Etikettartiklar
Läst 28510 ggr
zickan
2012-11-06, 19:41

Beteende

Råttor kommunicerar mycket med kroppspråk och olika läten. Många varianter liknar varandra och inte alltid lätt att hålla isär. Här är en liten förklaring på vad din råtta säger eller försöker uttrycka.

OBS! Denna artikel är inte helt färdig. Bilder och mer material kommer.
Fotograf: Zickan

**Tecken på njutning/lek/bus

Knastrande**
Som katter spinner kan råttan istället slipa sina tänder mot varandra och få en form av knastrande/gnisslande läte. Hörs ofta när råttan njuter av tillvaron. Kan vara både när man gosar med sin råtta som när råttan sitter i buren och bara njuter.

Ploppning/Ploppande/blobbar
Ibland kan en råtta knastra så intensivt att de även börjar ploppa in och ut med ögonen. Vissa gör det lite mer diskret, vissa råttor tror man ögonen ska ramla ut. Ett tecken på en mycket nöjd råtta.
Filmklipp: http://www.youtube.com/watch?v=dbnt6h9vlpg&feature=share&list=UUQrPYwgMdCVThqsAQZJOZ_g

Plopp plopp!

                                                                               Foto: Afrejd

Hoppande
En lekande råtta kan ibland bli så upphetsat glad att den bara hoppar rakt upp i luften samt får lite fnatt för att springa fram och tillbaka. Ibland med lite ryckiga stuts mitt i springandet.

Bråka/Brottas
Råttor älskar att leka med varandra och vanligast är det brottning på de yngre. Ibland kan de vara lite hårdhänta när de brottas runt och någon piper till. Men oftast är det bara vanlig lek och inget att vara orolig över.

Vickande/Viftande av svansen
Råttor kan vifta på svansen under lek brottning med andra råttor. Kan vara ett tecken på spänning. Men det kan även vara ett tecken på ilska, irritation och en mer seriös konfrontering.
Filmklipp: http://www.youtube.com/watch?v=TWqeNke6u3E&list=UUQrPYwgMdCVThqsAQZJOZ_g

Nafsande
Råttor kan ofta bli rätt exalterade under lek. Vissa kan nafsa till för att sedan springa iväg och återkomma igen. Eller nafsa i handen och fortsätta med att slicka lite. Kan även nafsa under tiden som de putsar sin ägare, oftast pga att få bort återstående smutts. De kan även nafsa tag för att försöka dra med sin ägare in i buren.

Olika pip och läten

Mjukt pipande
Många råttor kan avge ett lågt, mjukt pipande när de blir tvättade av en annan råtta. Men har även märkt att det låtit liknande på några av mina råttor när jag rycker täckhåren inför en utställning.

Ett mellan lågt till högt gällt piipande
Det kan vara ett ljud av smärta eller rädlsa. Om du hör detta ljud från dina råttor så bör du gå och kolla på vad som händer. Kan dyka upp runt introducering och bråk. Eller om råttan skadat sig. Men det kan även vara en råtta som råkat bli lite skrämd.

Väsande
En råtta kan avge lite dovt väsande när de är rädda och blir attackerade av en annan råtta. Men även en riktigt arg råtta kan väsa och vara redo att attackera.

Ett långt och mycket högt, gällt, panik tjut.
Brukar vara tydligt tecken på att någon råkat ut för nån form av smärta. Kan vara att råttan fastnat, eller blivit attackerad av en annan råtta. Håller man på att introducera en ny i flocken så kan det även vara en hårdhänt flockmedlem som gett ett tjuvnyp eller varit för hård under rang uppgörelse.

Ett längre, gnälligt rätt lågt gällt piip
Ljud av irritation eller missnöje. Kanske från att någon försöker stjäla mat, men även när de blir tvingade att tvättas av en annan.

Något snabb, solid, skarpt piip
Det kan vara ljud av en missnöjt och störd råtta. Typ om någon kliver på den i buren. Kan även höras när vi hanterar råttor. Och det indikerar att råttan inte gillar det vi håller på att göra med dom.

Tecken på osäkerhet/irritation/arg/ilska

Markerade bett
När en råtta säger ifrån med piiip om sitt missnöje och vi/burkompisen inte lyssnar. Så kan de hugga i luften, men även göra utfall på våra händer och markera med ett mjukt nafs(ej gå hål)
Detta bör ses som ett varningstecken att du bör stoppa det du gör med råttan och låta den gå.

Putta bort
Precis som en människa och vissa andra djur, så kan även råttor vilja putta undan en annan råtta som sin ägare. Använder framtassarna för att försöka skjuta undan den/det som stör dom.
Detta kan även ses hos honor med ungar. De puttar upp skräp mot ett hörn där ägaren brukat titta in. Honan är helt enkelt missnöjd över att du står där och vill putta undan. Men även tråkig mat som smuts kan försöka puttas ut ur buren.
Filmklipp: [http://www.youtube.com/watch?v=KSNCxrwvkNw&feature=share&list=UUQrPYwgMdCVThqsAQZJOZ_g

](http://www.youtube.com/watch?v=KSNCxrwvkNw&feature=share&list=UUQrPYwgMdCVThqsAQZJOZ_g)**Rugga upp pälsen/ruggig päls.**
Ofta tecken på att råttan inte mår bra. Kan till och med ha ont. Pälsen står rakt upp och/eller i oordning. Råttan är ofta lite slö eller inte sitt vanlig jag. Ses ofta i samma veva som förkylningar, ohyra eller värre symptomer.

Blixt stilla
Råttan blir helt stilla och blir nästa lika stel som en staty. Ses när de blir skrämda av något de ser eller luktar, men osäker på vad de ska göra. Märker råttorna att det inte är någon fara så kan de slappna av och fortsätta med vad de höll på. Men känner råttan sig mer osäker eller blir skrämd av det de luktat/sett, så brukar de oftast springa iväg till en mer trygg plats.

Knastrande/Tand smattrande
Påminner om knastring hos en nöjd råtta. Den uppretade råttan gnisslar tänderna mot varandra. Ofta kan denna form av tandgnisslande vara mer stark och intensiv än mys knaster. Man brukar även se att råttan är upprörd/arg. Vanligen förekommer även irriterad svans viftning och ibland även ruggig/burrande päls.

Slå/snabbt vifta på svansen
Ett varningstecken på ilska eller irritation. Kan även ses vickande svans på råttor som endast är lite upphetsad eller under lek.

Visa tänderna
När en råtta drar sin mun och avslöjar de nedre tänderna. Är detta ett tecken på extrem ilska och lär leda till utfall samt bett.

Reser ragg
Tro det eller ej, men ja råttor reser ragg när de blir irriterade/arga. De reser håren på arslet till hela kroppen. Vanligen i samma veva som introduction och runt bråk. Men även fel doft på en möbel kan utlösa ragg samt att råttan stryker sig mot föremålet.

Lån av filmklipp: Lancia Författare & Källor: zickan med stöd från http://www.ratbehavior.org/

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-01-17, 21:11
#1

Inlägget är borttaget

Fjordell
2013-01-18, 00:42
#2

En snabb fråga… "rycker täckhåren inför utställning"? Är enda anledningen till att man rycker, att det ska se bra ut?

/Amanda - Uppfödare av tamråttor i norra Sverige - Rebellions Rattery 
Sajtvärd på Vinthundar iFokus & admin i Facebookgruppen Råttorna

Mezzzanina
2013-01-18, 01:00
#3

Tänker också på att du kanske skall ha med i artikeln hur honor gör när de löper.Sitter blixt stilla eller hoppar ryckigt och vifftar på öronen. Många tror ju att det är något fel på deras råttor när de gör så, så det är därför jag tänkte på att du kanske skulle lägga till det i beteende beskrivningen.Kanske med en liten film.Om du inte hittar en bra film så hör av dig så kan jag försöka filma någon av mina honor när man killar dem på ryggen när de löper.Ha ha

Lancia
2013-01-18, 01:14
#4

#1 korrekt.

zickan
2013-01-18, 02:55
#5

#3 det har jag helt missat. Märker även nu att jag missat stryker, sniglande samt doftmarkering.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

nlinds
2013-03-13, 14:48
#6

älskar videosarna ! riktigt bra artikel !

"After every storm, comes a rainbow" Regnbåge

Min blogg, titta gärna in ! http://www.nattstad.se/mikomi

wintermynta
2013-03-13, 14:52
#7

Jag funderar om vi ska skriva nåt om när råttan går i sidled uppburrad?
Sen scanning om rödögda.?
Mycket bra och lättfattad artikel.

nlinds
2013-03-13, 15:01
#8

7# GÖR DET !!

Min Rödögda scannar, samt går i sidled och stryker sig mot burkanten. Ser lite lustigt ut.

Skulle vara intressant att läsa om !

"After every storm, comes a rainbow" Regnbåge

Min blogg, titta gärna in ! http://www.nattstad.se/mikomi

zickan
2013-03-13, 15:14
#9

#7 bra sak som har missats. Hinner inte göra nått åt det i dag. Men ska försöka styra upp snart.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

emeliebjormo
2014-06-14, 20:52
#10

Hur går det? :)

Instagram (storyof.cinnamon). ✍️

bonnierat
2016-02-08, 09:43
#11

bara en sen fråga men mina råttor har jag sätt ställer sig på bakbenen och viftar med armarna i luften imot varandra. varför?

komigentammie
2016-03-01, 12:52
#12

"OBS! Denna artikel är inte helt färdig. Bilder och mer material kommer."

Kommer denna bli färdig snart? 😍

Hundar, råttor, katter, bodyart, shopping, veggiemat. Skrattar

Zolah
2016-03-01, 13:02
#13

#12

Länka den i 'vad saknas' istället, tror det är lättare att hålla koll på än spridda saker :3

komigentammie
2016-03-01, 13:19
#14

#13, tänkte eftersom Zickan skrivit denna så borde hon få upp men jag länkar där med :)

Hundar, råttor, katter, bodyart, shopping, veggiemat. Skrattar

Upp till toppen