Hälsa, skötsel och beteende

Eventuellt "blivande mamma" (råtta) - Råd tack...

2020-02-08 01:44 #0 av: Chinesecrestedlover

Hej alla råttfrälsta Skämtar

Jag har precis fått hem två underbara nakna "sötsvansar". Se info här: https://rattor.ifokus.se/discussions/59304d1ace12c4679e000d03-valkomna-efterlangtade-rattor-vantan-ar-over?participating-1  (information kring mina nya familjemedlemmar finns i inlägg 43). 

Till saken hör att dessa bott ihop innan de kom hit och det är en hona och en hane...så det finns ju "viss" risk att honan är dräktig. Det jag fått veta från Emberg (som räddade dessa) är att de bodde ihop då de hittades och de har befunnit sig hos Emberg i fyra dagar (fortfarande boende tillsammans). De särades på efter att de kommit hit, så sent på kvällen den 7/2. 

Alla uppfödare och andra som har mer erfarenhet än mig kring råttors dräktighet och ungars skötsel, jag vill hemskt gärna ha era råd och tips. "Bombardera" mig hemskt gärna med råd kring hur jag bäst tar hand om henne inför en eventuell förlossning och vad jag ska tänka på när (om) ungarna är födda. 

Jag köpte en gång för läääääääääänge sedan (i tonåren) en mus som visade sig vara dräktig (hon kom från en zoobutik) och den gången slutade det inte lyckligt för ungarna. Honan var antagligen för stressad eller nåt (brist? fel på ungarna? eller om en av de andra honorna gjorde det?) och det var inte kul att se fram emot en kull sötnosar i veckor...bara för att se det sluta i tragediBrustet hjärta...så vill inte att detta ska upprepa sig och hoppas verkligen att denna tös inte ska känna sig tvungen att döda sina små (om det blir några bebisar). Att begrava en hel kull småttingar är inget jag vill behöva uppleva igenGråter...så alla råd och tips för att ge denna tjej de bästa förutsättningarna mottages med tacksamhet. 

De ser unga ut och är ganska små (visserligen kan det ju vara delvis för att de är nakna, men jag gissar att de inte är allt för gamla). Jag har ju ingen aning om när hon skulle kunnat blivit dräktig (vet ju inte om dessa t.ex. är kullsyskon eller hur länge de bott ihop sedan könsmognad) men är det någon som vill ge sig på en gissning; dräktig eller inte? Om dräktig; ungefär hur långt gången gissningsvis? 

Något som är speciellt bra i matväg för en (möjligtvis) "blivande mamma"?  Hon har nyst lite sedan hon kom hit, hoppas verkligen bara det är lite "flytta-snuva" och inget mer allvarligt, verkar pigg i övrigt och väldigt nyfikenKär

Mvh/Chinesecrestedlover

Anmäl
2020-02-08 12:44 #1 av: Ghostling

Är det navelbråck på magen?

Anmäl
2020-02-09 14:02 #2 av: Chinesecrestedlover

#1 Vet inte, inte ens tänkt på det. Hon är ju naken så allt syns ju mer på henne än på en "vanlig" råtta...men det är möjligt att det är ett litet bråck. 

Min lilla dam är väldigt skygg och jag ser henne knappt framme alls. Vet att hon äter dock för maten har försvunnit. Pasta var speciellt uppskattat. Hon gömmer sig mest i ett av hennes "hus". 

Har henne i en låg bur på ca 76x45x45 cm...men har börjat fundera på om jag borde byta bur (om hon är dräktig)? Ska jag ta bort hängmattan förresten, läskigt om eventuella ungar hamnar i den ju...(men samtidigt fungerar den lite som extra tak för min skygga lilla tjej)?

Hennes nuvarande bur

Sett rekommendationer om att använda sig av T.ex. en "dunabur". Vore det bättre (har en på ca 72x46x32,5 cm)? Känns som att det kanske kan bli för instängt i en sån bur eller? Fördelen är ju att bottenlådan är djup till skillnad från på den nuvarande buren. 

