Hälsa, skötsel och beteende

stämmer skötselråden?

2017-03-16 17:21 #0 av: Bellossom

hej, sitter och läser på arken zoos hemsida och undrar hur bra deras skötselråd stämmer.

https://www.arkenzoo.se/goda-rad/smadjur/skotselrad-tamratta

Anmäl
2017-03-16 18:24 #1 av: Chinesecrestedlover

Korta svaret är Nej. Det var ju en del bra saker,  men även mycket som inte är bra alls. 

Några exempel jag upptäckte direkt då jag bara skummade igenom texten lite snabbt: 

Pine - inte bra alls, en av de värsta strö sorterna man kan ha, särskilt till råttor och andra smådjur med väldigt känsliga luftvägar. 

Multivitamin i vattnet - hjälper föga, vitaminerna försvinner snabbt och det är mycket bättre att ge de vitaminer i form av riktig mat, än att droppa i vattnet. 

Saltsten - inte bra alls. Tror inte det är bra för något djur egentligen, risken att de får i sig för mycket salt är stor och det mår de inte bra av, njurar m.m. kan ta skada. Kalksten vet jag inte hur farligt det är med, men misstänker att det inte är så bra det heller (möjligen om de skulle ha kalkbrist...men annars tror jag mer på bra och varierad mat). 

Anmäl
2017-03-16 20:28 #2 av: myismyname

Tyvärr stämmer inte allt i den texten. Jag gör ett försök att reda ut de fel jag hittar i alla fall :) Har säkert missat något

 • Honor väger sällan så mycket som 500 gram. Ofta ligger de kring 300-400 gram och hanar på 500-700 gram, men det kan såklart variera. Skulle dock inte säga att 500 gram är det vanligaste för honor, som texten antyder.
 • Hur länge man lämnar råttan ifred när den flyttar hem till en, beror på råttan och situationen. Vissa råttor behöver mycket tid att bo in sig innan de är redo att socialisera sig med sin nya människa, medan andra råttor hänger vid luckan efter en kvart, och då ser jag ingen anledning att låta dem sitta i buren ett par dygn till.
 • Man bör inte vänta med att ge råttorna färskmat när man får hem unga råttor. Snarare är det så att det är extra viktigt att en växande råttbebis får bra, näringsrik mat. Råttor är opportunistiska allätare. De äter det de kommer över och mår bra av variation. De behöver inte försiktiga foderbyten som andra arter.
 • All Pet Pine är ett big no no. Undvik barrträdsspån överhuvudtaget, och satsa istället på till exempel hampa, spån av lövträ, eller något pappersbaserat strö. Strö gjort på barrträd innehåller terpener som irriterar luftvägarna, och är dessutom ofta väldigt dammigt.
 • Hamstervadd bör inte användas till något djur. Det trådar sig och kan strypa blodtillförseln i svans, tassar, tår etc om man har otur. Små bebisar kan även strypas av vadden.
 • Maten måste inte serveras i skål. Snarare är det att föredra att strö ut torrfodret direkt i substratet, så kallad strömatning. Då får råttorna utlopp för sina naturliga instinkter att söka föda, och de får aktivering i buren.
 • Råttor bör inte leva på pelletsfoder, utan på foderblandningar med säd som bas (dock ej de vanliga gnagarmixarna från djuraffären då de oftast är på tok för feta och innehåller för mycket söt torkad frukt). Vanligast är att blanda torrfoder själv, men till exempel RatRations.com har färdiga blandningar som är jättebra. Pelletsfoder (så som till exempel Selective Rat och Complete Rat & Mouse) kan blandas i torrfoderblandningen, men bör inte vara det ENDA de får som torrfoder. Råttor bör få torrfoder med varierande bitar, smaker och texturer för att ge dem ett så rikt liv som möjligt. Pellets kan inte ge dem det då varje bit är identisk.
 • Satsa på kosttillskott så som DailyRat3 eller Dr Squiggles Daily Essentials 1 för att se till att råttorna får i sig allt de behöver. D-vitamin är särskilt viktigt att ge som tillskott då många tamråttor lider av D-vitaminbrist, och det är svårt att tillgodose enbart via torrfodret (särskilt om man ger hemmablandat foder) och utevistelse (råttor kan som människor bilda D-vitamin i huden när de vistas i solen). Kalcium och koppar är också saker som är bra att ge som tillskott (allt detta finns i DailyRat3).
 • Råttor MÅSTE inte gnaga på saker för att slipa sina tänder. De sköter tandslipningen själva genom så kallat knaster (de gnider tänderna mot varandra för att fila dem). Däremot är det lag på att ha gnagmaterial i buren, så det är helt rätt.
 • Många råttors klor behöver aldrig klippas då de är rätt duktiga på att själva nöta ner dem när de klättrar och springer omkring, men man får hålla koll.
 • Undvik att bada råttorna i största möjliga mån. Det är onödigt, uttorkande och stressande för dem. Råttor är jätteduktiga på att hålla sig rena, bara man håller deras bur ren. De flesta råttor tycker inte om att bada, men många gillar att fiska till exempel ärtor eller majs ur en ugnsform med vatten (där de inte blir tvingade i vattnet, och där vattnet inte är djupt).

Atria Rattery i Piteå, Norrbotten.
(finns även på facebook)

Medarbetare på The Sims i Fokus.

Anmäl
2017-03-29 22:31 #3 av: Kashii

Jag var in hos vår lokala Arken-butik för någon dag sedan. Såg att de hade lite hö i buren. Är det något man kan ha eller inte? (Tyckte själv det verkade konstigt) :S 

Anmäl
2017-03-30 10:33 #4 av: minibini

#3 de kan va för att bygga bo med men själv föredrar jag färsktgräs när det är sesong men de fungerar också som miljöberikning då råtor är nyfikna djur så blir de glada av nya material

Anmäl
2017-03-30 12:25 #5 av: tötenöten

#3 Hö ska man inte ha, det kan vara väldigt stickigt och orsaka t.ex. ögonskador. Det kan också ofta innehålla ohyra. Jag använder mig av strimlat papper som bomaterial :)

Anmäl
2017-03-30 22:40 #6 av: tanglytails

Testade ärligt talat hö en vecka av ren nyfikenhet. Aldrig sett mina råttor så ointresserade av någonting förut. Med strimlat tidningspapper boar dom åtminstone. 

Tanglytails rattery - råttuppfödning i Skåne. 
Rätt råttor till rätt familj. 

(hemsidan, facebook, instagram)

Anmäl