Etikettartiklar
Läst 16764 ggr
Grodan
2008-01-02, 19:51

Att tänka på inför en utställning

Att ställa ut sina råttor är en rolig hobby, men det krävs förberedelser innan. Råttorna ska badas, klorna ska klippas, råttorna ska tittas igenom efter sår och mycket mer!

Visitera råttor

Man ska visitera sina råttor regelbundet, varje dag helst, för att märka om de rosslar, barberar sig, har tumörer, sår, ohyra och liknande. Kläm igenom hela råttan för att känna efter knölar, inte för hårt så att det gör ont för råttan. Titta igenom pälsen för att titta efter sår eller ohyra. Löss ser ut som små röda prickar i pälsen på råttan, och lusäggen sitter på hårstråna, är vita och pyttesmå och sitter stenhårt. Skabb yttrar sig som små sår runt öron, nacke och haka på råttan. Råttan kliar sig också väldigt mycket. Lyssna på lungorna och hjärtat, låter det normalt? Rossel påminner om ljudet från en kaffebryggare eller ljuden som marsvin ger ifrån sig.
Allt det här tittas på i friskkontrollen också, det är bra att vänja råttan vid att någon tittar igenom den, vänder och vrider på den. En råtta som visar tecken på sjukdom, ohyra, blödande sår, rossel och aggressivitet får inte komma in i lokalen.

Bada råttor

Råttor tycker vanligtvis inte om att bada, men inför en utställning är det ett nödvändigt ont. Tappa upp varmt vatten i badkaret eller handfatet, inte för mycket - råttan ska kunna bottna. runt 38-40 grader, litet varmare än våran kroppstemperatur. Råttorna har högre kroppstemperatur än vi, därför vill de också ha varmare vatten. Sätt ner råttan i vattnet, den kommer antagligen pipa och försöka klättra upp på din arm. Gnugga igenom hela råttan med vatten, förutom på huvudet och runt öronen, se till att råttan är ordentligt blöt. Schamponera sedan in råttan med en mild tvål. Har du hanar - gnugga i pälsbottnen med en gammal tandborste eller dylikt så att det gula i pälsbotten lossnar(om hanen har sånt, alltså). Skölj ur all tvål ur pälsen noga. Torka sedan råttan med en handduk, skydda den mot drag. Om råttan tycker om det kan du blåsa med hårtorken på råttan, dock uppskattar inte alla råttor detta. Mina råttor är rädda för ljudet av den.
Tips: Ska du ställa ut en agoutifärgad råtta i standard, bada den inte dagen före utställningen. Den röda färgen blir dassig och gråbrun. Bada råttan istället 1-2 veckor innan utställningen, då blir den röda färgen vacker lagom till utställningen.

Foto: Grodan

Tvätta svansen på råttor

Råttors svans blir smutsig och den smutsen är ganska svår att få bort, så bäst är det att tvätta svansen på råttan 1-2 gånger i månaden, så slipper man stå och tvätta svansen i evigheter när det är dags för utställning. När jag tvättar svansen på råttorna så tvättar jag de i handfatet, det är lättare att hålla fast råttan och få tag i svansen på en sån liten yta, än det är i ett stort badkar. Tappa upp vatten i handfatet, lika varmt som när du badar råttan. Råttan kan sitta på handfatskanten, bara svansen är i vattnet. Schamponera in svansen med tvål, själv använder jag galltvål, det får bort smutsen bra. Gnugga medhårs på svansen med en gammal tandborste t ex, skölj bort tvålen, tvåla in svansen igen och gör om samma sak en gång till. Då går all smuts bort. När svansen ser någorlunda ren ut igen, ta upp råttan ur handfatet och torka svansen (och bakdelen på råttan - den blir oftast också blöt) så att den blir torr. Smörj sedan in svansen med en oparfymerad, återfuktande hudkräm.

Foto: GrodanKlippa klorna på råttor

Råttors klor växer hela tiden, men råttorna slipar ned mycket av klorna när de springer, klättrar, busar och utforskar. Dock inte allt, utan klorna är fortfarande ganska vassa. Lättast klipper man med en klosax för smådjur, fåglar och katter, såna kan man köpa hos veterinären och på djuraffärer. Är du osäker kan du låta någon annan hålla råttan medans du klipper, eller tvärtom. Själv sätter jag råttan i mitt knä, håller ett stadigt grepp under frambenen, lyfter upp råttan i luften så att överkroppen är i luften men bakbenen fortfarande står i mitt knä, sen lutar jag råttan mot min mage och klipper klorna på framtassarna. Ibland behöver råttorna en paus mellan varje tass för att lugna ner sig. När jag klipper bakklorna sätter jag råttan i handen, och tar tag i en baktass i taget och klipper. Det är ganska krångligt men det funkar. Bäst är att komma på en egen metod att klippa klorna som funkar för både dig och råttan.

Dagen innan utställningen

Dagen innan utställningen är det bra att packa ner alla saker man behöver, fixa transportburen inför resan, titta igenom råttorna en sista gång så att man ser om de har fått något sår eller något liknande.

Saker att ta med:

 • Transportbur + råtta (ganska självklart)
 • Toalettpapper (om man råkar spilla ut något t ex)
 • Vattenflaska eller gurka (till råttorna)
 • Torrfoder
 • Vattenflaska (till dig - det är varmt i en utställningslokal och det kommer bli en lång dag)
 • Pengar (till program och lunch)
 • Kamera (se till så att batterierna är laddade och minneskortet tömt)
 • Något att sysselsätta dig med om du får tråkigt, en bok eller liknande
 • Råttgodis
 • Godis (till dig, det är ganska skönt att ha något gott att knapra på om man är nervös)
 • Penna (att stryka över strukna råttor i programmet med)
 • Klosax
 • Stamtavla/registreringsbevis till råttorna (bra att ha ifall någon undrar om din råttas stam)

Det är bäst att packa sånt dagen innan utställningen, så man slipper stressa för att hitta allt på morgonen innan utställningen.

Lycka till med att ställa ut dina små rådisar!

** Text: Nutiz**

De två mellersta fotona: Grodan
Första och sista fotona: Zickan


♡°✿ ☆: .。. o(≧▽≦)o .。.:☆ ✿゚❁♡★°:.☆

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

silverorm
2010-07-22, 19:41
#1

En väldigt bra artikel! Glad

Banankaka320
2010-07-22, 19:48
#2

En fråga, måste man klippa klorna til uts.? :o Jag tycker dem blir grovare efteråt, allafall på mina vänners råttor.


silverorm
2010-07-22, 20:00
#3

#2 Jo en råttas klor ska alltid klippas, ef de hela tiden växer som våra naglar och inte slits ner. Blir klorna för långa blir råttans tassar felställda.

Banankaka320
2010-07-22, 20:11
#4

#3 Jag har aldrig klippt klorna på mina Skäms Fast det har aldrig behövts, deras klor slits nog ner ganska bra hos mig. Har sett några gånger att dem biter ner dem själva också som katter gör ibland xD


silverorm
2010-07-23, 09:04
#5

Denna är värd att Puttas på..!Cool

ceccie
2012-06-28, 17:37
#6

#5# jag gör som du, puttar på denna artikel som är jättebra o svarar på många av mina frågoR

Blodfot
2013-06-30, 22:27
#7

Jag puttar upp denna, utmärkt!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Emmieline
2013-06-30, 22:51
#8

kan oreggade råttor ställas ut?

wintermynta
2013-06-30, 23:30
#9

#8 Ja på inofficiella utställningar. PÅ officiella är det medlemskaps och registrering som gäller. Det står alltid med i annonser vilken typ det är.
Ibland är det både och. Då brukar den inofficiella bedömmas först och sen det officiella.

Blodfot
2013-07-01, 08:49
#10

om man ska ställa ut, ska man då köpa från srs?

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

wintermynta
2013-07-01, 09:23
#11

#10 Du behöver inte köpa en srs reggad bebis.Det du behöver göra är:

1 Bli medlem i SRS. Det står på deras hemsida hur du gör.
2 När du blivit medlem så beställer du stamtavlor till dom råttor du vill ställa ut.
3 Fyll i och kopiera stamtavlorna och skicka in med frankerat svarskuvert (så du kan få tillbaka kopierna) . 

När det är klart är din råttor reggade och kan ställas ut.

Blodfot
2013-07-01, 09:29
#12

ok, så föräldrarna måste ha stamtavlor? 

och är det som hundutställning att det måste se ut på ett speccielt sätt?

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

wintermynta
2013-07-01, 13:28
#13

#12 Nej bebisarnas föräldrar behöver inte ha stamtavla. Om du inte vet föräldrar så skriver du bara okänd och streckar för dom andra släktnamnen i stamtavlan. Vet du inte exakt datum skriver du på ett ung.

Ja det är bara att läsa igenom artikeln ovan.

Blodfot
2013-07-01, 13:36
#14

ok, läst men fattar inte hundra

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

wintermynta
2013-07-01, 14:21
#15

#14 Du kan pm mig dina frågor så ska jag försöka svara så gott jag kan.

Blodfot
2013-07-01, 14:31
#16

tack

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Emmieline
2013-07-01, 15:00
#17

så alltså om man har föräldrarnas namn och tecking färg och blir medlem så skriver man bara det och streck över alla andra? men kan ändå ställa ut?

ceccie
2013-07-01, 15:11
#18

Jag brukar göra så här. Fyller i råttans namn. Kön färg ev teckning. Inköpställe / uppf. Födelse datum. Om jag inte har nån information om föräldrar osv. Så skriver jag okänd. Resten av stammtavlan så gör jag ett snedsträck över. Sen fyller jag i inf på baksidan . Fyller i namn o ort. SKickar med en kopia. Och sänder i väg för reg i srs. Sen kommer stammtavlan tillbaka med reg nr. Klart för utställning.

Calypso & Nike
2014-01-24, 01:55
#19

Kan man använda kattschampo när man ska bada råttor?

Behandla andra som du själv vill bli behandlad

Upp till toppen