Genetik och utseende

Byter färg?

2018-07-08 07:13 #0 av: MajaJuniRats

Hej!

En av våra råttor håller på att byta färg. När vi köpte henne var hon 5 veckor och då såg hon ut som på översta bilden. Nu är hon 8 veckor och ser ut som på den nedre bilden. Det har gått jättesnabbt!
Nu ser hon ut som en gammal tant ;)

Vad kommer hon ha för färg som vuxen tro?

Vi har fyra råttor och de första två köpte vi för ett halvår sedan så vi är inte så råttvana. Våra två första har inte skiftat färg och inte heller systern till råttan på bilden (som skymtar på nedre bilden)

Mvh Jenny

Anmäl
2018-07-08 10:39 #1 av: tanglytails

Roan är en blekgen, din råtta kommer blekas ljusare.
Vissa blir visa, andra blir mer grå-vita. 

Berättade inte uppfödaren detta?

Ps. Råttor ska inte flytta så tidigt som 5 v. 
Hade sagt åt uppfödaren på skarpen & inte stöttat hen. 
(är det djuraffär så säger jag ändå samma sak)

Anmäl
2018-07-08 22:24 #2 av: MajaJuniRats

#1 Uppfödaren sa inget om färgerna/pälsen alls, bara att den ena var Rex (den med mörkt huvud).
Uppfödaren sa att de var 5 veckor och då leveransklara, de kändes otroligt små när vi skulle hämta dem, våra första (som nu är ca 6 månader) var 10 och 12 veckor när vi hämtade de (av en annan uppfödare).

Man lär sig hela tiden och alla är vi nybörjare i början och som tur är verkar de ju må bra de nya råttorna trots att de var så små, de har växt fint och är väldigt goa i temperamentet. Men när det blir fler råttor i framtiden så har vi mer koll på sånt.

Ska bli spännande att följa hur pälsen blir framöver... Något annat att tänka på när det gäller dessa rått-tjejer tro?

Anmäl
2018-07-09 20:49 #3 av: tanglytails

Ja, rek är minst 6 v & minst 100g. Man måste ställa krav på uppfödarna! 

Njae, det kommer inte påverka annat än färgen. 

Anmäl
2018-07-10 04:40 #4 av: zickan

Olika i olika länder. Minst 5 veckor är normal standard på de flesta håll. Enligt Svensk lag är det minst 3 veckor. Vilket är elakt, på tok för tidigt och oseriöst. Men 5 veckor är inte ansett ett fel.

Rekommenadationen som är satt på råttor i Sverige är 5 veckor och minst 80 gram. Vilket senare ändrades till 90 gram. Där de flesta föredrar minst 90-100gram och en del 6 veckor gamla. Skall de säljas på en srs utställning var kravet satt på  minst 90 gram och minst 5 veckor och tror det kravet inte har ändrats sedan dess. 

Skall de flytta längre hemifrån, till en lite bullrigare miljö, ev andra läskiga husdjur  eller eventuellt göra intron med en gång som kan va jobbiga osv. Så bör de va äldre och väga mer.  Då de kan va risk att de inte äter eller dricker ordentligt första tiden. Och kan då farligt fort tappa vikt. Dock borde de flesta råttor från vettig uppfödare. Va lite mer tåliga för vardagliga saker och inte bli lika stressade. 

Sedan har en del valt att gå med som uppfödare under nfrs. Och då gäller det minst 6 veckor. Men de har även att man får inte sälja råttungar äldre än  3 månaders ålder.  Men istället ingen angiven minimum vikt.  Tror ingen Svensk råttuppfödare är under nfrs. Däremot är det ett par Danska uppfödare som gått under nfrs och tror de även håller kvar dessa krav.  Men de har ingen förening som annars satt någon riktlinje som det verkar.

Norge har minimum krav på 5 veckor och 80 gram. Men de har som rekommendation/önskemål att man tar 6 veckor och 100 gram. 
Finland har också minst 5 veckor. Men aldrig hört om ett vikt krav. Dock brukar deras råttor va välutvecklade och stora. Inte onormalt med 100 gram vid 5 veckors ålder. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.