Annons:
Etikettartiklar
Läst 21366 ggr
zickan
2012-12-12, 00:00

Barbering

Har din råtta en eller flera kala fläckar? Då kan barbering vara orsaken.

Foto: Malin "GeishaoChick" Meyner

Barbering är en vanligt förekommande beskrivning av ett beteende hos råttor då de i olika stor grad putsar, drar eller biter bort sin egen eller andra råttors päls. Ser man kala fläckar runt exempelvis framben och bakben så brukar det vanligen vara just den råttan som barberar sig själv, men om det kala sitter på svårtillkomliga ställen som exempelvis bak i nacken, så är det mest troligt en annan råtta som har barberat sin/sina burkompisar.

Det finns inget som heter "barberingsgen". Det vill säga, man kan inte titta bakåt i en stamtavla och hitta någon gen som har nedärvts och som skapar barbering hos råttan. Det som däremot har nedärvts är ett stereotypt beteende. Dock kan en råtta med detta stereotypa beteende i sin tur få en helt normal avkomma och vice versa. Avkomman kan vidare själv också få avkommor som är normala, men som helt plötsligt kan börja barbera sig i en annan miljö. Andra stereotypa beteenden är exempelvis gallertuggande eller ett överdrivet oralt beteende genom att tugga sönder inredning i buren etc.

Alla stereotypa beteenden (inklusive barbering) är uttryck för att råttan mår dåligt och inte passar in i sin miljö. Vanligtvis handlar det om en understimulerad aktiv råtta, eller en råtta med låg stresströskel. Värt att tänka på är att en råtta som barberar sig ofta också uppvisar andra symptom på att inte vara stresstålig, som exempelvis kan yttra sig vid introducering av en ny flockmedlem eller vid omplacering (miljöombyte).

Den största orsaken till barbering har med miljön att göra. Råttan kanske bor för litet, är trött på inredningen i buren, maten eller något annat som hör till dess vardag. En aktiv råtta behöver mycket stimulering och en lätt stressad råtta behöver trygghet - brist på detta kan skapa ett stereotypiskt beteende i form av just barbering. Ett stereotypiskt beteende kan även resultera i att råttan tuggar maniskt på burgallret, eller tuggar sönder inredningen i buren. Även råttor med låg stresströskel riskerar att börja barbera, nästan i stil med hur vissa nervösa människor tuggar på naglarna.

Även om orsaken till barberingsbeteendet åtgärdas, så är det inte säkert att råttan kommer att sluta barbera. Beteendet kan övergå till en ful ovana, och det tar tid att lyckas bryta detta mönster.

Några saker man kan testa för att bryta ett stereotypt beteende är:

  • Miljöombyte
  • Större bur
  • Ny rolig inredning/variera möbleringen av inredningen
  • Mer aktivering utanför buren, exempelvis agility
  • Byte av foder
  • Låta råttan/råttorna arbeta lite för mat/godsaker genom att ge dem hela nötter eller ägg med skal, gömma mat i en gammal äggkartong eller i en toarulle med tilltäppta ändor.

Foto: Johanna "zakaraa" Bedoire

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2012-12-12, 00:02
#1

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2012-12-12, 04:23
#2

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2012-12-12, 20:43
#3

Inlägget är borttaget

Ratlover4-ever
2012-12-12, 21:14
#4

Bra artikel :)

Min vardagsblogg: www.nattstad.se/isabelle12345
Min hamsterblogg:www.hamsterplace.devote.se

//Isabelle! :)

MetalMii
2013-11-20, 11:03
#5

Kan det även bli sår på det barberade området ?

Zakaraa
2013-11-20, 15:06
#6

#5 Jag har personligen aldrig varit med om det men rent teoretiskt borde det vara möjligt med tanke på att stråna dras bort. Men har som sagt aldrig varit med om det själv och sitter med en själv-barberare just nu.

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Annons:
lekandur
2013-11-20, 17:40
#7

Jag ska få hem en två honor varav en av dem barberar den andra om jag inte minns helt fel. Och jag är tredje "ägaren" dem kommer att ha.

Dem bor i en liten bur just nu men jag håller på och bygga en större bur och jag undrar ifall jag har bråttom att få in dem i sin nya (än så länge ofärdiga) bur.

Where you invest your love
you invest your life 

Zakaraa
2013-11-20, 17:49
#8

#7 Varför skulle du ha bråttom att få in dem i nya buren?

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

maijasjodin
2013-11-20, 17:52
#9

#8 antagligen för att den var liten? :)

Maija. ~ett liv utan djur är inget liv alls~

http://www.smadjurspassning.n.nu/

Zakaraa
2013-11-20, 17:59
#10

#9 Det beror ju på Hur liten den är. Är den olaglig så absolut.
Om inte så är det ju bättre att buren byggs färdigt helt innan någon flyttar in i den.
Det gäller att hitta Varför råttan barberar. Behöver inte handla om att buren är liten. Så man måste titta på hur råttan är som individ.

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Helenaw87
2013-11-20, 19:24
#11

Buren de bor i är anpassad för typ zebra finkar.
Den är väldans liten tyvärr.
De bor just nu hos mig och min sambo som tog över dem av en kille som hotade med att släppa ut dem i skogen.
vi fick hem dem i söndags men eftersom jag inte är hemma får sambon pyssla med dem så länge.
Det är en svart och en vit/grå som bott med varann sen de var bebisar å är nu ca 1 år.
Medan de är hos oss får de komma ut å springa i lägenheten, något de aldrig gjort innan så de är väldigt försiktiga

"Fantasy abandoned by reason produces impossible monsters"

mikeiko
2013-11-21, 17:26
#12

#5 Är det väldigt sårigt/sårskorpor tror jag att det snarare handlar om skabb.

