2017-12-10 15:03 #0 av: zickan

Insekter är en bra källa till protein och Kalcium. Levande insekter är tillåtet att ge och det är mycket vanligt förekommande bland reptilägare men det finns många andra sorters husdjur som mår bra av att få insekter då och då; Bland annat råttor, möss, hamstrar och olika sorters ekorrar.

20151001_113844

Måste jag ge dem levande?

Levande föda kan uppfattas som läskigt av många. Min uppfattning är att insekter har en mycket begränsad förmåga att forma känslor och tankar, jag tror inte att de lider av att bli uppfödda till mat men jag tycker att man ska ge dem ett bra liv ändå. Det går att köpa dem torkade på burk, vilket är smidigt, mycket bekvämare än att föda upp dem själv. Vid torkning försvinner en del av näringsvärdet hos insekterna men med rätt torkningsprocess kan stora delar av näringen bevaras. Det finns dock en stor nackdel med att köpa dem torkade och det är att man förlorar en del av poängen: Att husdjuret får jaga och fånga insekten själv. Detta upplever jag som en otroligt värdefull aktivering för de flesta djur som äter insekter i det vilda!

20151010_144217

Var du hittar foderinsekter

Det är väl bara att fånga, tänker kanske du? Många insekter är mellanvärdar för diverse parasiter som kan skada våra husdjur, det innebär alltså en onödig risk att fånga vilda insekter och ge som foder. Det är mycket tryggare att köpa dem, många djurbutiker har levande insekter till salu. Ibland har de insekterna bakom disken men det är bara att fråga. Priset varierar men vanligen ligger det runt 1-4 kr styck. Det kan bli ganska dyrt i längden, vilket gör att många köper på sig ett gäng och börjar föda upp dem själv. På reptilmässor är insekterna oftast billigare och du kan få många bra tips om hur du kan göra för att föda upp dem. Det finns även många som föder upp och säljer genom diskussionsforum etc.

foderinsekter

Här är några länkar till butiker på nätet där du kan köpa levande insekter:

http://www.herperschoise.se/category.html/foderinsekter

http://www.zooariet.se/foderdjur

http://www.firemon.se/produkt-kategori/foderinsekter/

http://www.zoo.se/produkter/reptil/reptilfoder-reptilmat/levande-foda-foderinsekter.html

Att välja foderinsekt

Det finns en hel uppsjö av foderinsekter att välja bland och vilken/vilka du bör välja beror på ditt behov och dina förutsättningar. De passar olika bra för olika djur, du kanske inte ska köpa för stora gräshoppor till en liten dvärghamster till exempel. Svårighetsgraden på att odla dem varierar också, vissa kräver värmetillförsel och mycket pyssel medans andra klarar vår svenska temperatur och sköter sig mer eller mindre själva. Något som kan vara bra att ta med i beräkningen är att de har lite olika näringsvärden. De värden som anges skiljer sig åt mellan olika källor, nedan har jag gjort en tabell för de värden jag hittat för några av de vanligaste foderinsekterna:

Författare:
Knivstaetologen -  https://knivstaetologen.wordpress.com/

Källor till tabellvärden

http://www.ent.iastate.edu/misc/insectnutrition.html

http://www.angelfire.com/tx/facehugger/insect.html

http://www.terrariedjur.se/?page=info&sub=foods

http://www.roachcolony.com/nutritional-value-17-w.asp

https://dubiaroachdepot.com/guidance/dubia-roaches-vs-other-feeder-insects

http://www.reptilerevolution.com/reptile-feeders/reptile-feeders.html