2017-12-10 14:58 #0 av: zickan

Födoberikning är något jag använder mig mycket av, låt ditt djur jobba för maten. En intressant och rolig artikel. Kanske inte skrivet just åt råttor och bilderna är annan art. Ändå bra information och vettiga tips som råttor skulle gilla.


Djur i det vilda spenderar ofta majoriteten av sin vakna, aktiva tid åt så kallad ”foraging”.1,2,3,4 Engelskans ord foraging är födo-relaterat men har ingen bra svensk översättning då det innefattar en hel process från att söka efter födan, hitta den, samla in den/ fånga den och till att slutligen äta den. Detta anses av forskare vara en komplicerad process med flera viktiga steg. 5 Studier har visat att beteenden som leder fram till själva ätandet regleras av inre mekanismer och när djuret får utlopp för dessa triggas ett belöningssystem igång (där bla Dopamin frigörs).6  Belöningen är alltså kopplat till förväntan och inte till själva ätandet.6  Att arbeta för maten stillar det inre beteendebehovet och kan därför klassas som något som djuren mår bra av att få göra.6

För att våra husdjur ska må så bra som möjligt är det viktigt att låta dem utföra sina naturliga beteenden i så stor utsträckning som möjligt. Här kommer några exempel på hur jag skapar enkla födoberikningar jag använder till mina djur.

1. Säd, frön och nötter gömmer jag i bottensubstrat i lite större skålar till mössen. Det blir mycket skal och skålen gör det lätt att hålla rent. Även mjölmask kan läggas i skålen eftersom de inte kan klättra på hala kanter. Några stenar kan läggas över maten så att de får lyfta på stenarna och krafsa runt i substratet ordentligt. När maten börjar ta slut tömmer jag allt i sopan och fyller på nytt.

2. Torrfoder och godbitar som äts upp helt gömmer jag till illern bland akvariestenar i en skål. Jag gör lika dant till jordekorrarna eftersom de stoppar maten i kindpåsarna så jag slipper rensa skal bland stenarna. De kan sitta länge och gräva eller pilla bland stenarna.

3. Ljusstakar är bra till mössen, jag köper dem på loppis. 20160227_123705Allt från mat till frukt och godbitar kan läggas i behållarna för ljusen så att mössen får klättra lite för att nå. Vissa kan behöva fästas i väggen för att inte välta omkull.

4. Att hänga upp godsakerna är alltid ett bra sätt att låta djuren jobba lite. Gardin-nypor använder jag för att hänga upp grönsaksstavar och hirskolvar på lite olika höjd. Klättergrenar i närheten gör att de får lite motion i jakt på maten.

20160202_182904

5. Till de djur som äter hö använder jag fågelmatare för att hänga upp det. På så vis håller det sig fräscht och de får klättra för att komma åt det.

Hemma-bakade fröstänger kan hängas upp på många olika sätt. Till jordekorrarna köper jag frö-bollar till vildfåglar och hänger upp då och då. De får hänga en liten stund i taget eftersom de är så stora, annars roffar chipparna åt sig och rätt som det är va det slut.

6. Träbitar med borrade hål i. Ett suveränt sätt att födoberika på! Jag tvättar träet noga först så klart. I hålen trycker jag in bitar av nötter och lite fröer.

7. Att hänga godbitar i trädgrenar är ett säkert kort för att få djuren att klättra! Här är det Lind-frön som knipits fast med små pappersklämmor.

8. Ärt- och grönsaksfiske! Vattennivån är här enbart 2cm för att göra det lätt. Detta brukar uppskattas av råttor. Mindre behållare kan användas till möss och andra små gnagare.

20160207_122601

Skriv gärna i kommentarerna hur du gör för att aktivera och födoberika dina djur!

Författare
Knivstaetologen - https://knivstaetologen.wordpress.com/

Referenser:

  1. Luo Yang , Zhang Minghai , Ma Jianzhang , Wang Shuangxi , Zhang Shusen , Wu Ankang  (2005)Time budget of daily activity of francois’ langur (Trachypithecus francoisi francoisi) in Guizhou Province. Acta Theriologica Sinica , 25(2):156-162
  2. Ebensperger L A & José Hurtado M (2005) Seasonal changes in the time budget of degus, Octodon degus. Behaviour. 142 (1): 91-112
  3. Warwick R. Tarboton (1978) Hunting and the energy budget of the Black-shouldered Kite. The Condor, 80 (1):88-91
  4. Natalia S. Martino, Roxana R. Zenuto, Cristina Busch (2007) Nutritional responses to different diet quality in the subterranean rodent Ctenomys talarium (tuco-tucos)Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology. Volume 147, Issue 4, Pages 974–982
  5. Kent C. Berridge (2004) Motivation concepts in behavioral neuroscience. Physiology & Behavior 81: 179 – 209
  6. Jones M A (2004) Social foraging in captive baboons: implications for enrichment http://wiredspace.wits.ac.za/bitstream/handle/10539/215/Dissertation.pdf?sequence=1