Mat och dryck

Fusklapp för eget torrfoder

2017-12-10 15:24 #0 av: zickan

Har du problem på hur du skall blanda eget torrfoder? Här har du en bra artikel om tips, ideer och förenklad information om hur man kan mixa torrfoder. Lite nyare mer pålitlig version publicerad 2017.

Detta är inte riktigt ett recept, utan snarare en hjälp för att enklare kunna göra en egen torrfoderblandning. Här får du hjälp med hur du kan lägga upp ditt torrfoder. Under varje rubrik hittar du exempel på ingredienser att välja bland. Kombinera dem (välj alltså inte bara en ingrediens från varje kategori) för att göra din egen blandning, och kom ihåg att det inte skadar att variera ditt torrfoder från gång till gång. Basen får gärna bestå av minst 4-5 olika sädesslag.

​Kom ihåg att även ge dina råttor kosttillskott för att försäkra dig om att de får i sig de vitaminer och mineraler de behöver. Läs mer om kosttillskott här.

​OBS! Det är självklart viktigt att även själv läsa på innan man börjar blanda eget foder till sina råttor. Vissa ingredienser är till exempel mindre lämpliga till äldre råttor, och dessa kan vara bra att ha koll på. Här har jag skrivit lite mer om just torrfoder, men den sidan är inte på något vis heltäckande. Jag rekommenderar varmt boken The Scuttling Gourmet av Alison Campbell. Det är verkligen en riktig kostbibel för råttälskare!

Följer du mängderna angivna i deciliter ger det dig cirka 2 liter färdigt torrfoder.

Nötter & torkade frukter/bär

Dessa kan man tillsätta i små mängder i sitt torrfoder, men vissa väljer att istället ge detta som godis direkt från handen. Nötter är fett, men innehåller ofta mycket nyttiga vitaminer och mineraler, och bör därför inte uteslutas helt ur råttornas kost. Exempel på nötter och torkade frukter/bär är paranötter (rika på bland annat selen), pinjenötter, hasselnötter, valnötter, tranbär, gojibär, äpple, blåbär, banan och rönnbär.

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningen om du inte torkar dina egna frukter och bär, då många innehåller tillsatt socker. Undvik dessa, då frukt och bär är tillräckligt sött i sig självt!

Författare/Bilder:
My  Lindström - https://www.atriarattery.com

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2017-12-10 16:29 #1 av: zickan

Riktigt toppen att vi fått låna in denna lite foder relaterade mini serien av artiklar. 

Inom dessa artiklar är det länkar till mer artiklar från samma författare. Det kan va att en del artiklar kommer vara döda under några dagar tills jag hunnit få in allt på Rif. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2018-09-08 13:56 #2 av: Harimi

Har läst att lök är farligt för råttor och blev lite förvirrad när det står här att man kan ha torkad purjolök och vitlök i torrfoder.

Förklaring på det så jag slipper förvirring? ^^'

Anmäl
2018-09-08 16:34 #3 av: tanglytails

Den listan du antagligen läst från är utan källkritik mer eller mindre kort sagt.

Anmäl
2018-09-08 18:06 #4 av: Harimi

Så.. är all lök giftigt då eller..?

Anmäl
2018-09-08 23:13 #5 av: tanglytails

Men va? Nej, listan du läst att lök är farligt är utan källkritik. :)

Anmäl
2018-09-09 00:10 #6 av: zickan

Det är så upp och ner med fakta om just lök. En del anser att viss lök kan ges i liten mängd. Andra anser att all form av lök bör undvikas.

Men sedan så många år tillbaka att jag inte ens vet när det startade. Så har råttägare rekommenderat att göra te med vitlök och lite honung när råttor är sjuka. 

Lök innehåller även en del nyttigheter. Men olika typer av lök kan nog förtäras mer eller mindre beroende på vad de mer inhåller. Som vanlig gul rå lök är den värsta formen. Den innehåller n-propyldish eller något liknande. Och detta dödar röda blodceller. Ger stor risk på kroppsanemi och vid viss konsumtion, speciellt en viss mängd under en längre tid. Kan döda en råtta.

Mindre mängd, samt tillagad vanlig lök. Ger ökad risk på upprörd mage, diaree och med det uttorkning. Tror mig även läst att det även kan ge försvagat imunsystem. 

Däremot så verkar det som att det krävs mycket mer mängd av t.ex purjolök,vitlök mm för att det skall ge samma skadliga effekt som rå gul lök. En mängd som råttor självmant inte skulle äta i princip. Det jag läste om vitlök förr så hade forskare gett vitlöksolja under 24 timmar till råttor på tom mage. Dessa hade fått seriösa invärtes problem. Men samma mängd av högre halt vitlök via vitlöksolja gett till råttor som även tillåtits äta vanlig mat samtidigt. Att ingen större föränding märkts av. Fast det nu är högkoncentrerad vitlök. 

Vet inte hur mycket vitlök eller nu purjolök som krävs för att det skall anses rent skadligt för råttor. Skulle nog alltid unvika att ge all form av rå lök till råttor om det inte är utblandat i nu typ te. Just för att deras magar kan reagera mycket negativt.

I utlandet är det mer vanligt att ge rå lök för att det är mycket nyttigheter i det. Men vet inte hur de ger och hur mycket. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl