Länkar

Stora sår på ryggen

2018-07-05 21:21 #0 av: Madeleinein

Hej!

Jag och min sambo införskaffade två råtthanar för två veckor sedan, och de är nu ca 13 veckor gamla. Jag upptäckte att den ena råttan hade små hudförhårdnader där pälsen var tufsig när vi tog hem dem, men tänkte inte så mycket på det då. Nu har dock dessa hudförhårdnader blivit mycket värre och övergått till sår. De ser riktigt hemska ut men han rycker inte undan när jag känner på dem, så såren verkar inte vara jättekänsliga för beröring. Vi kontaktade uppfödaren och rekommenderades att skaffa Exner-spray mot kvalster och dylikt. Vi sprayade råttorna och bur och allt igår, men jag känner ändå att såren är allt för stora för att jag bara ska kunna invänta eventuellt resultat från sprayen.. Så, är det någon här som har erfarenhet av något liknande och som vet vad det kan vara och vad som kan göras? Ska ringa veterinär imorgon också, men vill även höra vad ni tänker!

Bilden visar det största såret på ryggen. Utöver det har han ett mindre sår vid ryggslutet men där pälsen är kvar, också har han förlorat små tussar på ryggen.

Anmäl
2018-07-05 21:35 #1 av: Hera

Varför kontaktade ni inte veterinär idag, igår eller när det blev sår?

Det där är garanterat smärtsamt.

Vad är det för uppfödare som säljer uppenbart sjuka råttor?

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2018-07-05 21:41 #2 av: Grodan

Ovanligt! 

Min första tanke är nog det jag kallar för "staff-sår"... Även om det inte ser riktigt ut som det... Sår orsakade av Stafylokockbakterie. Samtidigt som du får någon bra salva av veterinär (gör även skrapprov som skickas in på odling!) så bör du mata på med omegafetter. Gärna naturlig väg genom nötter, fröer, lax mm (rått och naturligt).

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-07-05 21:57 #3 av: Madeleinein

Hera, jag vände mig till forumet för att få råd, inte anklagelser och ifrågasättanden. Som sagt rycker han inte undan vid beröring och han har varit helt pigg och glad, dessutom syntes inte såren särskilt väl innan vi tvättade honom I Exner igår kväll och därför visste vi inte hur stora de var. Dömer inte uppfödaren för detta, han verkar vara den enda i gruppen med detta problem!

Grodan, tack för svar! Ska be veterinären göra skrapprov när vi tar dit honom så vi förhoppningsvis kan få reda på vad orsaken är! Vi ger dem regelbundet solrosfrön som belöning, men ska ordna en liten nötmix också som de kan få till den vanliga kosten!

Anmäl
2018-07-05 22:00 #4 av: Hera

#3 Fast du skrev att dom hade förhårdnader när ni köpte dom. Det har knappast uppfödaren missat.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2018-07-05 22:05 #5 av: Madeleinein

Ja, den ena råttan hade små förhårdnader men de såg mest ut som lite tussig päls, och eftersom han är en rexråtta blir ju pälsen lite tufsigare! Men visst kan vi anklaga uppfödaren för dålig koll men jag känner att alla kan göra misstag och nu fokuserar jag hellre på hur vi ska åtgärda detta så snabbt och smärtfritt som möjligt!

Anmäl
2018-07-05 22:07 #6 av: Hera

Ja det är så klart veterinär asap.

Men lika viktigt är det att en uppfödare inte får fortsätta sälja sjuka råttor. Det är djuren som får lida när ingen sätter ned foten.

Det är inget misstag. Bra uppfödare släpper aldrig råttor som har skador.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2018-07-05 22:27 #7 av: Deavent

Det var en väldig massa dömande utifrån väldigt lite omständighetsinformation, Hera! Snyggt jobbat att pressa in så lite försök till faktiskt hjälp, tillsammans med så mycket nedtryckning. Såvida du inte följt händelseförloppet mer än såhär, och inte verkar vara ute efter att faktiskt hjälpa till, så kanske du skulle dra lite på handbromsen? 

När en liten förhårdnad på ryggen antogs vara blott en liten hårkaka (för så obetydlig var den), så kanske uppfödaren inte riktigt har något fel på sig. Tvärtom har uppfödaren i fråga varit väldigt hjälpsam och försökt hjälpa oss hitta lösning på vad det kan vara. Igår behandlade vi honom med medel mot kvalster, vilket fick päls att lossna och visa såren du ser nu. Innan dess syntes inte mycket mer än lite rött på platsen där vi först kände "hårkakan".  Det är även därför pälsen är så stripig i övrigt på bilden.

Han är den blyge av de två råttorna, och vi har velat undvika stressen ett veterinärbesök innefattar, och vill helst vara säkra på att det faktiskt är nödvändigt. Det kan lika gärna vara något helt harmlöst som löser sig själv. Djur blir sjuka, djur blir friska - ofta varken märker vi eller kan hjälpa det. Detta var anledningen till att vi frågade här. Din lynchning av uppfödaren känns bara så ... extremt onödig.

Och nej - han har inte ont på platsen. Faktum är att han är helt oberörd av beröring där. Ditt inlägg hjälper överhuvudtaget inte (veterinär var redan planerad - som sagt i förstainlägget), och det enda du gör är att få någon som redan mår dåligt över sin sjuka råtta till att må ännu sämre. Snyggt!

Anmäl
2018-07-05 22:38 #8 av: Hera

Jag utgår så klart från den information du själv givit.

"Jag upptäckte att den ena råttan hade små hudförhårdnader där pälsen var tufsig när vi tog hem dem, men tänkte inte så mycket på det då. Nu har dock dessa hudförhårdnader blivit mycket värre och övergått till sår."

Du skrev HUDförhårdnader.  Inte hårkakor som du nu kallar det.

Och djur är bra på att inte visa när dom har ont. I min värld är det självklart att ett så stort öppet sår gör ont.

Om du mår sämre av mina inlägg är det ditt samvete som pratar. Inte det jag skriver.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2018-07-05 23:02 #9 av: Deavent

Nu var det ju inte jag som skrev det där. Men snyggt jobbat med att verkligen vara noggrann i din bedömning! 

Hon skrev HUDförhårdnader, då det senare visade sig vara det. Och oavsett hennes beskrivning av vad som fortlöpt (som jag inte anser vara opåverkad av vad vi nu vet), så hjälper du ju inte till överhuvudtaget. Bryr du dig om råttan, eller mer om att trycka ned? Vad tillför din sista kommentar?  Jag står fullt och fast för hur vi har gjort hittills, och anser det varit det bästa för honom: Med den kunskapen vi har. Vi söker nu vidare hjälp (hjälp; inte kommentarer om hur dumt det är att vi inte tog honom till veterinären tre veckor innan födseln) för att kunna behandla honom så bra som möjligt, och på bästa sätt för honom. Han är som sagt lättstressad. All efterforskning tyder på kvalster - något som enligt mer kunniga än jag behandlas på egen hand först och främst. Att ta med honom till veterinär först riskerar bara att bli ännu en onödig stress. I synnerhet nu när han inte är 100 % van ens vid oss. Någon trygghet vill vi helst bibehålla för honom - och denna finns i en hängmatta i buren, och hos sin bror.

Var är det öppna såret? Det är en massa små sår, och kala fläckar. Jag har svårt för att se bilden opartiskt och hur den kan tolkas för någon som inte sett honom i verkligheten - men så är det inte. Det enda som skulle kunna ens få det att verka så är varbildningen som "bundit samman" småsåren. Klichéen om att djur är bra på att inte visa att de har ont behöver du inte dra upp för en biolog. Det är skitsnack och varierar från individ till individ, ofta beroende på testosteronnivå och gruppdynamik. Precis som hos människor. En rottweilerhane som söker att avancera i rang kan dölja sviterna av invasiv cancer medan tiken bredvid gnyr vid varje nedtramp efter att ha nuddat en brännässla. Gandalf rycker undan för minsta lilla obehag i övrigt. Just ryggen får dock gärna klias.

För övrigt kan du sluta med detektivarbetet i att försöka lägga över skuld genom en snabb beskrivning som bara lades till för att kunna ge ledtrådar till symptomen. Den skall inte vara i fokus. Vad felet kan vara skulle vara det. Om dessa såren upptäckts nu eller precis när han kom hem är helt irrelevant. Vi vill gå vidare från det här nu. Vi vill att vår lilla kamrat skall bli frisk, gärna så smärtfritt som möjligt.

Jag förstår bara inte logiken bakom varför du ens kände att dina kommentarer var värda att lämna? De hjälper inte oss - de hjälper inte Gandalf. Jag mår inte heller sämre - jag blir bara irriterad på din stil: Den påminner mig om översittarna på forumen man vistades på när man var 15.

Anmäl
2018-07-06 12:01 #10 av: tanglytails

Vill bara påpeka att en del råttor är känslig mot solrosfrön. Har du gett det länge? Hade slutat med det bl.a. 

Anmäl
2018-07-06 22:02 #11 av: Grodan

Madeleinein

var du hos veterinär idag?

Jag skulle prova att smörja in kokosolja på såren. Ifall du inte har varit hos veterinär och inte vet vad du ska göra... Du bör inte prova någon salva av något slag (då problemen kan förvärras), men kokosolja är väldigt neutralt, precis som örter och annat naturligt... Googla gärna kokosolja om du vill veta mer... finns hur mkt info som helst om det...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-07-07 00:48 #12 av: Madeleinein

Tanglytails: Oj, detta har jag inte hört tidigare! Får testa med nåt annat frö och se om det gör skillnad!

Grodan: Ringde till Blå Stjärnan i Göteborg idag som har ett smådjursproffs. De hade dock inte tid förrns på fredag nästa vecka så jag tog den tiden! Hans sår har bra torra skorpor just nu och han är fortfarande helt lugn vid beröring (även när jag försöker "provocera" en liten reaktion genom att känna lite extra där är han helt lugn och väljer inte att promenera undan) så om inget förvärras tror jag vi fixar att vänta den veckan! Veterinären på telefonen verkade inte heller tycka att det lät allt för akut när såren hade skorpor och att han inte visade tecken på smärta. :)

Funderar dock lite angående att olja in pälsen, råttor är ju inte direkt förtjusta I att ha oljig päls så jag tänker att det kanske finns risk att han tvättar och river så det blir värre då? Ifall han inte gör det är det förstås bra dock, ska se om jag kan lägga lite olja bara på skorporna så det inte hamnar i pälsen!

Anmäl
2018-07-07 01:55 #13 av: Grodan

#12 Ok, så såren håller på att läka? (Kokosoljetipset är ju för att främja läkning, men om det läker själv så behövs ju ev inte det...)

Mät ryggsåret dagligen för att se om det ökar eller minskar i storlek...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-07-07 11:59 #14 av: Madeleinein

Ja, det blir åtminstone inte större längre! Igår när jag baddade med olja fick jag även bort en del blod som hade torkat in och såg att mycket av det blodiga i såret bara var fläckar som inte kom från sår, så nu ser det mycket mildare ut åtminstone. Ska fortsätta badda med olja ikväll, för han verkar inte ha tvättat så noga just runt såret så det var fortfarande hyfsat oljigt nu på morgonen!

Anmäl
2018-07-07 16:41 #15 av: Grodan

#14 Låter bra. Du kanske matar bättre än förra ägaren, så att han självläker bättre. Men även om allt läker och det blir bra, bör du hålla i minnet att killen ev har lite sämre immunförsvar...

Alternativt  är att killen blivit jätteilla biten eller skadad i olycka och att sårskorporna från det lossnade när han flyttade till dig. Att det inte är något annat än sår som läkt. Dock att förra ägaren missat det är tragiskt.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-07-07 17:18 #16 av: tanglytails

Havregrynsbad kan lindra klådan om han har någon.

Anmäl
2018-07-09 00:11 #17 av: Madeleinein

Grodan: Vi ger dem samma mat som de fick hos uppfödaren vilket är två olika torrfoder för råttor som vi mixar, plus att de får lite varierat käk av oss också förstås. Det är förstås möjligt att det är dolda skorpor som har uppenbarat sig, men jag har ändå svårt att tro det med tanke på hur små dessa "tussar" var när vi hämtade dem. Uppfödaren berättade att ett kvalsterangrepp kan "bryta ut" när råttan blir stressad och att stressen av att flytta var det som resulterade i att det blev värre, vilket låter som en rimlig förklaring.

Jag tror iallafall att såret går mot bättringsvägen nu. Min sambo, som är bättre på sånt här med sår och läkning än jag är, tycker sig se att det bildats en del läkande vävnad vid kanterna, och jag fotograferar såret varje dag för att försäkra mig om att vi inte missar nån förändring. Ifall vi har tur så hjälper faktiskt Exner-behandlingen så hans hud får läka ifred nu, men det är förstås för tidigt för att säga något säkert!

Nåväl, jag håller er uppdaterade om hur det går med honom (vare sig ni vill eller inte)! Är väldigt tacksam över de tips och råd ni ger, är väldigt skönt att kunna dela funderingar och få lite kloka ord i gengäld!

Anmäl
2018-07-09 20:50 #18 av: tanglytails

Vad för foder är det? Kanske värt att kolla över. 
Även färskfodret kanske.

Anmäl
2018-07-10 04:49 #19 av: zickan

Bara en tanke. Om det var liten förhårdnad innan såret uppkom. Inte funderat på om det kan varit ett sår efter bett man helt missat. Förhårdnaden skorpan som nu släppt och visar upp såret i sig. Som isf borde börja läka kommande dagar och försvinna bort helt. 
Med denna värme som varit kan det boostat på en lite infektion som kapslats in. Efter ett tag dör ofta det dåliga skinnet, blir hårt och ramlar av och ny hud har bildats under. Lite som abcess funkar. Nu kanske det ramlade av lite fortare än kroppen tänkt då vattnet mjukade upp och fick det att släppa. Något som troligen skett förr eller senare. Men kan va att det ännu var lite mer öppna sår under. 
Skulle rekommendera att inte bada med något innan en kontroll hos veterinären. 
Bad torkar ut huden och medel kan va starkt mot öppna sår. Svida, göra ont och göra värre. Bara tvätt med milda saker isf.  Exner hjälper tyvärr inte så bra. Det är mot ohyra i form av löss. Tar ej skabb. Och för att få en effekt måste råttan ombehandlas flera gånger. Rekommenderar att inte använda igen på råttor. Har ni ohyra eller tror ha ohyra. Gå till veterinären och få stronghold eller ivermec. Går även beställa ivermec från ratwarehouse bla.  Slipper man hålla på med flera onödiga bad som i sluändan kanske inte ens hjälpt. Löss är inte lätta att få död på. Deras ägg överlever det mesta och kläckts snart igen. Lägger nya ägg o så går det runt. Ivermec/stronghold tar både löss som skabb och en del mask. Ligger kvar i huden upp till 4 veckor. Under den tiden brukar ägg hinna kläckas och dö ut så fort de kläcks. Men vid värre angrepp och med skabb kan det va smart återbehandla  en gång inom 2-3 veckor. 

Skulle rekommendera att bara hålla det rent, akta att smutts fastnar och ev skapar abcess/infektion osv. Överbevaka och hoppas det blir bättre. Hoppas på svar hos veterinären. Om värre åka in akut. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2018-07-10 21:41 #20 av: Madeleinein

Tanglytails: Vi köpte ett annat foder idag och ska testa med det, vi låter även bli att ge honom färsk mat just nu för att vara extra försiktiga. Läkningen ser iallafall ut att fortsätta på rätt väg! Sista skorpan med hår föll av idag med till synes frisk hud under. Vid ena utkanten av såret ser det även ut som att pälsen börjar växa tillbaks. ^^

Zickan: Är förstås möjligt att det är bett som vi tidigare missat och din beskrivning stämmer ju överens med hur processen verkar se ut här! Han verkar ju onekligen vara på bättringsvägen och fortsätter det såhär funderar vi på att avvakta med veterinär. Vi har långt till veterinären (drygt en timmes bilfärd) och med tanke på vilken känslig kille han är så vill vi inte utsätta honom för en lång bilfärd dit och en undersökning av okända händer om det inte är absolut nödvändigt! Får se hur det utvecklar sig de kommande dagarna.

Anmäl
2018-07-11 02:02 #21 av: zickan

#20 av vad du beskrivit så låter det mest som att det blivit ett bett. Sånt kan gå fort och mindre bett som kanske inte ser så stora ut. Kan bli en infektion som samlas under huden.  Börjar det bli bättre får vi hoppas att det kan va något sådant :-)

Värsta fallet jag har sett med liknande var på en vuxen råtthane jag fick in när jag var jourhem. Typ 14 år sedan. Han och burkompisen hade grälat massivt och ägaren inte valt dela på dom. Syntes inte så mycket i början. Däremot kunde man känna som en vätske fyllning över hela nedre ryggen som skyddades av en död hård rygghud typ. Allt fortfarande fullt täckt av hår. 
Bode då i sthlm och fixade tid till veterinären i Haninge dagen efter. Under kvällen var jag ändå där och kollade och började tvätta honom lite. Det gjorde att förhårdnaden/huden släpte en hel del i kanterna. Sipprade fram en snorrigt grön slajm stinkande var vätska. Var inte kunnig på den tiden. Så jag lät det va tills veterinären. 
De gjorde mest rent, rakade lite, drog/skar loss där det ännu satt fast. Rengjorde och satte å någon skyddande salva. Hemskickat med metacam mot ev smärta. 
Läkte fort av sig själv. Håren återkom fort på vissa håll. Långsammare på  andra. Och på några håll var  det kalt med små bleka ärr.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2018-07-13 18:27 #22 av: Madeleinein

Som det ser ut nu, kommer jag avsluta ärendet här! Gandalfs sår läker just nu i rasande fart och det börjar växa ut mer och mer hår för varje dag. Vad problemen nu orsakades av får jag kanske aldrig veta säkert, men det känns fantastiskt skönt att de verkar försvinna iallafall. Tack för era tankar och råd, kommer vända mig igen hit ifall jag får ytterligare funderingar eller frågor om de underbara små skadedjuren!

Anmäl
2018-07-13 22:41 #23 av: Grodan

Tummen upp

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-07-15 15:15 #24 av: RosaViola

Va skönt! Grattis till dig och Gandalf

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.