Att vara råttägare

Vad kostar råttor (2019)

2019-01-07 02:21 #0 av: zickan

Nytt år, nya utgifter och marknaden ändras i priser. Dykt upp fråga på vad råttor kan tänkas kosta per månad. Istället för att hänvisa till gamla trådar. Varför inte skapa en ny Glad
Priser, utgifter och kunskap ändras hela tiden.  Det kan även va rätt svårt att räkna ut vad som går åt per månad. Speciellt för de som väljer köpa storpack.  Skriv gärna med hur ofta ni köper in storpack. Tänker på strö, torrfoder osv. 

Detta är endast en kort mall på vad man kan ha för utgifter. Finns en hel uppsjö av utgifter på våra husdjur. Lägg gärna till om ni har några fler utgifter ni vill dela med er av. 

De mer vanligaste utgifterna per månad som är mest intressant att veta för nya råttköpare. 
* Antalet råttor beräkningen gäller för: 
* Foder(gärna ha med om frakt ingår i summan, t.ex  online beställt):
 - Köper: ** kg. Räcker ca: ** Veckor,Månad/er
* Strö: (gärna ha med ifall frakt ingår i summan)
 - Köper: ** Kg Räcker ca: ** Veckor, Månad/er
* Färskmat (Svåraste att beräkna när man ger rester från sin egen mat)
 - Handlar i snitt för ** per dag/vecka eller månad.
 - Eller ges en del/mest från rester av din egen mat som du skulle gissa kan bli ** kr per dag/vecka eller månad
* Ev sparande för oberäknade veterinärutgifter. 

Förslag på andra utgifter om man vill skriva med lite mer. 
* Försäkring (månad/halvår/år)
* Ev sparande till veterinär eller för att ha till specifika utgifter som ny bur mm. 
* Godis, ingridienser till egen bakning av godis. Berikning mm: 
* Inredning (hur ofta köper du ny inredning och vad kan du tänkas lägga per månad/halvår eller år?)
* Fleace, tyger, hängmattor ( Hur ofta köper du in nytt och hur mycket brukar du lägga på ungefär) En del väljer att ta gamla kläder, tar slitna handdukar, lakan mm som ändå planerats slänga och då blir utgifterna mindre.

Extra fråga för den som vill skriva med.  Men kan va bra ge nya råttägare ett hum om vad planerad , oplanerat/akut vård kan kosta vid behov. Priser ändras. Önskar endast att man fyller på med uppgifter från vårdbesök 2017, 2018 och nu 2019.  Skriv gärna med om det skett veterinär besök under Jourtid. 
Planerat besök: ej jour, ej mer akuta fall. 
* Rutinbesök, hälsoundersökning. Mer vanligt för export. 
* Standard besökskostnad: 
* Kastrering (hona lr hane):
* Kontroll och medicin för rossel/bukandning :
* Kontroll av skada, sår, abcess inkl ev medicinering. 
 - Extra summa för bedövning, sövning, rönken, ultraljud.
* Operation tumör (kan skilja sig på summorna beroende på placering)
* Avlivning med eller utan enskild kremering. 

Fyll gärna på Glad. Och ta det du vill, hinner och kan svara på. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2019-01-09 16:30 #1 av: 134643

Antalet råttor beräkningen gäller för:  2
* Foder: Isa-mix från ratrations. Ca 200:-, frakt 250:- (men beställer alltid inredning/godis/vitaminer osv samtidigt för samma frakt).

 - Köper: 5 kg. Räcker ca: 6 månader

* Strö:. Oftast strimlad kartong från ratrations (15kg bal för ca 100:- + 250:- i frakt som ej går att dela med andra varor), men varierar även med lättströ från granngården (20kg för 169:-) och carefresh (ca 250:- för 50 liter) och lite annat smått och gått.
 - Köper: 15 Kg kartong t.ex Räcker ca: 4-6 månader (svårt att hålla koll på, speciellt när jag har 4 olika sorter...)
* Färskmat:
 - Det mesta är mat vi delar på, men köper även vissa grejer enbart för att råttorna ska få testa. Så  de käkar kanske för ca 50:-/månad?
* Ev sparande för oberäknade veterinärutgifter: Inget bestämt, det som blir kvar på kontot i slutet av månaden går till sparkontot. Men skulle börja spara ordentligt ifall bufferten gick under en viss gräns. Räknar i så fall med 300-500:-/månad i sparande tills summan går över gränsen i bufferten igen. 

* Godis, ingredienser till egen bakning av godis. Berikning mm: Blir kanske 30:-/månad i snitt. 
* Inredning (hur ofta köper du ny inredning och vad kan du tänkas lägga per månad/halvår eller år?): Brukar köpa från ratrations när jag beställer därifrån, ca 1000:- per gång och gör det var 4e-6e månad = ca 167 kronor/månad. 

* Fleace, tyger, hängmattor ( Hur ofta köper du in nytt och hur mycket brukar du lägga på ungefär): Köper billig fleece och syr egna hängmattor, går nog åt ca en filt i månader = 29:-/månad. 

Övriga kostnader så som vitaminer, rengöringsmedel, toapapper (bäddmaterial): ca 30:-/månad. 

Totalt per månad = ca 441:- (Kommer dock få minska ner på att köpa typ inredning så småningom då det inte får plats här hemma, så då blir det ju lite billigare längre fram Skrattar)

She needed a hero, so that's what she became. Sajtvärd på tonåringar och medarbetare på RåttorSkrattarRegnbåge

Anmäl
2019-01-09 16:35 #2 av: 134643

Veterinärkostnad, slutet av 2018. Vanlig besökstid - 2 rosslande råttor. 

850:- för besöket

150:- för att skriva ut recept på Metacam

ca 200:- för Metacam på apoteket om jag inte minns helt fel. 

= 1200:- för hela köret. 

She needed a hero, so that's what she became. Sajtvärd på tonåringar och medarbetare på RåttorSkrattarRegnbåge

Anmäl
2019-01-09 23:55 #3 av: Chinesecrestedlover

Intressant tråd...sätter en tass här för att kunna följa den. Har dock inte jättemycket att bidra med själv...har lite väl mycket olika djur för att kunna hålla reda på exakt hur mycket just råttorna kostar (vet knappt om jag vill tänka på vad mina djur kostar mig ens, hahaSkämtar det är ju tur att de må liven ger så mycket tillbakaHjärta). 

Kollat upp lite veterinärkostnader nyligen dock (ny prislista i och med nya året och hittade en "ny" klinik också) så dessa kan jag ju skriva ner här i alla fall så bidrar jag med någonting åtminstoneGlad

Veterinären Bra Zoo, Örebro: 

Frågade om man betalade flera undersökningsavgifter eller enbart en om man kommer med fler små samtidigt:

Har man samma besvär på flera djur, text ohyra, så brukar vi bara undersöka ett djur och då blir det en undersökningsavgift . Annars är regeln en undersökningsavgift för varje djur. Undersökningsavgiften för råtta och mus är den för smådjur (350:-).

Frågade vad det skulle kosta om man skulle behöva få ex. antibiotika utskrivet:

Antibiotika skriver vi ut mycket sparsamt och som regel krävs det en bakterieodling för att rättfärdiga det, priset för detta beror på vad som ska kontrolleras så det är svårt att besvara. En odling brukar dock inte hamna under 1000:-

Receptarvodet är 150:-, sedan tillkommer priset för medicinen som du får betala på apoteket (kan skilja sig mellan de olika apoteken.

Frågade vad det skulle kosta om man skulle ha oturen att behöva avliva flera samtidigt (kostnaden är för att ta med sig kropparna hem efteråt, blir dyrare om man väljer andra alternativ): 

Kommer du in med flera djur samtidigt ( kanske 5-10 st) så kan vi oftast avrunda nedåt på priset. Kolla med oss när det är dags!

Avlivning av smådjur (råtta/mus etc) ligger på 350:-, i de flesta fall tillkommer även en undersökningsavgift vid avlivningar.  

De vill inte avliva friska djur - därav undersökningsavgift även vid avlivning. Detta innebär alltså att en avlivning normalt hamnar på 350+350=700 kr. 

Djurkliniken Anima, Örebro:

Frågade om man betalade flera undersökningsavgifter eller enbart en  om man kommer med fler små samtidigt:

Undersökningsavgiften för råttor hamnar under smågnagare så 310 kr.

Kommer du med flera smådjur samtidigt beror det lite på omfattningen av undersökningen/djur om det blir ytterligare besöksavgifter. Handlar det tex om ohyra på flera individer så brukar de gå på samma besöksavgift men handlar det om olika bekymmer så tillkommer det kostnad.                                                                                      

                                                                                                                                                                                           Frågade vad det skulle kosta om man skulle behöva få ex. antibiotika utskrivet: 

För att få recept på antibiotika/medicin mot ohyra kostar 80 kr men för att få det utskrivet behövs alltid ett besök innan. Medicinen hämtas/köps ut på apoteket.

Frågade vad det skulle kosta om man skulle ha oturen att behöva avliva flera samtidigt (kostnaden är för att ta med sig kropparna hem efteråt, blir dyrare om man väljer andra alternativ):  

Kostnad för avlivning av en råtta om du tar med hem är 460 kr, kommer du med flera samtidigt så är kostnaden 150 kr ytterligare/smådjur.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.