Etikettartiklar
Läst 11302 ggr
Allamej
2008-09-20, 21:24

Avel och etik

”Jag vill ta en kull på min råtta” Detta uttalande öppnar dörren för många frågor man måste ställa sig.

Avelsdjur

Alla råttor kan bli föräldrar men det innebär inte att alla bör bli det. När man söker efter avelsdjur så ser man på deras bakgrund, hur resten av deras kull blev, hur föräldrarna är i temperament, hälsa och hur socialsmarta dom är.
Vad man ska titta efter kan man läsa i "Grundbedömning av avelsdjur"

Man vet verkligen inte vad som kan dölja sig i generna på sin råtta, vad som kan komma fram vid avel på en okänd råtta. Missbildningar, aggressivitet, sjukdomar, allt detta är genetisk betingat och kan endast undvikas genom att ha kunskap om sin råttas släkt. Har man inte koll på släkten och dess sjukdomshistorik så kan man helt plötsligt sitta där med ett gäng missbildade råttor som rosslar, barberar själv och andra, har tumörer överallt och som hugger direkt dom ser en hand. Det vill man inte.
Även om en råtta skulle drabbas av bara ett av mina exempel så är det illa nog. Vi vill ha en stark, frisk råttstam i Sverige. Det är det som man ska sträva efter i avel.

Att ta en kull bara på skoj är något många vill men inte gör pga. deras kunskap om råttan inte är tillräcklig.
Man kan köpa in 10 råttor men ändå så är kanske bara en av dessa 10 tillräckligt bra för att gå vidare till avel. Så man måste ha TID, PLATS OCH EKONOMI för att kunna ens ha möjligheten att göra en god avelsbedömning. Ju fler råttor man har och träffar desto större möjlighet har man att se om ens råtta ens är lämplig för avel.

Att köpa in en hona och en hane bara för att få bebisar är både oetiskt och motbjudande. Har man reptiler gör man så, när det bara är för att få fram mat till sina ormar så gör man så. En stark råttstam byggs inte upp på det viset. Snarare försvagas den.

Ålder och vikt

En hona bör inte få sin första kull före 6 månaders ålder och inte efter 10 månader, och en hane bör vara 1 år eller gärna äldre.
Visserligen kan dom få ungar tidigare, men om man väntar till 6 månader på honor och 1 år på hanar så finns det större chans att man hinner upptäcka eventuella defekter hos djuren som gör dom direkt olämpliga för avel.
En hona bör väga minst 300 gram och en hane minst 500 gram vid parning. Detta för att man vill undvika att få alltför små avkommor och för att honan ska ha lite hull att ta av vid dräktighet.

Vid 6 månaders ålder på en hona är hon fortfarande lite av en bebis men det skiljer sig från råtta till råtta om hon då är mogen för en kull. Vänta gärna längre. Den övre åldern tvistas det om, en del säger att bäckenet stelnar vid 10 månader och andra säger 12 månader så jag tar den lägre åldern bara för att inte riskera något.

Om honans bäcken har fogats samman så kommer hon inte att kunna föda fram ungarna och alla kommer att dö om du inte genast uppsöker en veterinär och aborterar fostren. Honan har då en chans att klara sig. Men mest troligt så dör honan och ungarna i fosterförgiftning…

Hanar kommer in i tonåren vid 6-9 månader. Det är då eventuell aggressivitet kommer att visa sig om den är hormonbetingad. En aggressiv och överdominant hane bör Aldrig användas i avel. Det gör bara att även nästa generation också blir aggressiva…

Foto: Afrejd

Vad händer med ungarna?

Ja vad händer om man inte får bebisarna sålda? Har man plats får 12-19 råttor till? Vill man ens ha fler råttor?
Kan man inte med rak rygg säga:
JA, jag har plats för dessa råttor. JA, jag vill ha dessa råttor. Ja, då ska man inte ta kullen.

Det är inte alltid enkelt att bli av med sina bebisar. En del lämnar dom till sitt öde i en djuraffär… Det är inte att bry sig. Då har man inte tagit kullen med råttornas bästa i åtanke utan man gjorde det enbart för sin egen skull.

Råttbebisar kräver en hel del jobb. Dom ska även dom äta färsk mat varje dag. Aktiveras och socialiseras. Allt för att dom ska bli så bra sällskap som möjligt, om det är till dig eller till någon som köper ungarna.

Framför allt så är inte råttavel ett snabbt sätt att tjäna pengar på, nej, det kostar betydligt mer att föda upp en planerad och lyckad kull än vad man sedan får in. Vad som gör det värt alla pengar är glädjen man får av de små, kärleken dom ger.

Avelsmål

Hälsa och Temperament är två saker som bör finnas först på listan när det kommer till avelsmål. Man vill inte para ett perfekt tecknat djur som är sjukt bara för att få fram "den perfekta teckningen"

Är du villig att göra medvetna avsteg från hälsa och temperament så ska man inte avla. Kom ihåg, det är inte för sin egen skull man ska avla utan för att förstärka råttstammen.

