Etikettartiklar
Läst 17351 ggr
Zolah
2012-08-29, 13:15

VSHT - Bölder

Vanliga sjukdomar hos tamråttor - bölder

Foto: Sofia "Fisfia" Colliander

- Bölder -

Symptom

En knöl på kroppen som ömmar och möjligen spricker.

Orsak

En böld är en inflammation under huden, det kan exempelvis vara så att råttan fått en tilltäppt por som har blivit inflammerad.

Behandling

Beroende på böldens storlek, form och vilket obehag den ger råttan så finns det olika saker man kan göra;

  1. Om bölden inte gör ont för råttan, och är hel, så kan du hålla din råtta på observation tills bölden har 'mognat'.
  2. När bölden är mogen så spricker den upp. Då är det en bra idé att avlägsna päls som ligger i närheten av såret, och rengör sedan med koksaltlösning.
  3. Om du kan så försök att tömma ut varet som finns kvar, och var sedan extra noga med att rengöra såret. När du rengör såret så använd gärna kompresser istället för bomull, då bomull gärna 'luddar' av sig och kan fastna i såret. Allt detta görs för att undvika en infektion. Tvätta gärna såret varje dag så det inte fastnar skräp etc från buren. Till en början kan även en sjukbur vara bra till hands.

Varför koksalt och inte sprittvätt? - Sprittvätt kan skapa extra obehag för råttan samt att spriten i sig är väldigt uttorkande. När du applicerar spriten så riskerar du att det bildas sprickor som sedan gör ont. Du bör ej heller sätta sprit i förväg för att 'skynda på ' processen med böldens mognad.

Koksaltvattenlösning är både skonsammare och billigare än sprittvätt.

Recept: koka en liter vatten och tillsätt en tesked med salt.

Kom ihåg: Spara saltvattenslösningen max en dag, för den blir snabbt dålig.

På Apoteket finns smarta 'klämflaskor' med koksaltlösning som både håller längre och ger en bättre precision om man exempelvis skulle behöva spola ur ett sår. (Se till bara att vätskan inte kommer tillbaka in i flaskan).

Man kan också spara klämflaskorna, och koka egen lösning och fylla på dem igen.

Om du tror att bölden inte läker som den ska, eller att såret är för stort, så kontakta din lokala veterinär. Det kan behövas att såret sys eller att råttan får någon form av medicinering.

Foto: Johanna "zakaraa" Bedoire

Känner du dig osäker så ring till Agrias Telefonveterinär. Det kostar 60 kronor samtalet, och du kan nå dem vardagar 16.00-24.00 och helger 07.00-24.00.

Frågor och kommentarer läggs i huvudartikeln

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen