Hälsa, skötsel och beteende

Sjuk råtta

2017-08-07 08:04 #0 av: bjornlind87

Hej vår råtta Zoe har i några veckors tid varit sned med huvudet och haft problem med balansen.

Vi besökte veterinär för några veckor sedan och dom misstänkte inflammation i örat så hon fick baytril och loxcom.
Efter att hon ätit det i drygt en vecka och vi inte såg någon förbättring så kontaktade vi veterinären igen och fick då Vibranord och prednisolon utskrivet. Nu har hon ätit det i 10 dagar.

Hon är fortfarande sned. Vissa stunder verkar det som att balansen är bättre men sedan blir det sämre en stund och sedan lite bättre igen.

Hon verkar inte lida och är precis lika social som tidigare, enda skillnaden vi märker är att hon gärna myser in sig innanför våra tröjor på ett sätt som hon inte gjort tidigare.

Vad tror ni? Går det åt rätt håll och vi ska fortsätta medicineringen dom dagar som är kvar av den ordinerade tiden, eller borde hon blivit bra nu så och man ska acceptera att det inte finns något vi kan göra?

Hälsningar
Björn & Emma

Anmäl
2017-08-07 09:56 #1 av: Mymlan&Vifs

Hej,

När en inflammation har lett till snedskalle rör det sig inte sällan om irreparabel skada. Det går att bekämpa infektionen, men om balanssinnet är för hårt ansatt kan råttan få leva med snedskalle livet ut. Har hört vissa som rapporterat att deras råttor återställts åtminstone till 90%. Var dock uppmärksam: Kolla hur råttan rör sig. Om hon börjar ser trött ut i ansiktet och ramlar ofta/börjar gå i cirklar kan det gå utför rysligt snabbt.

Själv har jag erfarit två råttor som uppvisat tecken på snedskalle, vilket senare visat sig vara en stroke. För båda råttorna gick det max en vecka efter att de började luta fram tills att de avled.

Anmäl
2017-08-08 10:34 #2 av: marathos

En av våra råttisar fick också snedskalle och blev medicinerad. Efter kuren blev han sakta bättre och huvudet var alltid lite snett, men han verkade inte lida av det. Det känns som att vi hade tur att han blev såpass återställd. 

Jag skulle nog vänta ytterligare en tid och se hur det utvecklar sig så länge hon verkar må bra.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.