Helenaw87
2013-11-21, 18:35
#13

Nope inget sådant bara kala fläckar men väldigt små

"Fantasy abandoned by reason produces impossible monsters"

Annons:
Lancia
2013-11-22, 12:56
#14

#7, jag kikade på honorna som ska flytta till dig igår, såg ingen barbering men å andra sidan tittade jag inte så noga, bara gosade lite och behandlade med stronghold. Jag ser att du bor i Norrköping, jag har massor med burar som bara står, du skulle kunna få låna en större av mig om du vill. Skicka PM isf. Jag vet, detta blev lite OT på en viktig artikel. förlåt Zickan. :)

zickan
2013-11-22, 20:05
#15

Inte sååå mycket ot. Ändå om kalhet ;-). Kan ju va bra att ha nån diskussion om att det kan va skabb, ohyra, bråk, svamp osv som ligger bakom också.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Elinisa
2013-11-22, 20:55
#16

#5 Jo, det kan bli små sår på området där råttan barberar. Min Vlad, som barberade sina framben brukade ofta ha nån liten röd prick där han putsat som värst. 

En pojke jag har nu ägnar sej åt att lite halvt barbera pungen. Har sett nån liten röd fläck även där han putsat lite extraenergiskt.

Vill förtydliga ännu lite mera, -att det inte nödvändigtvis behöver handla om att en råtta är understimulerad, eller stressad av yttre orsaker& beteendet ev sen fastnar trots att problemet är åtgärdat. 

En lättstressad&/ el osäker individ, -&/el en individ med tendenser för stereotypa beteenden kan som sagt "roa" sej med barbering. 

Min Vlad var under hela sitt liv en lättstressad& ängslig råtta. Han brukade barbera då han låg& myste, -vilket var hans favoritsyssla, förutom att äta. (mysa, alltså) Verkade för mej som att det var hans sätt att hantera den osäkerhet& stress han bar på. Han levde i en stillsam& trygg miljö& kunde själv välja om han ville ut& promenera& göra något skoj, el bara mysa i på ngt gömställe med en kompis.

Torbjörn, som bor här nu, är rätt "normal" på alla sätt, -till det yttre, -förutom det som jag kommer till nu..; Han verkar harmonisk (förutom, ja;.. det kommer..), -gillar att upptäcka& ge sej ut på äventyr, vilket han också gör. Han uppskattar mys& ägnar mycket tid till det också. (:-)  ) Hos Torbjörn verkar barberandet vara en slags överslagshandling. När han kommer till en återvändsgränd, när han för en sekund inte vet vad han ska göra, el då han just klättrat upp på hallmöbeln& för ett ögonblick inte riktigt vet vad han ska göra hörnäst, -så putsar han lite pung& tar en pälstuss där på slutet, innan han fortsätter med det han höll på med. 

Många människor har tvångsmässiga tendenser, utan att vara alltför knäppa i övrigt. Skulle inte förvåna mej om det är samma för råttor..  

Tror däremot det kan vara bra att känna till& ta dessa tendenser på stort allvar i avel, då dessa tendenser kan ta olika negativa uttryck, som gallergnagande, barbering av sejsjälv& allmän stresskänslighet. 

Även som allmän råttägare utan avelsplaner, då det är viktigt att vara uppmärksam på alla tecken för att kunna skapa bästa möjligheterna till ett bra liv för sina husdjur.

Allt är så bra beskrivet i artikeln, men ville bara vara lite extraextratydlig med att ibland finns ingen miljö som är trygg nog åt en lättstressad råtta. -& vissa knäppa typer ägnar sej åt knäpa beteenden trots att de mår rätt ok ändå. 

(Bara att gå till mejsjälv.. Överkänslig, lätstressad, med tendenser till stereotypa beteenden, -men om livet är hyfsat kul ändå kan man ju lika gärna leva. (:-D )

emm94
2015-01-05, 04:26
#17

Måste fråga, har tre små ungar som föddes 6/12-14 deras mamma dog den 24e och en ur kullen har dött, så nu är de alldeles ensamma. En av den, tror det är enda killen också, har en rand tvärs över ryggen, precis bakom frambenen ner till "armhålorna". Vad borde jag göra? Har för tillfället satt den barberade? råttan i egen bur men är orolig ändå. Vet att jag ändå borde sära på könen snart men det känns så dumt. Har sett när det händer också, ser otäckt ut, först brottas de en massa tills jumjum ligger på sidan och nån av syrrorna som trycker ner honom med bak tassen så han inte kan röra sig och börjar sedan med något som ser ut som att hon tvättar fast hon sliter bort hela pälsen. Det var efter jag såg detta som jag verkligen särade på dem ordentligt. Vet inte varför det blir såhär nu helt plötsligt?

Zakaraa
2015-01-05, 04:35
#18

#17 Om de är födda 6/12 014 så är de endast 4 veckor gamla och håller därför på att genomgå ett Pälsbyte. Jag tvivlar på att det handlar om barbering utan ett naturligt förlopp i bebisarnas utveckling, det kan skilja sig mellan olika bebisar och pälslag för hur mycket set syns eller inte.

Är du säker på att det verkligen plockas päls? Har du sett päls slitas bort när de håller på? Jag tror det handlar om bus (ev. tvångsputsning). Att de brottas är troligtvis bara lek speciellt eftersom de är så pass unga. Bebisar brottas som galningar ibland.

Råder att sätta tillbaka bebisarna igen (men inte blanda könen eftersom de är på håret att bli könsmogna och vi vill inte se en parning mellan bebisar (eller syskon). Inte bra för den ensamma bebisen att vara ensam, speciellt i denna ålder.

Här ser du en rexbebis i pälsbyte, 4 veckor gammal.

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Upp till toppen
Annons: