Annons:
Etikettartiklar
Läst 19714 ggr
mikeiko
2012-06-17, 05:55

"Blod" runt nos och/eller ögon...?

Om en råtta har något som ser ut som blod runt ögonen och/eller nosen, så är det i själva verket råttans snor/tårvätska. Denna rostfärgade vätska kallas porfyrin, och blir rödaktig när den kommer i kontakt med luft.

Foto: zickan

Porfyrin hos en råtta är ett färgat sekret som bildas av den harderska körteln, eller blinkhinnekörteln, som sitter i den del av ögonhålan som är närmast nosen.

Vad är orsaken bakom porfyrin (rött sekret runt ögon och nos)?

Porfyrin kan uppkomma då råttan bär på en infektion i kroppen, såsom en förkylning eller liknande. Är det mest sekret runt enbart det ena ögat så kan det istället bero på andra faktorer, såsom till exempel något irriterande föremål/skräp i ögat. Då kan man testa att droppa i lite ögontvätt från apoteket i råttans öga, eller några droppar vanligt kranvatten. Detta bör upprepas några gånger. 

Vid lindrig förkylning kan man testa olika hemkurer, men blir råttan inte bra, eller istället försämras så uppsök en veterinär för vård och eventuell medicinering. En snorande och nysande råtta behöver dock inte ha en förkylning, utan kan reagera på dess boendemiljö. Sådant som damm eller en smutsig/ostädad bur, starka lukter (exempelvis tvättmedel, parfymer etc), cigarettrök eller torr/dålig luft kan reta råttans luftvägar och irritera ögonen på dem.

Många råttor kan ha lite porfyrin runt ögonen när de just vaknat. Detta tvättar de bort själva, och är ingenting att oroa sig för. En del råttor kan dock vara lite slarviga med att tvätta sig - då kan man hjälpa till att tvätta med lite fuktigt, mjukt papper.

Vad är egentligen "porfyrin"?

Porfyrin är en grupp kemiska föreningar som finns i röda blodkroppar hos människan och hos de flesta djur. Ordet porfyrin kommer från grekiskans ord för lila. Detta för att porfyriner blir färgade, eftersom de binder metalljoner i sin mittersta hålighet. Dessa metalljoner påverkar också vilken färg porfyrinet får. Som exempel, så är ett järnbindande porfyrin en viktig beståndsdel i flera biologiska system, de kallas då för "hemgrupp", och kan hittas i blodets hemoglobin (som är vad som gör att syre transporteras i blodet). Namnets "hem" kommer från hemoglobinets järninnehållande hemgrupp, som binder syrgasmolekylen och ger blodet dess röda färg.

Skrivet av: zickan och mikeiko

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2012-06-17, 05:56
#1

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2012-06-17, 11:25
#2

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2012-07-06, 23:44
#3

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2012-12-08, 00:22
#4

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2012-12-08, 02:05
#5

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2012-12-22, 13:27
#6

Inlägget är borttaget

Annons:
Grodan
2012-12-23, 15:12
#7

Pasteurella brukar kunna ge sådana där "röda tårar". Avla inte på råttor som har mycket "röda tårar"!!!Flört


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: