Annons:
Etikettartiklar
Läst 3668 ggr
myismyname
2/27/19, 11:29 AM

Checklista inför att skaffa råttor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Innan du får hem dina nya familjemedlemmar är det viktigt att du är väl förberedd. Det är en hel del att tänka på, så här har jag samlat det allra viktigaste i en enkel checklista som du kan bocka av allt eftersom du förbereder dig för dina nya familjemedlemmar.

Checklista inför att skaffa råttor
Innan du får hem dina nya familjemedlemmar är det viktigt att du är väl förberedd. Ett nytt husdjur är ingenting man bör skaffa på impuls, så ta god tid på dig att dels hitta en uppfödare du känner dig bekväm med eller kontakta Råtthjälpen för att rädda en råtta i behov av ett nytt hem, och att dels förbereda för deras ankomst. Det är en hel del att tänka på, så här har jag samlat det allra viktigaste i en enkel checklista som du kan bocka av allt eftersom du förbereder dig för dina nya familjemedlemmar.

Bur & inredning
Råttburar ska vara både rymliga och fyllda med saker för att råttornas tid i buren ska vara så stimulerande som möjligt.

  • Bur
    Buren ska ha lämpliga mått för det antal råttor du skaffar. Till två råttor rekommenderar jag en bur som är minst 80*50*70 (L*B*H) cm. Ju större bur desto bättre. Satsa hellre på en hög bur än en låg bur eftersom råttor gärna klättrar.

  • Vattenflaskor eller vattenskålar
    En bra tumregel är att alltid ha minst två vattenkällor, om till exempel en flaska skulle strula och inte fungera som den ska. En bra kombination är att använda både flaska och vattenskål som man fäster i gallret. Många råttor föredrar att dricka och tvätta sig i en skål.

  • Matskålar
    Skålar till färskfoder och eventuellt till Torrfoder. Man kan även strö ut torrfodret direkt i ströet, så kallad Strömatning, och låta råttorna leta reda på den själva. Mer om Strömatning hittar du här.

  • Strömedel
    Burbottnen måste täckas med ett lämpligt strömedel. Man kan även använda sig av en låda i minsta lagliga burmått för det antal råttor man skaffar (minst 0,18 m2, eller till exempel 30*60 cm, för två råttor) som man ställer in i buren och fyller med strö. Lämpligt strömedel för råttor är till exempel hampaströ, alspån, aspspån eller strimlad kartong. Undvik kutterspån och övrigt strö gjort av barrträd som inte är värmebehandlat och dammfritt.  Toalätt/papperspellets funkar bra i toalådor men är hårt att ha på hela bottnen. Läs med om strömedel här.

  • Flätbart material
    Råttor måste ha material att bädda med. Lämpligt flätbart material för råttor är till exempel rivet tidningspapper eller fleeceremsor. Undvik hö och halm av dålig kvalitet då det ofta innehåller ohyra och damm.

  • Gnagmaterial
    Pinnar från säkra trädslag, så som äppelträd, rönn, björk (på sommaren, inte på vintern på grund av höga halter björksocker/xylitol), al, asp, syrén eller lönn. Inredning (hus, broar och liknande) i trä.

  • Toalådor (valfritt)
    Många väljer att sätta in toalådor till sina råttor, eftersom råttor oftast går att få rumsrena (åtminstone med bajset – många råttor kissar lite där de vill). Antingen kan man köpa färdiga toaletter från djuraffären, eller använda helt vanliga plastlådor i lämplig storlek. Fyll dem med hampaströ, alspån,  aspspån, papperspellets eller strimlad kartong. Använd inte samma sorts strö som du har på resten av bottnen.

  • Strömaterial till toalådor (valfritt)
    Välj ett strö som du inte har i resten av buren, så att råttorna förstår skillnaden. Lämpligt strömedel för råttor är till exempel hampaströ, alspån, papperspellets eller strimlad kartong.

  • Sovplatser
    Sovplatser kan vara allt ifrån hus och kojor till hängmattor, tunnlar och rör. Inred med hängmattor så att de bildar fallskydd, så ingen råtta kan falla från höga höjder och skada sig. Hängmattor kan enkelt göras av sönderklippta fleecefiltar som fästs i buren med klämmor för gardiner, duschringar, stora gem eller helt enkelt knyts fast i gallret. Man kan även sy egna eller köpa på djuraffären. Undvik tyg som trådar sig. Fleece är att föredra.

  • Saker att klättra på
    Detta kan vara till exempel stora grenar, rep (köp färdiga eller fläta själv av fleece), sittanordningar för fåglar, hängbroar, ramper eller annat kul du kommer på.​

Observera att om du vill ha ett hjul i buren bör det vara minst 14” för honor och 16” för hanar, men gärna 16” oavsett vilket kön du har hemma.

**
Utanför buren
**Råttor behöver dagligen rastas utanför buren, så även här är det viktigt att man tänker till.

  • Råttsäkra
    Se till att det inte finns kablar eller annat skadligt där råttorna kommer få vistas, och se till att råttorna inte når något du är rädd om. De är trots allt gnagare.

  • Avgränsa
    Har du ställen i ditt hem dit du inte vill att råttorna ska kunna ta sig? Avgränsa med till exempel en plywood- eller plast-/plexiglasskiva. Tänk på att göra dem höga så att råttorna inte kan hoppa över dem (minst 80 cm är en bra tumregel, gärna högre då vissa råttor är väldigt duktiga på att hoppa).

**Mat
**Här kan du läsa mer om Torrfoder och här kan du läsa mer om färskfoder.

  • Se till att ha ditt torrfoder redo när du får hem dina råttor. Färskfoder är svårt att köpa i förväg.

  • Kosttillskott
    Läs mer om Kosttillskott här.

Observera att du inte ska ha en mineralsten eller saltsten i buren.

**
Städutrustning**

Följande utrustning underlättar när det är dags att städa din bur. Kom ihåg att inte städa för ofta (till exempel varje dag) då detta ofta triggar råttorna att smutsa ner buren snabbare.

  • Såpa
    Grön eller gul. Undvik starka rengöringsmedel.

  • Ättika
    En liten skvätt ättika i vattnet när man torkar av buren både rengör och tar bort kisslukt. Torka efteråt. Ättika kan även användas i tvättmaskinen för att få bort lukt från hängmattor.

  • Trasa

  • Svamp

  • Diskborste

  • Flaskborste
    Att rengöra vattenflaskor med.

  • Hink

  • Sop och sopskyffel
    Det skvätter ofta en del strö utanför buren.

  • Parfymfritt tvättmedel
    Att tvätta hängmattor och annan tyginredning i. Undvik parfymerat tvättmedel eller sköljmedel.

KLIBBTASS

**Apotek
**Följande utrustning kan vara bra att ha hemma, men allt är inte nödvändigt. Kom ihåg att läsa på ordentligt innan du ger några mediciner eller andra preparat till dina råttor.

  • Klosax, nagelsax eller nagelklippare
    Många råttor nöter ner sina egna klor, men vissa kan behöva få sina klippta ibland om man som ägare tycker att de blir för vassa.

  • Potatismjöl eller blodstopp
    Till att stoppa små blödningar, till exempel om en råtta klämmer en tå eller om man råkar klippa in till pulpan när man klipper klor.

  • Sprutor utan nål
    Bra att ha om en råtta av någon anledning har svårt att äta själv, eller om man till exempel måste skölja ur ett sår eller en böld. Sprutor i storleken 1 ml är lagom till medicin. För att skölja ur bölder/abscesser kan man ha större sprutor.

  • Digitalvåg
    För att kunna hålla koll på råttornas vikt samt Torrfoder om man strömatar.

  • Sjukbur (viktigt att ha!)
    En liten bur utan klättermöjligheter, för råttor som till exempel skadat sig och därför bör hållas stilla. En liten dunabur eller hamsterbur fungerar utmärkt som sjukbur. Den kan även vara bra om man av någon anledning akut måste sära på råttorna (till exempel vid bråk).

  • Echinagard, Echinaforce, eller Kan Jang
    Bra vid förkylning.

  • Rooibos (rött te)
    Rooibos är ett naturligt koffein-/teinfritt te som ofta används vid förkylning för att stötta immunförsvaret en aning (kom ihåg att det inte går att bota förkylning, utan bara hjälpa kroppen att själv tillfriskna).

  • Ögonsalva
    Bra vid rinnande ögon. Noviform är ett bra märke, men är tyvärr i stort sett omöjligt att få tag i just nu. Viscotears är ett annat alternativ.

  • Ivermektin
    Om dina råttor skulle drabbas av ohyra. Finns att beställa receptfritt på till exempel ratrations.com (heter där Harka-mectin).

  • Självhäftande linda
    Bra att ha efter operation för att hindra att råttorna gnager på operationssåret. Ofta räcker det med att linda ett par varv bakom frambenen för att råttorna ska bli nog stela för att inte ska nå att slicka på exempelvis kastrationssår. Försök om möjligt att inte linda över själva såret (det är viktigt att det får andas!) och linda inte för hårt (råttan måste kunna andas utan problem).

  • Kloxhexidin
    För rengöring av sår.

  • Ipakitine
    Fosforbindare som kan hjälpa vid njurproblem hos äldre råttor, speciellt hanar. Finns att köpa på ratrations.com. Läs mer om fosfor och njurproblem här.

**Om olyckan är framme
**Råttor är djur som tyvärr har oturen att vara ganska sjukdomsdrabbade, så det är viktigt att vara förberedd på att kunna ta sina råttor till veterinären om det skulle behövas. Du bör ha pengar undanstoppade redan innan du får hem dina nya familjemedlemmar, och när du väl får hem dem kan du välja ett av följande alternativ:

  • Försäkring
    En försäkring för en tamråtta kostar ungefär en femtiolapp i månaden och har en fast självrisk på omkring 700 kronor, samt en rörlig självrisk på omkring 25%. En operation som kostar 2500 kronor skulle till exempel kosta 1150 kronor med försäkring. Kom ihåg att det ändå är viktigt att du har lite undanstoppade pengar så du har råd med både den fasta och den rörliga självrisken. Minst en tusenlapp per råtta är att rekommendera.

  • Buffert
    Ett alternativ till försäkring är att helt enkelt spara pengar som är öronmärkta till just råttorna. Många väljer att själva lägga undan en liten summa varje månad som går till råttornas konto, men kom ihåg att det är viktigt att du har en buffert på minst ett par tusenlappar redo redan när råttorna kommer hem till dig. Det går inte att ha en för stor buffert.

**Övrigt
**Här har vi samlat lite smått och gott som kan vara bra eller kul att ha som råttägare. Dessa saker är absolut inget måste.

  • Buntband
    Perfekta att fästa inredning i buren med.

  • Ståltråd
    Perfekt att fästa inredning i buren med, men kom ihåg att se till att inga vassa ändar sticker ut.

  • Gem, duschdraperiringar, gardinklämmor eller liknande
    Att fästa till exempel hängmattor med.

  • Våtservetter
    Smidigt att använda vid snabbstädning av hyllplan och hus.

  • Kattvippor och andra kattleksaker
    Många råttor jagar gärna vippor eller små möss för katter.

**Grattis!
**Du bör nu ha det du behöver för att välkomna dina nya familjemedlemmar på bästa sätt. Kom ihåg att läsa på ordentligt om råttors skötsel och behov så du är redo när de väl flyttar hem till dig. Lycka till!

Länk till originalartikeln:

Atria Rattery i Piteå, Norrbotten (finns även på facebook)

Medarbetare på The Sims i Fokus och Råttor i Fokus

Annons:
myismyname
2/27/19, 11:31 AM
#1

Säg gärna till om det är något ni tycker att jag har missat att ta med! 😃

Atria Rattery i Piteå, Norrbotten (finns även på facebook)

Medarbetare på The Sims i Fokus och Råttor i Fokus

zickan
2/27/19, 4:44 PM
#2

Kan va bra att köra igenom buren med starkare medel ibland. Jag kör 2-5 ggr året. Givetvis ta ut råttor och all inredning. Olika vad jag kör för medel. Avslutar med att sprayar virkon lr ytdesinfektion. Låter stå liten stund sedan spolar av noga. Torkar eller låter självtorka. Speciellt burar som blivit lite mer slitna. Där färg lossnat. Repor i ev plast. Eller delar som är svåra att få helt rent. Har man diskmaskin kan det va skönt köra viss inredning där ibland. Kan också tipsa om att galltvål tvättmedel och dettol. Två bra medel jag kört mycket till djur tyger och jobb kläder. Speciellt illrarnas filtar. Dettol är 99.9% bakteriedödande. Jag köper på eko. Rätt bra pris. Hittar inge länk till svensk sida. https://www.puuilo.fi/Dettol-pyykkidesi-15L-cotton Bra kolla innehållet på våtservetter. En lista på varför det kan va rätt dåligt att ha nära råttor. http://pasmallen.nu/giftiga-vatservetter-2/

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Upp till toppen
Annons: