Annons:
Etikettartiklar
Läst 2918 ggr
myismyname
2019-02-26 10:57

Strömatning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Strömatning innebär att man istället för att hälla fodret i en skål, strör ut det i bottenströet och/eller gömmer det på andra sätt i buren och låter råttorna själva sniffa reda på det. Varför är strömatning bra och hur börjar man strömata?

Vad är strömatning?
Strömatning innebär att man istället för att hälla fodret i en skål, strör ut det i bottenströet och/eller gömmer det på andra sätt i buren och låter råttorna själva sniffa reda på det. Vanligast är att man strömatar torrfodret, men även färskfodret kan serveras på andra sätt än i skål, så råttorna får jobba lite för att hitta och få tag i maten. Strömatning kan även göras i en separat låda fylld med strö, om man har en bur där man inte kan ha strö på hela bottnen. Viktigt att tänka på då är att välja en stor låda, gärna så stor som möjligt för den buren man har. Om man väljer en för liten låda tappar man många av fördelarna med strömatning.

**
Varför ska man strömata?**
Att strömata har väldigt många fördelar jämfört med att servera torrfodret i en skål. Här nedan räknar jag upp de vanligaste argumenten till varför man bör strömata:

Råttorna får extra berikning och aktivering i buren. Även råttor som rastas flera timmar varje dag spenderar en stor del av sitt liv i buren, främst på nätterna då vi människor sover. Strömatning är en enkel aktivering som gör livet i buren lite mer intressant, och som låter råttorna få utlopp för sina naturliga instinkter att söka föda. Att tvingas leta mat innebär också att råttorna får extra motion när de inte rastas.

Flockar som strömatas håller ofta en bättre vikt. Om man har en råtta i flocken som gärna parkerar vid matskålen och äter tills den är tom, är strömatning en särskilt god idé. Den överviktiga råttan kan inte längre lägga beslag på allt foder, utan måste arbeta för maten. Samtidigt får smalare flockkamrater större chans att hitta fröer och annat gott som annars kanske norpas av den överviktiga råttan. Alla råttor i flocken har lika goda förutsättningar att hitta godbitar och ättiden förlängs då de måste sniffa och leta i ströet för att få i sig maten. Resultatet blir i många fall att vikterna i flocken jämnas ut och hamnar på en bättre nivå.

Ingen råtta kan vakta matskålen. Vissa råttor kan få för sig att vakta matskålen och hindra flockkamraterna från att äta. De ser skålen som sin personliga ägodel och vill inte att någon annan ska komma i närheten. Genom att strömata kommer man runt den problematiken och behöver inte oroa sig för matvaktande råttor.

**
Hur börjar jag strömata?**
När man ska börja strömata för första gången kan det kännas lite läskigt, och det är vanligt att man oroar sig för att råttorna inte ska hitta maten eller att man ska ge dem för lite mat, men kom ihåg att råttor är gjorda för att hitta mat och i det vilda spenderar en stor del av sin vakna tid med just födosök. För att göra det lite enklare att komma igång med strömatningen rekommenderar jag dessa två metoder. Vilken man väljer är upp till en själv och vad man känner är enklast. Båda två är bäst att börja med direkt efter burstädning, så råttorna inte har några gamla matgömmor någonstans, eller har mat i ströet.

  1. ​Börja med att servera torrfodret i en skål i några dagar. Under denna period ska du inte ge råttorna något extra godis eller färskmat. Väg gärna den torrfodergiva du ger dem varje dag, alternativt mät upp med hjälp av decilitermått, så du har koll på hur mycket du ger dem. Om du matar på kvällen, så kolla skålen morgonen efter. Hur mycket foder är kvar? De bör ha en del foder kvar dagen efter, men inte jättemycket (den största delen lär de ha ätit under natten). Titta igen när det närmar sig kväll igen. Du vet att du har hamnat på en bra nivå när det endast är något enstaka frö kvar vid samma tid dagen efter. Kom ihåg att känna efter om det verkligen är mat som är kvar i skålen, eller om det bara är skal från frön och säd. Det kan ta några dagar att få kläm på ungefär hur mycket som går åt per dygn, men när du känner att du har koll kan du ta bort matskålen och börja strö ut maten i ströet istället.

    eller

  2. Väg upp ca 15 gram Torrfoder per råtta, och strö ut direkt i ströet. Kolla mängden Torrfoder på samma sätt och med samma intervall som i metod 1, men denna gång genom att rota runt lite i ströet med handen. Maten faller ofta till botten (lite betoende på vilket strö man har) och man brukar kunna se den genom att rota runt lite i ströet. Hittar du några matbitar när du rotar med handen, kan du lita på att det finns betydligt fler kvar än du ser (och råttorna kommer hitta alla!). Justera mängden Torrfoder om det är tomt i ströet eller om du hittar väldigt mycket överbliven mat i ströet när det är dags att fylla på igen. Kom ihåg att inte ge råttorna godis eller färskmat under tiden du provar dig fram till en lagom mängd.

Räkna med att honor generellt äter mindre än hanar (ofta kring 10-14 gram). Vissa råttor kräver över 20 gram per dag, men det är ovanligt. En normal nivå för hanar brukar ligga kring 13-18 gram. Räkna även med att ungar äter samma mängd som vuxna råttor när du får hem dem. Mina honor får i nuläget 13 gram per råtta och dag, och mina hanar får 16 gram per råtta och dag (observera att jag justerar mängden allt eftersom jag ser att det behövs, så dessa siffror är inte skrivna i sten utan kan komma att ändras!). Vilket foder man ger kan även påverka hur mycket råttorna behöver per dag. När man väl har blivit bekväm med att strömata kan mängden justeras efter hur råttorna känns och ser ut. Börjar råttorna bli för stora kan det vara dags att dra ner mängden, och är de i smalaste laget är det dags att öka givan lite. Kom ihåg att öka med något enstaka gram i taget så du får en chans att utvärdera hur råttorna mår och hur vikten påverkas av den nya mängden mat.

**
Men tänk om…?**

  • _… råttorna inte hittar all mat?
    _Råttor är av naturen väldigt duktiga på att hitta mat, så när man strömatar gäller det som ägare att man har is i magen och litar på råttornas förmåga! De kan och kommer hitta varje liten bit mat du sätter in i buren. Akta dig för att mata extra för säkerhets skull. Det kommer bara göra att råttorna äter upp de godaste bitarna och lämnar resten, alternativt äter för mycket och går upp i vikt. Det är viktigt att inte fylla på maten förrän allt är slut för att råttorna ska få i sig allt de behöver (även det som är mindre gott).

  • … gamlingar och sjuklingar inte hittar maten?
    Oavsett om torrfodret serveras i skål eller strömatas, så behöver gamla och/eller sjuka råttor ofta lite extra mat på sidan av torrfodergivan. En bra grundregel är att inte anpassa hela flockens matning efter gamla eller sjuka råttor, eftersom man då riskerar att övriga råttor lägger på sig för mycket. Det är bättre att mata de som behöver det på sidan om, än att ge extra till hela flocken.

  • … det kommer avföring i maten?
    Råttor är koprofager, det vill säga de kan äta sin egen avföring för att få i sig näringsämnen. Att det hamnar bajs i ströet där maten finns är ingen fara. Råttorna kommer äta maten ändå. Matar man lagom mycket och städar buren regelbundet kommer maten aldrig bli liggande längre än ett dygn i ströet.

Strimlad kartong (Green Mile)

Länk till originalartikeln:

Källor/läs vidare:

  • Campbell, Alison M. 2010. The Scuttling Gourmet - A Guide to Wholesome Nutrition for Rats. 3. uppl. Penrith: Shunamite Publishing.
  • Isamu Rats: Enrichment Feeding

Atria Rattery i Piteå, Norrbotten (finns även på facebook)

Medarbetare på The Sims i Fokus och Råttor i Fokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: