Etikettartiklar
Läst 14227 ggr
Zolah
2012-06-18, 16:22

VSHT - Cancer och tumörer

Vanliga Sjukdomar Hos Tamråttor - Om cancer och tumörer hos råttor.

Foto: Afrejd

Symptom

Knölar av varierande storlek börjar växa fram på råttan.

Orsak

Tumörer uppstår oftast vid en viss ålder, runt ett år och över. Anledningen till att en tumör/tumörer dyker upp är inte säker, det kan vara så att råttan varit i kontakt med nåt cancerogent ämne i längre stunder eller att det är något i deras avelslinje som gör att de har lättare att få tumörer.

Både cancer och tumörer är väldigt vanligt hos tamråttor, särskilt honor som oftast drabbas av juvertumörer.

Behandling

Uppsök en veterinär och be om råd. Beroende på tumörens form, konsistens, storlek och plats på råttan så kan olika behandlingar utföras.

Är tumören är godartad och sitter någonstans där den inte irriterar eller försvårar råttans livssituation så kan man låta den sitta kvar, men om tumören sitter på ett sämre ställe (hals, ben, huvud etc) så kan det vara bättre att genomföra en operation och ta bort den.

Om det är en elakartad tumör så blir det svårare, det enda som kan hjälpa är att man kirurgiskt tar bort tumören helt och hållet från råttan. Dock är risken för att tumören växer tillbaka, eller sprider sig på andra ställen i råttans kropp relativt stor.

Operationer på små djur, och även äldre djur, är alltid en risk. Ta en stund och fundera ut vad detta kan innebära - ibland kan avlivning vara det bästa man kan göra istället för att utföra en potentiellt stressig och stor operation. Konsultera med din veterinär, och fundera på vad du själv vill och tror skulle passa just ditt husdjur bäst.

Känner du dig osäker så ring till Agrias Telefonveterinär. Det kostar 60 kronor samtalet, och du kan nå dem vardagar 16.00-24.00 och helger 07.00-24.00.

Frågor och kommentarer läggs i huvudartikeln

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen