Mat och dryck

Fråga om mat

2020-01-19 11:52 #0 av: Snuttisen79

Är det nåt som råttor inte tål att äta? Om man bortser från socker och andra rena onyttigheter som jag inte tänkt mata dom med. Men nåt man kanske inte tänker på direkt?

Anmäl
2020-01-19 21:34 #1 av: ks.gerbil

Japp det finns rätt många "vanliga" grejer som råttor inte får äta. För att enklast hitta en utförlig lista sök på typ "Toxic food for rats", "what can rats eat", "foods rat can eat", "what food is bad for rats" och liknande.

Anmäl
2020-01-20 09:59 #2 av: Sebro

Det jag har tagit med mig när jag läst på är att undvika citrusfrukter, mango, spenat, rödkål, sötpotatis och alfalfa.

Kanske mest för att det är sådant som jag spontant trodde var ok tills jag läste på.

Här finns rätt mycket (på engelska)
https://pethelpful.com/rodents/Rat-Nutritional-Information-Can-my-Pet-Rat-Eat-This  

Anmäl
2020-01-20 20:17 #3 av: Snuttisen79

Ja jag hade nästan det på känn att det fanns sånt som man tror är ok som inte är det egentligen. Det är viktigt att ha i bakhuvudet. Jag hade en katt för många år sen som åt en vindruva och blev tokförgiftad av den. Inget jag vill uppleva igen med nåt husdjur.

Anmäl
2020-01-26 09:47 #4 av: myismyname

#2 Citrusfrukter (främst skalet och "det vita" på klyftorna) och mango ska bara undvikas till hanar :) Det beror på att de båda innehåller d-limonene som binder till ett protein i hanråttors njurar, där det byggs upp och så småningom orsakar cancer. Det är alltså inte farligt om de skulle få smaka apelsin någon enstaka gång, men det är inget de bör få regelbundet. Honor påverkas inte alls av d-limonene. Mer om det:
http://www.rmca.org/Articles/oj.htm

Spenat, rödkål, sötpotatis och alfalfa är inte farligt för råttor. Faktum är att de första tre är väldigt nyttiga i rimliga mängder som del av en varierad kost. Alfalfa är inte farligt, men däremot onödigt då råttorna inte kan tillgodogöra sig all näring i det. Missuppfattningen att (främst rå) sötpotatis är farligt kommer förmodligen från att man någon gång har blandat ihop det med cassava/maniok som är rätt lik utseendemässigt, eller för att man i USA ofta säger "yams" om både sötpotatis och jams, som är två olika rotsaker. Sötpotatis är inte alls farligt. :)

Jag skulle vilja tipsa om denna lista över säkra frukter och grönsaker:
http://www.isamurats.co.uk/vegetables-and-fruits.html

Många listor över "farlig" mat till råttor stämmer inte, tyvärr. Rekommenderar även boken The Scuttling Gourmet om man är sugen på att läsa mer om kost :)

Atria Rattery i Piteå, Norrbotten (finns även på facebook)

Medarbetare på The Sims i Fokus och Råttor i Fokus


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.