Hälsa, skötsel och beteende

Sätta ihop mina råttor? 2+3 honor

2018-09-11 16:20 #0 av: Chinesecrestedlover

Hej!

Vet inte riktigt om denna tråd hamnar rätt nu, men testar såhär så får ni flytta den om det blev fel Glad

Mina tre nyaste råttor har nu suttit "av" sin karantänstid och jag börjar fundera på att sätta ihop de nya med de två "gamla". 

Vad bör jag tänka på i min specifika situation dvs. med en av de "gamla" råttorna (Sonja) som hugger mig hårt när hon kommer åt (antar att detta är av rädsla - hon "flyger" ut ur ett hus eller så och hugger ordentligt om jag inte passar mig och är noga med var jag placerar händerna osv.). 

Hade i början lite "konstiga" beteenden från de nya råttorna (finns beskrivet här: https://rattor.ifokus.se/discussions/5b547feace12c411b5003a38-fraga-kring-beteende-vid-burgallret?participating-1 ). Nu så gör de inte så mer (inte alls lika ofta som i början i alla fall, någon gång kanske). De går enkelt att plocka upp utan att de protesterar osv. till skillnad från de "gamla" råttorna som är väldigt skygga.

Är det dumt att sätta ihop två skygga råttor med dessa tre nya råttor som är mer framåt? Riskerar jag att få mer skygga råttor då eller kan det gynna de skygga att ha tre mer framåt damer i flocken? 

Hur går jag till väga på bästa sätt? Har inte något badkar (som jag läst mycket om i samband med introduktioner) och mina "gamla" råttor har en tendens att hoppa ner från saker och springa över golvet och gömma sig = vet inte hur bra det skulle fungera med ett bord. Har hundarna att tänka på dessutom så de inte jagar råttorna eller så. Hjälp tack Skrattar

Mvh/Chinesecrestedlover

Anmäl
2018-09-11 22:36 #1 av: Mymlan&Vifs

Inte alls dumt att sätta ihop dem. De råttorna som är mer "framååt" kommer dock vara mer benägna att etablera sin rang fort, och det kanske inte övriga råttor uppskattar så mycket. Men det är en period som i normalfall går över efter någon vecka. 
Introducera dem en och en inför varandra så att det inte blir så mycket sensory input overload och observera hur de uppför sig.

Anmäl
2018-09-11 23:13 #2 av: Chinesecrestedlover

#1 Tack för svar Glad Spelar det någon roll att de skygga råttorna är de äldsta för hur det går/hur jag ska göra?  

Anmäl
2018-09-24 12:22 #3 av: Mymlan&Vifs

Nä, det spelar ingen större roll. Om de äldre råttorna är skygga kan de svara på introduktionen med rädsla pga att tre främmande småråttor helt plötsligt kommer in i bilden och ska in i deras hem. En del rädda råttor kan tro att de måste försvara sig själva och uttrycker sin rädsla genom att bli aggressiva mot nykomlingar.

När råttor introduceras ska det vara i en ren miljö (så att man håller koll på dem och så att ingen springer och fightas på ett ställe där man inte kommer åt att separera dem). T.ex. hallen i min lägenhet kan man försluta på alla sidor genom att stänga dörrarna, sen är det bara golv och lite skor där inne, så det fungerar bra som ett introduktionsområde för min del.

Sedan brukar jag välja en av nykomlingarna och sätta den i en transportbur eller annan låda tillsammans med en av "hemmaråttorna". När den introduktionen är över (när bägge råttor slutat brottas/sniffa på varandra och börjar göra annat) så byter jag ut hemmaråttan mot nästa kandidat till dess att den nya råttan har fått hälsa på alla andra råttor i enrum. Sedan repeterar jag processen med alla andra nykomlingar. När det är klart så får varje flock flytta tillbaka till sina respektive burar.

Nästa dag upprepar jag alltihop. Så kör jag på i ungefär en vecka. Emellanåt får alla råttor vara ute samtidigt i ett enskilt och rent rum under observation. På så sätt kan jag observera vilka potentiella bråkstakar som finns och hur allesammans fungerar i flock.
Det är inte kul att göra ett förhastat beslut och låta alla sova i samma bur under natten utan uppsikt för att introduktionen har gått perfekt första dagen. Blir det ett bråk då kan det sluta illa.

Anmäl
2018-09-24 12:23 #4 av: Mymlan&Vifs

De allra flesta råttintroduktionerna går i alla fall hyfsat lugnt till, med lite pip, rumpsniffning och brottning. Skrattar

Anmäl
2018-09-25 15:30 #5 av: tanglytails

Spana in tråklådemetoden. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.