Etikettartiklar
Läst 8039 ggr
Zolah
2013-08-14, 15:07

Att gå till veterinären

Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska göra när man ska gå till veterinären; här kommer jag steg för steg gå igenom hur man gå till väga.

Ett faktum för djurägare är att man förr eller senare måste gå till veterinären med sitt älskade djur, och detta gäller såklart råttor också. Dock kan det vara lite knepigare än att gå med till exempel en hund eller en katt, då kunskapen runt våra små vänner inte är så stor som man kan tro. 

Här följer en liten punktlista på vad man kan göra och tänka på:

  • Kolla runt: Kolla om någon i närheten känner till en kunnig veterinär där du bor, detta kan du göra bland din bekantskap eller varför inte här på Råttor i fokus. Tänk på att erfarenheter är personliga, och därför kan åsikter variera mellan olika personer. Har du en akut sjuk råtta så vänta inte på svar från forumet, utan vänd dig till en veterinär direkt!

  • Vänta inte tills att råttan är sjuk: Vänta inte på att en råtta ska bli sjuk innan du kollar upp en veterinär, det är bättre om du från början har koll på en kunnig veterinär som du kan vända dig till när det behövs. På så sätt kan du också se till att du har alla kontaktuppgifter, adresser etc samlade. Om en drastisk händelse skulle ske, är tiden dyrbar, och du bör direkt veta var du ska vända dig. 

  • Googla företag/enkel research: Numera kan man skriva recensioner om företag, och då gäller det även veterinärkliniker. Så gör en googlesökning på veterinärklinikens namn och se vad du får fram. Som tidigare nämnt, tänk dock på att erfarenheter är personliga, och därför kan åsikter variera kraftigt mellan olika personer.

  • Fråga och skapa en egen uppfattning/djup research: Besök eller ring veterinären, då kan du få en egen uppfattning direkt om denne. Fråga saker som om de har någon smådjurskunnig veterinär, samt om de behandlat råttor förr. Är svaren inte tillfredsställande så sök efter en annan veterinär, om detta är möjligt. Det är jätteviktigt att du känner förtroende för personen som ska hantera och medicinera ditt eller dina djur, samt att de respekterar ditt val av husdjur.

  • Var nyfiken: Tyvärr finns det många veterinärer som är okunniga om just råttor. Vill du vara säker på att veterinären vet vad denne håller på med så gäller det ofta att kunna en hel del själv; läs på om sjukdomar och annat som kan drabba dina djur. På så vis så kan du se om det veterinären säger låter konstigt eller felaktigt, eller så kan du hjälpa till med idéer som kan hjälpa veterinären att finna rätt diagnos på din råtta.

  • Ifrågasätt: Fråga alltid varför veterinären gör olika saker, det är inte för att vara besvärlig du gör detta, det är bara bra att veta/lära sig. Ibland kanske man missar något och sedan har man någon medicin man ska ge råttan, utan att veta varför eller hur man ska dosera den. Så var inte rädd för att fråga

Rätt som det är så har du funnit en veterinär du kan lita på, och då kommer du troligtvis att återkomma till dem i flera år. Kunskap är makt, ju mer man vet desto lättare kan man hantera situationen.

Andra bra artiklar med liknande eller relevanta ämnen:

Vanliga sjukdomar hos tamråttor

Hur man ser att en råtta har ont

Vad är Mycoplasma?

Naturmedicin till råttor

Första Hjälpen

:')
:') 
2013-08-15, 23:33
#1

Bra artikel!

chade
2013-08-16, 01:19
#2

Superbra Zolah! 🙂

Små stjärnor lyser också i mörkret.

Zolah
2013-08-17, 09:51
Upp till toppen