Att vara råttägare

Varför ska vi inte köpa från djuraffär?

2017-09-13 18:18 #0 av: KatarinePierce

Ville bara dela med mig av denna videon som jag hittade. https://www.youtube.com/watch?v=HPJHeftZWqE&version=3 visar hur djuraffärs hamstrar har det när dem är hos grossisten 

You only can get a real love once,you only have a heart once.

http://pompomshamstrar.weebly.com

Anmäl
2017-09-13 18:48 #1 av: Kirnzy

Den videon är av en person som föder upp djur som mat till reptiler, den är också från 2009 och (antagligen) inte från Sverige. Visst, grossistdjur har det inte bra men det var ett dåligt exempel..

Anmäl
2017-09-13 18:50 #2 av: KatarinePierce

#1 aa den är från 2009. Men detta är också hur det ser ut innan dem skickas till djuraffärer 

You only can get a real love once,you only have a heart once.

http://pompomshamstrar.weebly.com

Anmäl
2017-09-19 21:01 #3 av: Erratic_Eagle

#2 Hur vet du det??

Anmäl
2017-09-20 12:01 #4 av: zickan

Videon är på en utländsk uppfödare. Nästan inget land har så bra djur regler som Sverige har. Inom Sverige är det många som försöker fuska och köra olagligt med att inte följa reglerna vi har för att komma undan billigare. Men folk reagerar rätt mycket. 
Imazo, Åkello följer Svensk lag. Det är våra största grossister i Sverige. Sådana grossister kontrolleras rätt väl. Det betyder inte att de är bra. De håller oftast allt på minimåttet och inget mer. Oftast hantering endast via lyft i svans till annan bur. 
Oftast avlivas djur i fel färger, sjuka osv. Sällan koll på släkten, vad man avlar på. Vad som nedärvs för beteende och hälsa från föräldrarna är lite rysk roulette. 
De får sällan speciellt bra mat. Man håller gärna till det billigaste alternativen. Sällan man följer sunda avels rekommendationer. Mer vanligt att man börjar ta kullar på råtthonor för tidigt, när de är för små, för omogna osv. Inte följer vikt eller ålders rekommendationer. Kanske fortsätter avla på en hona som är på tok för gammal för kull. Avlas troligen flertalet kullar på samma honor och hanar. 
Stor risk för inavel av sämre varianten.  varje kull tär på en honas kropp. De får sällan vänta och återhämta sig mellan varven. De spottar ut ungar tills de troligen avlivas till foder för att ge plats åt ny fräsch hona som kan spotta ut ungar. 
Hanar används oftast för tidigt i livet. Innan man ens hinner se hur han kommer bli mentalt. Vettiga uppfödare väntar till mot 1 år på hanar. Grossister bryr sig inte. De säljer ändå. Eller avlivar till foder. Hur som så tjänar de pengar. 
De avlar troligen inte på synligt sjuka djur. Men risken med att råttorna bär på dolda sjukdomar som bryter ut senare är extremt hög. Det är ett par som har fått med sig car, corona, sda osv från grossistt djur som slagit ut och dödat många råttor i privata hemmet. Sjukdomar man inte alltid kan se utåt med en gång. Sånt en veterinär inte kan kontrollera utan att avliva/obducera. 
Sedan får man noll stöd från en grossist. Ingen stamtavla, ingen koll på något bakom mer än ibland lite namn och färger. De kollar inte livslängden, hälsa, temperament på sålda djur. De kan endast lite på de djuren de själva valt att behålla och låta leva ibland livet ut. 
Något mer vet dom inte om. Av de kanske 1000 tals sålda ungarna kan det va exktremt mycket problem. Medan deras egna kanske är riktigt bra. De bryr sig inte att kolla mer, de har inte tid och inte ekonomiskt. 
De gör allt slafsig, snabbt och så billigt som möjligt.  Är ju där vettigare uppfödare ger mer. De lägger all sin tid på att göra det så bra som möjligt för både råttorna och köpare. 

Ende grossisterna oftast gör bättre än vettiga uppfödare. Är att bevara färger, teckningar osv. Inte mixar alla färger och teckningar till en enda soppa och förstör ett hårt arbete. 
Många vettiga uppfödare är väldigt usla på att kämpa det lilla extra på att försöka förbättra färger och teckningar. Samt annat utseende på råttan. Många är för lata och tar genvägar att skita i den biten. Och så länge det sker så kommer folk alltid söka upp grossister. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2017-09-20 15:30 #5 av: Kalli

En bra råtta har ingen färg (min åsikt).

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.