Har en extra sån här bur som inte används i nuläget: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71IAnkl-CgL._AC_SL1480_.jpg

Mina möss i ena buren (har alltså en likadan bur som står tom)
Anmäl
2020-02-10 20:31 #3 av: Alwyn

Har du en köksvåg? Jag föreslår att du avvaktar med att byta bur och börjar väga henne dagligen. Då märker du om hon är dräktig. Ge nyttig mat med hög proteinhalt till båda. De är unga och behöver protein. Vad ger du för foder? Om hon är dräktig behövs en proteinhalt på minst 23% och extra mineraler och vitaminer. Särskilt kalcium är viktigt.

Anmäl
2020-02-11 02:56 #4 av: Chinesecrestedlover

#3 Ja, en köksvåg kan jag nog leta fram...sen hur jag ska kunna få tag i denna skygga lilla dam och väga henne är ju en annan frågaFunderar...men ska se vad jag kan göra. 

Protein får de, har givit lite extra proteinrik färskmat (till båda) sedan jag fick hem de. Tänkt både för att hon kanske är dräktig men också för att de var övergivna och därmed antagligen inte fått så mycket mat i alla fall den senaste tiden. 

Jag ger ju torrfoder också (hemmablandat men även "pellets (i form av stora block)" och "råttkalas" (från Zooplus) men framförallt så har jag satsat på att försöka ge så proteinrik och varierad färskmat som möjligt. 

De har även fått lite torrfoder för hund (med kyckling) samt hårdare hundkex (med bra ingredienser, inget socker eller annat tjafs) att gnaga på. 

Har inhandlat diverse mer saker idag, barnmat, ägg m.m. för att kunna göra lite extra lockande "röra" för att de (och då speciellt hon) ska få i sig mer varierad protein (och även animaliskt; jag är vegan så det fanns lite lite av den varan hemma så behövde fylla på "djurmatsförrådet"). Sen ger jag även olika färska grönsaker, frukt, pasta, linser, m.m. 

Igår fick de även lite Rooibos te och honung i sin "kvällsröra" eftersom jag hört de nysa några gånger och tänkte att det kanske kunde vara bra. 

Anmäl
2020-02-12 12:40 #5 av: myismyname

Utifrån bilderna är det jättesvårt att säga om hon är dräktig eller ej, för det är så himla olika hur mycket de går upp under en dräktighet. Den största vikten lägger de på sig den sista veckan också, så innan det är det inte säkert att det syns mycket alls. Håll koll på vikten, och kolla även underlivet dagligen för att se om hon löper. Alla råttor svankar inte och blir små hoppgrodor när de löper, utan vissa märker man det bara på genom att underlivet blir lite mer öppet och svullet (ibland lite lila-blått).

Om jag var du hade jag gått till veterinären och försökt få dem att skriva ut Galastop till henne. Det framkallar abort/resorption hos råttor och är inte farligt för mamman. Det kan vara svårt att få svenska veterinärer att skriva ut det i det syftet (det används annars som behandling vid till exempel hypofystumörer), men det är absolut värt ett försök, dels för att mamman verkar vara väldigt ung, och dels för att hon är naken. Det är inga gener man vill sprida vidare i onödan, och dessutom har vissa nakna problem med mjölkproduktionen, så har du riktig otur kan du råka ut för att en hel kull svälter ihjäl eller behöver stödmatas för att mamman inte kan producera egen mjölk.

Så vitt jag vet har den vanligaste nakentypen i Sverige (fuzz) oftast inte dessa problem med mjölkproduktionen, men det är omöjligt att avgöra vilken nakengen det handlar om genom att bara titta på råttan då flera är i princip identiska när de kommit förbi bebisstadiet (många påstår att "riktiga nakna", dvs shorn eller rowlett, är helt nakna och inte har fjunet på huvudet som fuzz har, men det stämmer inte, alla nakenvarianter har mer eller mindre fjun och morrhår i ansiktet).

Det är tyvärr inte heller ovanligt att hårlösa mödrar kväver sina bebisar när de ligger hos dem i boet, helt enkelt för att de saknar päls som annars bildar en liten luftspalt mellan henne och bebisarna.