Har du bestämt dig för vad du ska jobba mot? Någon speciell färg? Teckning? Vet du hur genetiken fungerar för att du ska få fram den variant du vill jobba med? Om inte så läs. Läs allt du kommer över om genetik, färger och teckningar. Studera så att parningen blir väl övervägd och så att kullen kommer att passa in bra med ditt avelsmål.
Man ska alltid sträva efter att ungarna ska bli bättre än föräldrarna. Om så inte är fallet så har man gjort fel i sin bedömning om avelsdjur.

Om du känner att råttavel är vad du vill göra så bör du skaffa sig en bra och seriös mentor som kan hjälpa och lära dig vad du behöver för att bli en bra uppfödare.

Så vad kan man lära sig?

Att ta en kull är inte en rättighet utan snarare ett stort ansvar. Kan man inte ta ansvar för sin kull så ska man inte ta den från början. Vi är ansvariga för våra råttor och om eller när vi parar dom så är det av yttersta vikt att vi är medvetna om vad vi gör. Går något fel så är det vårt ansvar, inte råttans.

Foto: Afrejd

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Mastoll
2008-09-21, 10:02
#1

Jättebra artikel!

skruttfia
2008-09-21, 14:47
#2

Bra artikel. Välformulerad och får ihop en bra sammanfattning. ^^

Jag har ett förslag gällande upplägget. Under överskriften avelsmål, kan det vara idé att byta plats på första och andra stycket. Det skulle ge mer kraft åt det faktum att hälsa och temperament ÄR det viktigaste. Att börja skriva om utseendet först, och det i en mycket längre paragraf än hälsa&temperament, ger lätt intrycket av att utseendet verkligen är viktigt.

Allamej
2008-09-22, 00:29
#3

Done :)

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Grodan
2008-09-22, 01:59
#4

Bra att du fick upp den äntligen.


♡°✿ ☆: .。. o(≧▽≦)o .。.:☆ ✿゚❁♡★°:.☆

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Allamej
2008-09-22, 02:02
#5

Japp :) Tack Grodan

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

SweGizmo
2008-09-22, 02:05
#6

bra artikel:)

Min blogg: SweGizmo.se

wintermynta
2008-09-22, 02:12
#7

En väldigt bra och viktig artikel.

Nicciz
2009-01-15, 16:40
#8

På tapeten kanske ????

zoooda
2009-01-15, 17:09
#9

menas med det nicciz??

Nicciz
2009-01-15, 17:11
#10

Att många ganska nya råttägare den senaste tiden letar avelsmaterial och den här artikeln är värd att läsa zoooda

zoooda
2009-01-15, 17:13
#11

ja tycker jag med… men bättre att skriva det rakt ut tycker jag… artikeln är bra! inte det jag menade…. :D

Nicciz
2009-01-15, 17:38
#12

Om du inte tyckte att jag formulerade mig rakt ut, så måste väl detsamma gälla din fråga? Eftersom du uppenbarligen förstod vad jag menade, men körde samma katt. Tungan ute Då kunde ju du ha skrivit det istället för att ifrågasätta vad du redan förstod

PennyScarlett
2011-04-07, 21:36
#13

Men nu känner ju jag mig som en jättehemskt människa! :( Köpte hem tre råttor och i stark tro att jag fått tre hanar…och så visar det sig när jag kommer hem att den ena är en dräktig hona!!! Jag varken kan eller vet något om att ta hand om råttungar från födsel eller en dräktig hona och här står det att såna som jag är motbjudande :(

Btw, lite hjälp…borde jag sära på min hona och de två hanarna? För de är på henne en del och jag vet inte om hon kan ta någon skada av det :/

Vi gör alla så gott vi kan utifrån våran kunskap och erfarenheter

Banankaka320
2011-04-07, 22:04
#14

#13 Ja sära på dem, det blir stressig för henne med två jobbiga hanar som vill para sig och hålla på.


PennyScarlett
2011-04-08, 07:12
#15

Ja, jag märkte det inatt :O Dom var på henne hela tiden, men när lampan var tänd så lugnade dom sig lite. Men okej, har en bur som hon kan vara i :) Tack!

Vi gör alla så gott vi kan utifrån våran kunskap och erfarenheter

Terato
2011-04-09, 13:42
#16

PennyScarlett, du är inte motbjudande och jag antar att du skriver för att du vill få bekräftelse på det.

Det här händer hela tiden, att djurköpare får råttor med fel kön från zoobutiker.

Jag tycker att du ska starta en aldeles egen tråd om din situation. Det finns många duktiga och hjälpsamma människor här inne som kan stötta dig från dag 1. För det första har butiken gjort fel och detta gör dem skyldiga att ta ansvar för det som hänt. Men som sagt, vi tar det i en egen tråd så kan den få växa så gott den vill.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.webs.com

Upp till toppen