Genetik och utseende

genetik skoluppgit

2018-04-18 22:43 #0 av: Sandrantolv

Hej, har nu en skoluppgift som ungefär går till såhär:Bestäm en art, en egenskap som ska ärvas, samt vilka anlag som ska vara recessivt och dominant. Gör sedan ett korsningsschema och bestäm klyvningstalet för de olika egenskaperna. 

Kan nån av er ge förslag på färg på mamma och pappa och hur man gör för att göra ett korsningschema utifrån dom? Har läst lite om att basfärgerna är Agouti och svart osv. Men hur gör man te.x. korsar  en champange och en PEW eller nått osv.. Kan inte så mycket om råttors genetik och tycker det verkar ganska svårt men väldigt kul. Skulle någon kunna förklara lite kort enkelt? och ge ett förslag på ett korsningschema? dominant, recessivt? Heterozygot, homozygot? 

Anmäl
2018-04-18 22:57 #1 av: Novachan

Den här hittade jag efter snabb sökning: http://www.zickans.com/enkel-genetik---raringttor.html

Jag håller på att förkovrar mig i mössens genetik, men kan tänka mig att de är ganska lika, iaf inom vissa aspekter. Finns en jättebra hemsida som förklarar saker som berör genetik och mössen genetik: http://www.muse.n.nu/genetik (beskriver bland annat olika typer av nedärvning under fliken polygener)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.