OM det inte går att få veterinären att skriva ut Galastop:

Mat har du redan fått en del bra tips om. Extra kalciumrik kost är bra (till exempel Calcivet i vattnet till henne). Även extra selen (finns i tex paranötter) är bra för dräktiga råttor. Så länge hon får ett bra torrfoder behöver du egentligen inte ändra speciellt mycket (lite extra protein bara, och gärna nyttigt grönt dagligen, till exempel grönkål och broccoli). Hon kommer i övrigt få i sig det hon behöver bara genom att hon helt enkelt äter mer under tiden hon är dräktig (dräktiga honor äter ca 25% mer än normalt i slutet av dräktigheten). Tänk på att hon inte behöver något extra fett under dräktigheten. Det är lite av en balansgång när man matar dräktiga honor; å ena sidan vill man att hon ska få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler, men å andra sidan vill man inte att hon ska få i sig för mycket kalorier eftersom en överviktig hona kan få mer problem vid förlossningen.

Angående bur, är den första buren du visar en Finca Pequeno med låg botten? I så fall skulle jag stryka den direkt eftersom den inte går att ha ordentligt med strö i. Om du har möjlighet hade jag rekommenderat denna bur (zooplus brukar vara snabba med leveranser):
https://www.zooplus.se/shop/gnagare_smadjur/burar_hagar/hamsterburar/metall_plus_80cm/340386

Den funkar från födsel tills ungarna är ca 3 veckor gamla (för den går att sätta lite rolig inredning i), sen behöver de en större bur med mer klättermöjligheter, till exempel en Savic Zeno 2. Om du inte har möjlighet att få tag i en Alaska innan ungarna föds, så hade jag använt Dunaburen som du har, för den kan du åtminstone ha bra med strö i. Den bör du däremot byta ut lite tidigare (kanske vid 2-ish veckor när ungarna börjar lämna boet) till en gallerbur med bättre ventilation.

När du misstänker att förlossningen är nära, så ta bort alla hängmattor och all annan inredning i buren (ta även bort vattenskålar om hon har såna, använd bara flaska så inga bebisar riskerar att hamna i vattnet). Vissa använder något slags hus utan botten åt sina dräktiga honor, men det är inget måste (mina honor får aldrig något hus för de bygger sina egna bon). Fyll buren med ett ordentligt lager strö. Tänk på att ströet inte ska bytas ut under den första veckan honan har bebisar, så det är viktigt att man sätter dit ett tjockt lager. Ge henne även gott om strimlat tidningspapper att bygga sitt bo med (om man vill kan man hänga en höhäck med tidningspapper på utsidan av buren, så kan honan dra in mer papper om hon vill). Täck gärna halva buren med en tidning eller en filt så honan får lite lugn och ro under förlossningen och den första tiden med ungarna.

Säg till om du har fler frågor Glad

Atria Rattery i Piteå, Norrbotten (finns även på facebook)

Medarbetare på The Sims i Fokus och Råttor i Fokus


Anmäl
2020-02-13 13:37 #6 av: Chinesecrestedlover

#5 Jag kommer inte ta henne till veterinär för att framkalla abort, det känns alldeles för riskfyllt och tvivlar dessutom på att de skulle gå med på att göra det. Jag vet ju inte ens om hon är dräktig. Dessutom skulle det innebära lång resa med buss (med flera byten) och kräva att hon skulle vara ute i kylan, stressas osv. vilket inte känns som en bra idé med en skygg råtta som precis börjat våga sig fram lite mer.

Om hon är dräktig så kommer jag göra allt för att det ska gå bra för henne och bebisarna. Om det betyder att jag behöver stödmata så kommer jag göra det (om jag inte kan hitta en lämplig ”amma” om behovet uppstår). Om stödmatning skulle krävas; vilken "mjölkersättning" ska man då använda sig av? 

Ja, hon är naken och jag hade inte valt att avla på henne (hade inte valt att avla på något djur, finns alldeles för många i behov av nya hem redan; vilket är varför de allra flesta av mina djur är omplaceringar) men nu är det något som redan hänt i så fall, så kommer göra det jag kan för att det ska gå bra för henne och eventuella ungar.

Jag tänker inte ta ut en massa ”kan hända”, ”om” osv. i förskott, innan jag ens vet om hon är dräktig. Visst det skulle kunna bli problem för att hon är naken, men det kan också gå bra. Jag väljer att hoppas och tro att det kommer gå bra, oroar mig tillräckligt för mina djur ändå. 

