Mat och dryck

Fusklapp för eget torrfoder

2017-12-10 15:24 #0 av: zickan

Har du problem på hur du skall blanda eget torrfoder? Här har du en bra artikel om tips, ideer och förenklad information om hur man kan mixa torrfoder. Lite nyare mer pålitlig version publicerad 2017.

Detta är inte riktigt ett recept, utan snarare en hjälp för att enklare kunna göra en egen torrfoderblandning. Här får du hjälp med hur du kan lägga upp ditt torrfoder. Under varje rubrik hittar du exempel på ingredienser att välja bland. Kombinera dem (välj alltså inte bara en ingrediens från varje kategori) för att göra din egen blandning, och kom ihåg att det inte skadar att variera ditt torrfoder från gång till gång. Basen får gärna bestå av minst 4-5 olika sädesslag.

​Kom ihåg att även ge dina råttor kosttillskott för att försäkra dig om att de får i sig de vitaminer och mineraler de behöver. Läs mer om kosttillskott här.

​OBS! Det är självklart viktigt att även själv läsa på innan man börjar blanda eget foder till sina råttor. Vissa ingredienser är till exempel mindre lämpliga till äldre råttor, och dessa kan vara bra att ha koll på. Här har jag skrivit lite mer om just torrfoder, men den sidan är inte på något vis heltäckande. Jag rekommenderar varmt boken The Scuttling Gourmet av Alison Campbell. Det är verkligen en riktig kostbibel för råttälskare!

Följer du mängderna angivna i deciliter ger det dig cirka 2 liter färdigt torrfoder.

Nötter & torkade frukter/bär

Dessa kan man tillsätta i små mängder i sitt torrfoder, men vissa väljer att istället ge detta som godis direkt från handen. Nötter är fett, men innehåller ofta mycket nyttiga vitaminer och mineraler, och bör därför inte uteslutas helt ur råttornas kost. Exempel på nötter och torkade frukter/bär är paranötter (rika på bland annat selen), pinjenötter, hasselnötter, valnötter, tranbär, gojibär, äpple, blåbär, banan och rönnbär.

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningen om du inte torkar dina egna frukter och bär, då många innehåller tillsatt socker. Undvik dessa, då frukt och bär är tillräckligt sött i sig självt!

Författare/Bilder:
My  Lindström - https://www.atriarattery.com

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2017-12-10 16:29 #1 av: zickan

Riktigt toppen att vi fått låna in denna lite foder relaterade mini serien av artiklar. 

Inom dessa artiklar är det länkar till mer artiklar från samma författare. Det kan va att en del artiklar kommer vara döda under några dagar tills jag hunnit få in allt på Rif. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.