Etikettartiklar
Läst 13427 ggr
Zolah
2012-06-18, 16:09

VSHT - Fetma

Vanliga Sjukdomar Hos Tamråttor - Om fetma hos råttor.

Foto: Sofia "Fisfia" Colliander

Råttan är väldigt tjock, och i svåra fall kan den också få problem med att sköta sin egen hygien samt eventuella ledproblem.

Orsak

Den vanligaste orsaken är att råttan får i sig för mycket kalorier och proteiner än vad den kan göra sig av med, kan bero på dåligt foder eller för mycket kärlek i form av godis eller matrester till råttan. Eller kort och gott - den älskar mat! Fetma är också en vanlig bieffekt hos kastrerade råttor.

Behandling

Viktigast är att balansera din råttas kost, samt ge den större möjligheter till ordentlig motion.

  • Placera matskålar på ställen så att råttan tvingas att klättra eller röra sig för att komma åt sin mat; detta ger lite extra motion, och troligen försvårar det för att ta en munsbit då råttan bara är uttråkad.

  • Se över din nuvarande torrfoderblandning - vad innehåller den? Mycket feta fröer? Sockrad frukt? Väldigt hög proteinhalt? Något du inte vet vad det egentligen är? Fattas det någonting?

  • Om du har en riktig plastanka till råtta kan det vara ett bra alternativ att låta råttan simma som träning. Det blir också mindre ansträngande för råttans leder då råttans vikt blir lättare i vattnet.

  • Att leka med sin råtta är ett utmärkt sätt att motionera OCH att stärka banden mellan dig och ditt djur! En av de lättare lekarna är att ta en fjäder och dra framför råttan så denne kan jaga fjädern.

  • Om du inte ser någon förbättring på vikten hos råttan så kan det bero på andra medicinska problem, och i så fall är det bäst att kontakta en veterinär och be om en tid för undersökning.

Foto: Johanna "zakaraa" Bedoire

Känner du dig osäker så ring till Agrias Telefonveterinär. Det kostar 60 kronor samtalet, och du kan nå dem vardagar 16.00-24.00 och helger 07.00-24.00.

Frågor och kommentarer läggs i huvudartikeln

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen