Etikettartiklar
Läst 22483 ggr
mikeiko
2011-09-05, 00:39

Allergi: Skaffa råttor?

Många gånger har jag stött på att djurägare blivit tvungna att omplacera sina älsklingar på grund av akut allergi. Har du eller någon i din familj djurallergi och funderar på att skaffa råttor? Då finns det en del saker att tänka igenom. Artikeln är skriven av Terato.

Foto: Sebastian Smit

Allergi, hur fungerar det?

Allergi handlar om att kroppen utsöndrar ämnet histamin, vilket skapar olika former av reaktioner som t.ex. klåda på hud eller i ögonen, nästäppa, utslag, rinnande näsa eller ögon, nysningar, andningsproblem etc. Vissa allergiska symptom är akuta, som att luftrören sväller upp och helt täpper till andningsvägarna eller att hjärnan svullnar upp, (vanligt vid t.ex nötallergi) medan andra kan vara mildare, som nästäppa.

Man kan ha en eller flera symptom samtidigt. Alla reagerar dock olika och det finns olika ämnen, så kallade allergener, som man kan vara allergisk mot.

Djurägare trots djurallergi?
Har man milda symptom, som kanske nästäppa och utslag, kan anti-histamin eller annan medicinering hjälpa och hålla symptomen i schack.

Jag vet flera djurägare som gör så, och som kan ha djur utan större problem. Men det kan också vara så att man tål en sorts djur bättre, eller kanske ena könet bättre eller att man blir sämre i allergin om man städat dåligt i buren.

Det tycks vara vanligare att vara överkänslig mot råtthanar än råtthonor, men motsatsen finns också. Många brukar också känna att råttbebisar är mer allergena, och för många kan akuta symptom bryta ut när man har en kull hemma eller tar hem flera råttor åt gången.

Foto: Helenaw87

Kan problemen förvärras för att man har husdjur trots djurallergi?
Ja, problemen kan förvärras. Det kan gå bra att ha råttor i flera månader med inga eller milda symptom för att senare utveckla allergin och bli tvungen att omplacera sina djur. Vissa utvecklar svåra problem av väldigt låg exponering under lång tid, medan andra kan klara sig genom att utsätta sig lite försiktigt för allergenen. Vissa utvecklar symptom först efter en hård exponering, t.ex. efter att man skaffat väldigt många råttor, eller råttor av det andra könet, som man kanske var känsligare mot.

Det tycks vara svårt att "gå tillbaka". När kroppen väl har reagerat kraftigt mot en allergen på grund av hård exponering, kan den triggas igång igen ganska lätt av mindre exponering, alltså lägre doser som den inte reagerade på förut, det är som att känslighetsnivån ökar efter en hård exponering som lett till akuta allergiska symptom.

**NÅGRA RÅD TILL DIG SOM ÄR DJURALLERGIKER MEN ÄNDÅ VILL PROVA ATT SKAFFA RÅTTOR:
**
1. Gå på utställning eller åk hem till någon som har råttor.
Testa både honor och hanar och allra helst även bebisar. Om du har familjemedlemmar med allergi, ta med dem. Om du/de reagerar redan här, är det kanske inte någon särskilt god idé att skaffa råttor.

2. Vänd dig till en seriös uppfödare när du skaffar dina första råttor!
Då kan du få hem två ungar eller vuxna råttor på prov, och fungerar det kan råttorna bo kvar hos dig, men fungerar det inte, eller om du skulle utveckla allvarligare symptom senare, kan råttorna flytta hem igen.

Att köpa råttor på Blocket är alltså ingen god idé, eftersom du inte får någon garanti på att råttorna får flytta hem igen om någon i din familj skulle bli akut allergisk. Du måste tänka ett steg längre, vad gör jag om jag inte kan ha råttorna kvar? Det är svårt att omplacera råttor, det ska gudarna veta! Men ta också upp det här med uppfödaren, så att denne vet om situationen redan från början.

Det kan dock vara lite svårt att bedöma vem som är en seriös uppfödare.

Jag skulle säga att de som är registrerade uppfödare i Svenska Råttsällskapet i regel går som seriösa: SRS UPPFÖDARLISTA

För tips om andra privata uppfödare som är seriösa, skicka ett pm till mig!

3. Skaffa inte så många!
Det är skillnad på att ha en 2-3 råttor och att ha 10. Fler råttor innebär högre exponering, dels av råttorna i sig, dels att kiss och annat som kan vara allergiframkallande. Det är dessutom lättare att hitta hem till 2-3 stycken råttor än 10 om du skulle behöva omplacera.

4. Utöka sakta!
Bebisar har som sagt ibland en tendens att vara mer allergiframkallande än vuxna råttor. Mitt råd är därför att börja med lite äldre råttor, eller en äldre och en bebis och bara utöka med en råttbebis i taget i din flock.

5. Städa ordentligt
Varken råttorna eller du mår bra av att burarna är ostädade. Tänk på att byta ut filtar och i toalådor ofta eftersom urinämnen ofta kan vara en stor orsak till allergiska problem. Urinämnen innehåller även ammoniak, vilket retar råttornas lungor.

Tänk också på att ha fria ytor där råttorna inte får vara, så att du inte har råttornas päls och hudpartiklar i precis hela bostaden. Om du har allergiska tendenser behöver din kropp få ha "fri space" där den inte utsätts för allergenen. Undvik att ha råttorna i sovrummet eftersom du spenderar så många timmar där. Dammsug bostaden ofta.

6. Känn efter
Du känner din kropp bäst och om du lyssnar på den kan du lära dig vad det är du reagerar på. Hanar mer än honor? Kisset? Pälsbyte? Saliv och andra kroppsämnen kan vara allergena. Försök att inte exponera dig för det som du reagerar på. Tänk också på att inte "snusa" med näsan direkt i råttpälsen, även om det är väldigt mysigt. Man ska heller inte klia sig i ögonen efter att ha tagit i sina djur. Att alltid tvätta händerna före och efter man tar ut råttorna är ett gott råd att följa, även om man inte är allergisk. 

7. Om du får problem - Kontakta läkaren
Läkaren kan skriva ut medicin och bedöma om du inte bör fortsätta ha djur.

LÄNKAR:
Allergi och överkänslighet
En molnig historia - Berättelse från en allergisk råttägare
Hundallergi - Artikel om djurallergi som kan översättas till råttägare

 

 

RiF Mod PoWer! :D

 

for a city without green ~

Banankaka320
2011-09-10, 11:49
#1

Awesome text!

Har själv allergi, men det typ försvann ju fler djur jag skaffade! xD Inget att rekomendera då jag åkt in akut ett antal gånger xP


silverorm
2011-09-11, 05:00
#3

En väldigt bra artikel och högst aktuell!Glad

Upp till toppen