Man ser tyvärr allt för ofta annonser på blocket där folk vill göra sig av med sina djur på grund av brist på intresse. Djur är inte en leksak som man kan slänga bort när man tröttnat - det är ett LIV. Ett liv som du tagit dig an och ett liv som du har ansvar för. För att djur, eller i detta här fallet råttor, ska slippa råka illa ut eller bli omplacerade gång på gång är det viktigt att man både läser på och tänker igenom situationen ordentligt. I denna artikel kommer du att hitta allt du behöver veta innan du skaffar dig tamråttor.
1. FAKTA OM TAMRÅTTAN
Tamråttan är ett socialt och aktivt flockdjur. Det är lag på att råttor ska ha minst en burkompis även om fler är att föredra. En ensam råtta är en ledsen råtta. Visst finns det råttor som av vissa skäl behöver bo ensamma men det är ovanligt. Det är alltså inte någonting man ska fundera över så länge ens råtta inte alls kommer överens med någon annan råtta oavsett vad man gjort och testat.

Råttor blir vanligtvis 2-3 år gamla men de kan faktiskt bli äldre än så. Det är dock inte ovanligt att råttor dör av sjukdomar i en yngre ålder. De har lätt för att drabbas av olika sjukdomar, främst tumörer och andningsproblem.
KUL FAKTA: Världens äldsta råtta blev 7 år och 4 mån. Den finns med i 1995 års upplaga av Guiness Rekordbok.
2. MAT
Råttor behöver fri tillgång till mat, därför är det bra att ha ett basfoder. Basfoder kan du blanda själv och det finns många tips här på Råttor iFokus kring olika blandningar och vad man bör ha i. Du kan köpa allt i din vanliga matvarubutik men det finns också färdigt basfoder att köpa till sina råttor så som Complete och Selective. Undvik dock nötter då det är väldigt fett samt russin och torkad frukt då det innehåller mycket socker.
Dina råttor bör också få färsk mat i alla fall några gånger i veckan. Varför inte ge dem lite av maten ni åt till middag? Se bara till så att det inte är för kryddigt, sött eller fett. Det finns artiklar och trådar här på RiF om vad råttor BÖR och INTE BÖR äta.
Vissa låter sina råttor ha sitt basfoder framme i samma skål hela tiden. Har man råttor som har lätt för att lägga på sig lite extra vikt kan det vara en bra idé att strö ut fodret i bottenmaterialet i buren. På så vis får de gräva och leta lite för att hitta sin mat vilket är en bra aktivitet för dina råttor. Nötter, torkad frukt och russin finns ofta i gnagarbladningar, plocka gärna ut detta.
Du bör dessutom byta ut vattnet i deras vattenflaska minst en gång om dagen så de ständigt har nytt och fräscht vatten.
3. SKÖTSEL
Råttor är väldigt aktiva och smarta djur. De behöver stimuleras både fysiskt och psykiskt. Detta kan man visserligen göra på lite olika sätt men det är viktigt att man har den tid som krävs för att aktivera sina råttor.
TIPS PÅ AKTIVITETER:
- Gömma mat - Du kan exempelvis stoppa i lite godis eller mat i en toarulle och täppa igen den med papper så dina råttor får gnaga fram maten.
- Dammvippa - Råttor tycker faktiskt i många fall om att jaga saker. Dammvippor som man kan köpa i djuraffärer till sina katter är ofta populära även hos råttor.
- Trickträning - Det finns många som aktiverar sina råttor genom att lära dem olika trick exempelvis inkallning, snurra, hämta saker etc.

Ibland kan det hända att dina råttor inte är allt för fräscha. Kanske råkade Rosa ligga underst i råtthögen i hängmattan när Maggan lättade på trycket? Att bada sina råttor kan ibland behövas men det är inte något man ska göra för ofta. Råttor är egentligen väldigt renliga djur som tvättar sig flera gånger om dagen men om ett bad skulle behövas ska vattnet vara ljummet och en skonsam, parfymfri tvål är att föredra.
4. BUR - SKÖTSEL OCH INREDNING
Det finns lagar kring hur stor yta en råtta ska ha och därför är det viktigt att ha en stor och rymlig bur, speciellt då du ju faktiskt kommer ha fler än en råtta. Zooplus.se är en sajt som säljer bra burar till väldigt bra priser. Zooplus är över lag en väldigt populär sajt för oss råttokiga människor där ute.
TIPS: Är du osäker på hur många råttor du får ha i din bur är Burräknaren ett bra sätt för dig att få reda på vad lagen säger om din bur.
SKÖTSEL
Buren är inte alltid så lätt att sköta och ibland händer det att man har skitgrisar till råttor. Det kan faktiskt ta flera timmar att städa buren och det är något du bör göra minst en gång i veckan.
Skura hyllplan och inredning, töm ut bottenmaterialet och fyll på med nytt, tvätta textilier, rensa lådan... Ja det är en hel del som ska göras. Ju oftare man städar buren desto snabbare och lättare går det. Ren bur resulterar oftast i renare råtta.
INREDNING
Eftersom att råttor är så aktiva djur både psykiskt och fysiskt är det viktigt att det både finns yta för råttorna att röra sig på samt att de har en hel del saker att aktivera sig med. De behöver hus som de kan dra sig undan och sova i men tänk på att råttor tycker om att vistas högt uppe, därför är hängmattor ofta oerhört populära. En toalettlåda är också att föredra då råttor ofta brukar gå på toa på samma ställen(vissa råttor är renligare än andra). Ett tips är också att lägga en sten i lådan, råttor kissar gärna på dessa. Tänk också på att råttor är gnagare. De tuggar gärna på trä så trähus och träpinnar är väldigt bra att ha i buren.
Råttor ska INTE ha hamsterhjul eller hamsterbollar ens i modell större. Det är direkt skadligt för deras ryggar.
BOTTENMATERIAL
Som tidigare nämnt har råttor lätt för att få problem med luftvägarna. Därför är sågspån inget man ska ha i sina råttors bur. Det finns andra, bättre, alternativ.
- Toa-Lätt - Detta är ett miljövänligt strö som inte klumpar sig. Det absorberar två gånger sin egen vikt och går att slänga i komposten. Det är billigt och brukar finnas i matvarubutiker. Det dammar inte och har en fräsch doft.
- Alspån - Alspån är näst intill dammfritt och det motverkar dålig lukt. Detta finns att köpa i djuraffärer.
- Borrismattor - Dessa dörrmattor finns att köpa på IKEA för ca 5kr/st. De är vanliga som bottenmaterial i råttburar. Praktiska att ha på hyllplan men det kan vara svårt att få bort urinlukt. Ett tips är att tvätta de med Piss-Off eller liknande medel.
- Hampaströ - Ett damfritt spån som absorberar fukt och lukt. Uppsugningsförmågan är 500-650% av sin egen vikt.
TÄNK PÅ ATT: Råttor får inte gå på hårda material under en längre tid. Det kan leda till sjukdomen 'klumpfot'. De ska heller inte gå på galler!
5. VART SKA JAG KÖPA MINA RÅTTOR?

- Hos en uppfödare som driver en seriös och målinriktad uppfödning.
Bojkotta djuraffärer. De har sällan kunskapen som krävs och dessutom kommer råttorna du ser där från grossister som inte bryr sig ett smack om råttorna de föder upp. Råttorna växer upp under bedrövliga förhållanden och säljs sedan billigt till djuraffärer som i sin tur säljer vidare till kunder utan att själva ha någon kunskap att dela med sig av.
En seriös uppfödare bryr sig om råttans status och avlar därför bara på friska råttor med ett bra temperament och beteende. Dessutom brukar uppfödare erbjuda en livslång kontakt med köparna av deras råttor. Du får dessutom stamtavla och övrig information med dina råttor. På så sätt har du koll på vart råttan kommer ifrån och kan få reda på information om dennes familj och ursprung.
Men när du ser den stackars råttan liggandes där i buren i djuraffären kanske du tänker att du behöver rädda den.
Genom att köpa en råtta från djuraffären stödjer du grossistaveln. Detta gör att djuraffären bara köper in nya råttor. Om alla väljer att bojkotta djuraffären när det kommer till råttor kommer det inte finnas någon efterfrågan vilket i sin tur får djuraffärerna att sluta köpa in råttor. Så därför - välj ALLTID en uppfödare. Bojkotta djuraffärerna.
6. SJUKDOMAR
Råttor har tyvärr väldigt lätt för att bli sjuka. De vanligaste sjukdomarna som drabbar en råtta är tumörer(cancer), mycoplasma och luftvägsproblem. Det finns flertalet jättebra trådar här på RiF om de olika sjukdomarna.
Enligt Agria.se kommer 90% av alla råttor över 2 år drabbas av en tumör. Tumörer går att operera bort men om en råtta är så pass gammal som 2 år så medför det såklart en risk. Man väljer själv vad som känns bäst för just sin råtta.
Mycoplasma är en sjukdom alla råttägare bör känna till. Den visar sig främst genom rossel(din råtta låter som en kaffekokare) och porfyrin(rött sekret vid ögon och nos). Detta röda sekret är inte blod. Mycoplasma är någonting som nästan alla råttor bär med sig men det är inte alltid det bryter ut. Mycoplasma är som en kronisk förkylning och det finns inte så mycket att göra åt i alla lägen. Det bästa du kan göra är att se till så att dina råttor har ett dammfritt bottenmaterial, att de inte står i drag och att de har en bra temperatur i rummet där de bor.
7. FRÅGOR
Efter att ha läst allt detta noga, fråga nu dig själv detta:
- Har jag tiden? - Har jag verkligen tiden som krävs för att ta mig an råttor?
- Har jag orken? - Har jag orken att lägga ner flera timmar i veckan på att städa buren, aktivera mina råttor etc?
- Kommer intresset bestå? - Råttor lever endast i 2-3 år. Ska de verkligen behöva gå igenom stressen en omplacering medför bara för att jag kommer på att råttor inte alls var någonting för mig egentligen?
- Är tamråttan rätt djur för mig? - Vill jag verkligen ha en tamråtta? Passa detta djur mig och min livsstil?
- Har jag råd? - Tamråttor resulterar inte i superstor ekonomisk förlust varje månad men om olyckan är framme, har jag råd med veterinär? Du är enligt lag skyldig att ta ditt djur till veterinären om det blir sjukt.
Dessa frågor är viktiga att du verkligen sätter dig ner och funderar kring. Det är ett liv du enligt lag gör dig skyldig att ta hand om. Ta dig inte an ett djur du sedan kommer på dig inte ha intresset för. