Etikettartiklar
Läst 11180 ggr
Zolah
2012-06-18, 15:39

VSHT -Rossel och luftvägsproblematik

Vanliga sjukdomar hos tamråttor - Rossel och luftvägsproblematik

Symptom

Det låter när råttan andas; många tycker att ljudet påminner om en kaffekokare, ett marsvinsläte eller som en sko mot ett vått golv. Detta ljud kallas för "rossel", och är ett tecken på att något är fel i råttans luftvägar. Råttan kan i samband med detta ha porfyrin (mer om porfyrin kan du läsa i artikeln VSHT - Förkylning).

Orsak

Orsakerna kan vara många med just rossel, då det är mer ett symptom av varierande sjukdomar. Den vanliga boven i dramat är dock ofta Mycoplasma Pulmonis. Mycoplasma är en sjukdom som många råttor är bärare av idag - en del visar inte någon form av symptom. Tyvärr finns det idag inget botemedel mot mycoplasma, men det finns mediciner som kan lindra eller ta bort besvärliga symptom. Råttor kan leva ett bra liv även om de har Mycoplasma, det är dock av största vikt att man uppsöker en veterinär så att råttan kan få rätt vård. Om råttan går utan medicinsk hjälp under en längre period så riskerar råttans lungor att ta permanent skada och rosslet förblir kroniskt.

Behandling

Uppsök en kunnig veterinär för råd och stöd, medicinera sedan ditt husdjur enligt veterinärens ordination. Fråga gärna veterinären mycket om medicinen samt hur den fungerar. Vissa mediciner blir verkningslösa eller får nedsatt funktion i samband med mjölkprodukter.

Ett bra råd är att öka luftfuktigheten i ditt hem, detta kan göra det lättare för både dig och dina husdjur. Många tycker att deras djurs hälsa har förbättrats i samband med införskaffandet av en luftfuktare. har man inte möjlighet att skaffa sig en luftfuktare så finns andra knep - man kan ställa fram vattenkärl, eller lägga fuktiga handdukar på elementen.

Vidare kan man också komplettera med de tips du finner i artikeln "VSHT - Förkylning".

Känner du dig osäker så ring till Agrias Telefonveterinär. Det kostar 60 kronor samtalet, och du kan nå dem vardagar 16.00-24.00 och helger 07.00-24.00.

Frågor och kommentarer läggs i huvudartikeln.

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen