt en del alternativ att välja på. 

En lösning är att köpa en dedikerad gnagartransportbur i djuraffär, för ett par hundra kronor eller mera. Vad man ofta inte tänker på är att det i djuraffären också finns en reptilavdelning. Beger man sig dit, så kan man hitta en så kallad “Terra Box” i olika storlekar. Terra Boxen är en låda i klarplast med ett gallerlock i plast, med eller utan handtag. Den kostar ofta mycket, mycket mindre än en gnagartransportbur i sällskapsavdelningen. Dessa boxar fungerar väl för ungar, då det inte finns några hål eller mellanrum de kan klämma sig igenom.

Vissa använder transportburar som ursprungligen var tänkta för katter eller mindre hundar. Skillnaden är här att buren är större, vilket både bär med sig nackdelar och fördelar. Fördelen för råttorna är ju uppenbar; större plats betyder mer utrymme att sträcka på sig och uträtta sina behov. Dessutom får det ofta plats en hängmatta. Ska du transportera ett flertal råttor så är en sådan här transportbur att föredra! Nackdelen är att transportburen är besvärligare att bära med sig ju större den blir, speciellt om man i förvägen hamstrat på sig en rejäl packning. Viktigt att tänka på är att maskorna i gallret på de här burarna många gånger inte är av rått(ägar)vänlig storlek, och att det kan finnas anledning att på något sätt själv täta dessa maskor för att förebygga eventuella rymningar. Ju tätare galler på dörren desto bättre! 

Åker du bil kan det finnas skäl att fundera på en mindre hamsterbur. Fördelen är här att det är lättare att inreda buren med till exempel hängmattor och fastmonterad flaska. Det är viktigt att försäkra sig att all inredning sitter fast ordentligt och att buren i övrigt också är fastspänd. Vid eventuell krock kan buren annars bli en riktig dödsfälla, både för råttor och mänskliga passagerare.

Bottenmaterial

Det är bra att välja ett material som kan suga åt sig både kiss och eventuellt utspillt vatten, och är det dessutom ett material som råttan kan mysa ned sig i under resan är det bara en fördel. Man kan med fördel kombinera flera olika material, till exempel kan man i botten lägga ett rejält lager med tidningspapper och ovanpå det fylla på med rivet toalettpapper eller mer tidningspapper i strimlor. Använder man en hamsterbur så får ju också en vanlig toalåda plats.

Om det är kallt ute

Om man reser med råttor är det viktigt att se till att de små inte blir kalla. Det allra viktigaste är att säkra transportburen mot drag, annars är det lätt hänt att dina råttor åker på en förkylning. Det finns lite olika trick för att vintersäkra en transportbur, nedan följer några av mina favoriter:

Till isolering av buren behövs en påse eller väska (vilken naturligtvis inte får vara lufttät!), som är aningen större än att transportburen precis går ned i den. Dessutom behöves en fleecefilt, som tål att få en viss rått-patina, om olyckan är framme. Filten viras om transportburen innan denne stoppas ned i påsen. Inne i själva buren kan man gott fylla på med små bitar fleece och extra mycket papper. Då har råttorna lite mer att boa med, och håller sig varma längre. Mitt sista ess är något så simpelt som värmedunkar - och till detta kan användas vanliga 50 cl läskflaskor, som fylls på med varmt vatten från kranen. Fleecefiltarna brukar vara stora nog att viras omkring transportlådan i ett par omgångar, vilket bildar små fickor inne i tyget. Kila in flaskan/flaskorna i en sådan (inte direkt mot lådan, vi vill hålla våra råttor varma, inte grilla dem). Om man är noga med att täcka hela lådan och flaskan med fleece, kan en sådan provisorisk värmedunk faktiskt hålla på värmen förvånansvärt länge. Jag har använt dem när jag cyklat till veterinären på vintern i fem minusgrader, en sträcka som tog mig en halvtimme. När jag kom hem, över en timme senare, låg råttorna och gosade i en behagligt varm låda, och dunken var ännu mer än ljummen.

Vatten och mat

Råttor behöver ständigt äta, och det är bra att ha med sig ett rejält lager med Torrfoder. Antingen kan man lägga det direkt i buren, bland ströet eller i en väl förankrad matskål (sitter den inte fast kommer du ändå att hitta maten i botten när du väl kommer fram, och den enda funktionen som skålen då fyllt är att ta plats i ett i övrigt trångt utrymme). Om du reser långt är det kanske inte en tokig idé att ta med dig en burk barnmat, eller varför inte lite tärnad frukt eller grönsaker i en påse.

Det är enormt viktigt att alltid ha med sig vatten till råttorna, precis som många andra smådjur är de känsliga för uttorkning. Om du vet att transportburen kommer utsättas för skakningar under resan, rekommenderar jag inte att ha en fastmonterad flaska - den kommer droppa, och din bur kommer vara en sölig massa vid vägs ände. Av samma anledning frånråder jag starkt att ha en vattenskål i buren. Det optimala har för mig varit att ha med en fylld vattenflaska i lagom storlek, och ofta erbjuda mina råttor förfriskningar. Det är aldrig dumt att ha en rejäl bit gurka liggandes i transportburen, gurkor består till 96% av vatten. Just gurka, och även vindruvor, är toppen att ha som både mat och vätska om man bara ska en väldigt kort sväng med råttorna.

Nödlösningar

Ibland händer det att man behöver transportera en råtta från A till B, men kanske inte har tillgång till en ordentlig transportlåda. Då behöver man improvisera lite. Nedan följer lite inspiration till sådana improviserade transportmedel:

  • Glasslåda med lufthål i locket. Detta kan funka bra till små råttungar, som till skillnad från vuxna råttor kan sträcka ut sig i en sådan låda. Tänk på att plasten är tunn och att om råttan bestämmer sig för att den vill ut, så kommer den ut så småningom.
  • Kartong. Detta är verkligen en nödlösning, då kartongen ju naturligtvis är klenare och därför än mer riskabel med tanke på rymningar..
  • Om du känner dig trygg med det kan du transportera din råtta en bit innanför tröjan eller i fickan.

 

 

RiF Mod PoWer! :D

 

for a city without green ~

tove.mcgrath
2012-08-15, 19:55
#1

Jätte bra inlägg ^^ jag tog med mig min lilla flicka till Öland i en mellanstor Hamsterbur som smidigt nog hade ett handtag för transport :) så klippte jag smidigt några hängmattor av en fleece filt :) som bottenmaterial hade jag tidningar för min kompis farmor köpte smidigt nog dagstidningen varje morgon så hade till att städa buren med :) som toa låda hade jag en matlåda jag gjort hål i så jag kunde spänna fast den i buren :D

tack vare detta hade vi en underbar ölandsresa! :D

Fjordell
2012-08-16, 00:08
#2

Att tillägga så är även dessa plastlådor fenomenala att transportera råttor i. Man borrar en massa hål i locket så är det klart. Råttan har gott om plats, finns ju givetvis i olika storlekar, och den utsätts inte för onödigt drag! De är dessutom ofta billigare än även de minsta av transportburar för gnagare. De tar ju givetvis mer plats och är krångligare att bära, men om man ska åka bil en bit så är de perfekta, speciellt om man ska transportera fler än en råtta!

Jag själv föredrar att mina råttor har lite plats att röra sig på under resans gång, så jag har ett par av dessa här hemma i ganska stora format. Tungan ute

/Amanda - Uppfödare av tamråttor i norra Sverige - Rebellions Rattery 
Sajtvärd på Vinthundar iFokus & admin i Facebookgruppen Råttorna

tove.mcgrath
2012-08-16, 08:48
#3

den rådisen som var med på resan sover alltid när man åker bil ^^ kvittar om jag har henne i den lilla transportburen eller våran resebur^^

Jinaum
2012-08-16, 11:09
#4

Jag brukar ha med mig knäckebröd till mina råttor. Åker ibland med dem till Falun från Falköping vilket är en 7 timmars resa ca. Sedan gurka, morot. Sedan brukar jag själv ha med mig tex en bauget med grönsaker å då får råttorna en bit dem med medans vi åker. Sedan någon frukt eller så. Har fungerat hittils för mig om jag känt att jag inte kan ha en vattenflaska på buren.

tove.mcgrath
2012-08-16, 18:04
#5

jag använder Gurka som vätska när jag reser det tycker de om ^^

Alenzi
2013-01-07, 12:03
#6

#1 Lagom sent svar, men kul att det kom till användning :)


S.I-K
2013-07-20, 15:13
#7

Super bra artikel! Dessutom så var den fyndigt skrivet. Älskar uttrycket "råttpatina" haha, klockrent! 😃

deeremf
2013-07-20, 15:28
#8

Mina råttor sover från start till slut, de vaknar till en gång ibland och dricker lite vatten men annars sover de.

Alenzi
2013-07-20, 20:02
#9

#7 Tack :D Roligt med positiv feedback, och att någon uppskattar "russinen" ;)


Mezzzanina
2013-07-21, 01:16
#10

Verkligen jätte bra artikel! :-)   

Vill lägga till några saker som jag brukar köra med på sommaren.Ibland kan det ju vara väldigt varmt ute och man kanske ändå behöver ta med sig sina råttor i en varm bil.Då brukar jag lägga in frysta petflaskor eller kylklampar som jag sedan lindat in i handukar i transportburarna. Det för att råttorna skall kunna kyla ner sig och ha det lite drägligare.Dock använder jag i dessa fall en större transportbur så det blir luftigare för råttorna.Då kan de dessutom välja själva om de vill lägga sig på de handuksinslagna kylklamparna eller inte. Naturligtvis har jag dessutom både gurka/melon och vatten åt råttorna dessutom.

kakao_
2014-03-07, 13:56
#11

Blir dem stressade av att åka bil?

kakao_
2014-03-07, 15:54
#12

tacksam för svar!:D

Apootie
2014-03-07, 16:33
#13

#11 Mina blir inte stressade, de älskar transportburen och somnar direkt när de är i den. Jag skulle iallafall säga att de flesta inte blir stressade, men gamlingar kan bli det tror jag. Du får tyvärr vänta på någon som har mer erfarenhet.

kakao_
2014-03-07, 16:37
#14

Men om man bara ska till någon som bor 10-15 min bort med bil då?? kan man resa ofta med råttor eller undvika att göra det om man inte måste?

tacksam för svar! :D

Apootie
2014-03-07, 16:40
#15

#14 Jag reser 4 timmar med mina ungefär en gång i månaden ibland, och 40 minuter sammanlagt varje helg (20 på torsdagen och 20 på söndagen). Mina blir inte stressade alls,men de är vana att resa med.

Stephanie
2014-03-07, 16:44
#16

#14 Du kan ta med dina råttor på utflykt om de inte blir stressade, men jag skulle inte ta med råttorna över till kompisar hela tiden och så.

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

kakao_
2014-03-07, 16:48
#17

jaha okej! :D tack då vet jag! :)

Stephanie
2014-03-07, 16:54
#18

Man bör inte heller börja ta med sig råttorna på utflykter när de precis flyttat hem till en. De behöver få tid på sig att lära känna sin nya ägare och det nya hemmet först.

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

kakao_
2014-03-07, 17:18
#19

Ja det vet jag, även om jag inte är så jätte bra på råttor xD

Upp till toppen