Naturligtvis lite beroende på om det blir en extrem rekordkull eller en normal kull…men min tanke är att jag ska spara ungarna och ha honor med mamman och hanar med pappan. 

När jag för vad som känns som en livstid sedan, tog en kull på en en av mina kaniner så fick hon sju ungar; jag sparade fyra av dessa och var beredd att behålla alla ifall jag inte skulle få någon såld. De tre som jag inte behöll "hamnade tyvärr fel" (trots att jag var noga då jag bestämde vilka som skulle få köpa, svårt att få det rätt då köparna ljuger). Med vetskapen av hur extremt orolig jag var för kaninungarna jag sålde och sökandet efter var de hamnade för deras hela förväntade livstid och lite till (ingen av de jag sålde till behöll kaninerna) osv.  så vill jag inte gärna sälja iväg råttungarna (om det blir några). Jag fäster mig "för mycket" för att det ska vara bra för mig och jag skulle oroa mig för "mina små", så vill hellre behålla de så jag vet att de har det bra. 

Mina råttor kommer ju behöva kompisar eftersom de bodde tillsammans innan (vilket ju inte precis är en bra idé). Har en äldre råtthona (som blivit ensam nyligen) så honan kan få en kompis oavsett om hon visar sig vara dräktig eller ej.Hanen kommer antingen få sina söner till sällskap eller så kommer jag leta upp några omplaceringar till.

Ja, det är en ”Finca pequeno” (en av mina extra burar) som hon bor i just nu. Jag kommer inte köpa en ny bur för att ha några veckor och sedan inte ha någon som helst användning för, det har jag inte plats för (eller lust att lägga pengar på heller för den delen). Jag har redan tillräckligt med extraburar till mina diverse djur...snart får jag väl inte plats hemma själv längreGalen (tar ju hand om omplaceringar och många av dessa har fått med sig en bur), haha. 

Jag har dock kommit på en kanonlösning som jag ordnat med i dag (om hon visar sig vara dräktig så vill jag "bråka" så lite som möjligt med henne senare). Jag har satt in botten av "dunaburen" i buren hon har (Finca Pequeno buren) och därmed så har jag nu det bästa av båda burarna för en eventuellt blivande "mamma"= god ventilation (vilket ju alltid är att föredra med råttor) och en djup bottenlåda så hennes ungar inte kan "ramla ut" eller nåt sånt. 

Fullt medveten om att hon behöver en större bur sen (och även eventuella ungar), har en låg bur nu eftersom jag inte vet om hon är dräktig eller ej och inte vill riskera att hon skadar sig eller lägger sina ungar på ett olämpligt ställe.

#3 Lyckades väga henne hjälpligt i alla fall, hon var inte still alls så svårt att säga något exakt men hon väger runt 355-365 g (eller nåt sånt). 

Under natten till idag har hon varit väldigt flitig med att dra upp massa tidningspapper (som låg under mattorna i buren) och boa med det även i sin toalåda (innan hade hon boat med toapapper jag givit henne, i det ena "huset" och lite i hängmattan). Vet inte om det betyder något annat än att hon gillar att mysa på olika ställenSkämtar, men kände att jag tar det säkra före det osäkra och ordnar med  att förbättra buren idag. Hon har fått en plastlåda (öppen mot buren) med en massa toapapper och tidningspapper i som hon kan använda att boa med. 

"Nya" förbättrade "mamma-bebis-buren"
De två "kulorna" är valnötter, haha.
Anmäl
2020-02-15 12:00 #7 av: Chinesecrestedlover

Min briljanta buridé har straffat sig...nu har jag inte längre någon fungerande "sjukbur" till min guldhamster (vilket "dunaburen" i fråga användes som vid behov). 

Min lilla dam bestämde sig nämligen igår kväll för att tugga sönder kanten för kung och fosterland och nu är där ett rejält hål...tack vännen...suck... 

Den buren (som ju inte är en "dunabur" egentligen) är varken världens lättaste att hitta eller direkt superbillig så...great, hahaSnopen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.