Etikettartiklar
Läst 13623 ggr
Zolah
2012-08-29, 12:41

VSHT - Ålderdom

Vanliga sjukdomar hos tamråttor - ålderdom

-Ålderdom -

Symptom

Bakbenssvaghet, sämre kvalitet på päls, trötthet, svårt att tvätta sig själv ordentligt, långa klor (pga mindre rörelse, så att de inte slipas ner lika mycket som när råttan är yngre/mer rörlig).

Orsak

Orsaken är kort och gott att ens älskade husdjur har blivit till åren, och det är något som alla djurägare möter någon gång i sitt liv.

Behandling

Det finns ingen direkt behandling för ålderdom, men man kan behandla de symptom som ofta uppstår. Beroende på situationen kan det ibland vara bättre att hjälpa sitt husdjur att komma till den andra sidan genom att uppsöka en veterinär, men det kan också bli så att råttan är frisk ända tills slutet och själv bestämmer när det är dags att skutta till himlen.

Men vad kan man göra för att underlätta livet för en gammal råtta?

  1. Genom att handikappssäkra buren så kan du hjälpa gamla gubbar och tanter en hel del - en ramp till favoritsovplatsen eller maten gör det lättare för trötta ben att ta sig runt. Du kan även spänna upp en fleecefilt i buren så att om råttan skulle råka falla, så landar den mjukt. Sedan är det ju heller aldrig fel med en stor hängmatta där råttorna kan sova och mysa med varandra.
  2. Ibland så blir det svårt för en äldre råtta att hålla sin hygien, och då kan babyservetter och bad vara till en stor hjälp. Då torkar man med babyservetten där det är svårt att komma åt, som rygg parti och liknande. Kom dock ihåg att vara försiktig med bad - man får inte bada råttan för ofta för då gör man dem lite av en björntjänst. Var även försiktig så råttan inte råkar bli förkyld.
  3. Trimma klorna ofta - på äldre dagar så rör sig råttor lite mindre och då slipas klorna inte ner av sig självt heller. För långa och vassa klor kan leda till störd gång eller att råttan råkar skada sig själv.

Frågor och kommentarer läggs i huvudartikeln

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen