Hälsa, skötsel och beteende

Behöver hjälp!

2019-01-04 20:20 #0 av: Jag och mina djur : )

Min systers råtta blev ganska sjuk i onsdags, väldigt snorig och rasslig andning. Igår blev han bättre, inte alls snorgig runt nosen och inte lika rosslig andning. Men på kvällen såg vi att det var typ blodskvätt i hela buren och imorse även fläckar. Det konstiga var att vi inte visste var det kom från, men nu såg jag att han var helt blodig runt nosen. Vilket han torkade bort själv väldigt noga.
Om det är så att han är sjuk (vilket han måste vara) så mår han iallafall inte så dåligt, vilket jag tycker är konstigt. Han äter, dricker lite och är mycket piggare än i onsdags.
Vad kan detta vara?

Anmäl
2019-01-04 20:41 #1 av: Hera

Om dom nyser är det oftast kroppsvätska. Men nu med rött överallt är det veterinär som gäller.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2019-01-04 21:48 #2 av: Chinesecrestedlover

Inte blod utan med allra största sannolikhet Porfyrin http://www.zickans.com/porfyrinblod---raringttor.html

Anmäl
2019-01-05 09:49 #3 av: 134643

Som sagt är det antagligen porfyrin, man kan säga att det är deras snor som blir rött när det kommer i kontakt med luft :)

Det kan vara så enkelt som en förkylning. Testa i några dagar att se till att det inte drar på buren, ge dem extra bomaterial (typ filtar), nyttig mat och gärna lite rooibos te med vitlök och/eller ingefära i. Även echinagard i vattnet kan vara en idé.

Om det inte går över på någon vecka eller så är det dags för veterinär och starkare medicin. Om han skulle visa allmänpåverkan, dvs att han inte äter, dricker, har svårt att andas, är trött osv, åker ni såklart in direkt.

She needed a hero, so that's what she became. Sajtvärd på tonåringar och medarbetare på RåttorSkrattarRegnbåge

Anmäl
2019-01-05 19:47 #4 av: Jag och mina djur : )

#3 Ja det är lite så jag tänker, så länge som han verkar må bra så är han antagligen inte så sjuk :)

Anmäl
2019-01-05 23:35 #5 av: 134643

#4 Precis. Men de ska inte gå med rossel allt för länge, då finns risken att det kryper ner till lungorna och ger permanent ärrvävnad. Så testa en förkylningskur ett tag, men går det inte över är det bra ifall en veterinär får kika på dem :)

She needed a hero, so that's what she became. Sajtvärd på tonåringar och medarbetare på RåttorSkrattarRegnbåge

Anmäl
2019-01-05 23:37 #6 av: Mymlan&Vifs

#4 "så länge som han verkar må bra så är han antagligen inte så sjuk"

Det är ett ganska riskfyllt ställningstagande. Råttor är precis som kaniner när de blir sjuka; de döljer det och låtsas vara friska så länge de kan. Svaga och sjuka djur hamnar ofta i lägre rang i flocken och är större måltavlor för rovdjur. Därför låtsas de vara friska. När råttan börjat rossla och pipa vid andning är det en bättre åtgärd att boka in en veterinärtid. Veterinären kan avgöra om det rör sig om en luftvägsirritation eller infektion. De kan även avgöra om det sitter i övre eller nedre luftvägarna vilket avgör lägets allvar.  Du kan även få tex antiinflammatoriskt utskrivet eller antibiotika ifall det skulle behövas.

Om råttans besvär fortsätter även efter att ha fått antiinflammatoriskt bör du även se över rummets hygien och luftkvalitet. Städa buren och rummet oftare, byt strö oftare samt kolla om du kanske rent av behöver använda ett helt annat strö. 

Anmäl
2019-01-06 00:39 #7 av: Jag och mina djur : )

Han är inte alls rosslig i andningen längre, och knappt snorig heller. Men som han var i onsdags var min kanin för någon månad sedan, var helt säker på att han inte skulle klara natten med snor ur mungiporna. Åkte till veterinären dagen efter och fick penicillin, ändå åt han inte själv på nästan en vecka, vilket råttan gör. Sen är det ju inte min råtta heller som sagt, det är min systers :)

Anmäl
2019-01-07 02:39 #8 av: zickan

Som med alla djur och med oss.  De får förkylningar, bakterier, virus, infektioner, inflammationer, problem med för hög eller för låg kroppstemperatur. 
Man bör alltid ha tanke på att åka in om det känns behövligt. Och det är gratis att ringa veterinärer för rådfrågning. Man måste inte ringa en veterinär i ens egen komun om de nu är dålig på råttor eller inte öppet. 
Har även numer firstvet att prata med Glad.  Tyvärr är ingen här inne veterinär vad jag känner till. Så folk på forum kan endast ge råd utefter egna erfarenheter och/eller kunskaper.  
Alltid bättre att fråga än att va tyst! Men för andra som även följer tråden. Så kan oftast inte folk på forum lösa saker bättre än ett samtal/besök hos veterinären. 

Bästa är alltid om en råttas immunförsvar kan ta hand om det själv. Men man skall alltid ge vård hos veterinär om det behövs. 

Som nämt ovan är pofyrin rött vid kontakt med luften. Är det rent blod är det troligen efter skada eller värre. En tumör som trycker på. 
Nysningar kan man avvakta lite mer. Även med viss rossel. Men när det väl gått ner i luftvägarna får man va lite snabbare att ev söka vård om det blir sämre. Oftast är råttor duktiga på att hantera sjukdomar själva. Bästa är att boosta på med nyttig mat med vitaminer, mineraler. Enchinagar och kan jang har länge varit populärt förutom tein/koffeinfritt te. Som oftast är roiboost och ört te. Gärna med lite honung och ev lite vitlök.
Blir det bukandning där man ser när råttan andas ovanför bakbenen. Håller huvude högt och verkar svårt att få luft. Då är det oftast akut behov av veterinär.  Då kan det va riktigt illa om de inte får medicin. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2019-01-07 23:30 #9 av: Jag och mina djur : )

#8 Tack för svar! Han mår bara bättre och bättre, får snart flytta in till de andra igen :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.