Mat och dryck

Ge avakodo eller choklad till råttorna?

2017-08-05 18:25 #0 av: Krimalin04

Det är ju farligt att ge avokado och choklad till råttor. Men om man skulle ge det till råttorna. Lider råttorna av det eller somnar de in bara?

Anmäl
2017-08-05 18:40 #1 av: Kirnzy

Det är inte ett avlivningssätt om det är det du tänker på (men tanke på din andra tråd). Jag antar att råttan skulle bli sjuk och lida, inte dö direkt.

Anmäl
2017-08-05 22:20 #2 av: tanglytails

Ja, dom skulle lida ifall dom inte hade kunnat äta det. Kolla gärna upp lagarna vad gäller avlivning, men en abcess som din har är inte livshotande alls så det skulle inte ens vara nödvändigt! Glad

Tanglytails rattery - råttuppfödning i Skåne. 
Rätt råttor till rätt familj. Hjärta

(hemsidan, facebook, instagram)

Anmäl
2017-08-06 12:01 #3 av: SmåDjurStorBur

Åk till veterinär. Enligt lag ska man åka till veterinär om den behöver vård. Det är något man måste räkna med om man skaffa råttor, eller vilket annat husdjur som helst.

Anmäl
2017-08-07 09:42 #4 av: Mymlan&Vifs

Avokado är inte farligt att ge till råttor. Däremot innehåller kärnan blåsyra, vilket är ordet i folkmun för vätecyanid. En råtta skulle aldrig frivilligt äta av en avokadokärna, då den är väldigt bitter i smaken (smakar diskmedel). Symtom på förgiftning är oro/ångest, svaghet, huvudvärk, illamående och yrsel. Andningen kan i början vara snabb och djup men övergår senare till att vara flämtande och långsam, därefter medvetslöshet och död.

Råttor har även en relativt hög tolerans mot teobromin i jämförelse med andra djur (bortsett från människan), vilket är det ämne som orsakar förgiftning hos katt och hund. En hund på 10 kg kan äta 12 – 40 g mörk choklad utan att få akuta problem. Jämförelsevis kan en råtta på 400 g äta upp till 30 g mörk choklad utan problem. Däremot tvivlar jag på att en råtta skulle tycka om mer än ett par tuggor; mörk choklad är aningen beskt och kan vara mycket torrt. 
Symtom på teobrominförgiftning är illamående, diarré och ökad urinering. Förgiftningen kan leda till arytmi (dvs hjärtat slår i "otakt"), epileptiska anfall, inre blödning, hjärtinfarkt och slutligen döden.

Svaret på din fråga är alltså: Råttorna skulle nog självmant inte äta tillräckligt mycket av varken avokadokärna eller mörk choklad för att det ska vara dödligt för dem. Skulle de på något mystiskt vis få i sig en dödlig dos så är det en ångestfylld och plågsam död de möter.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.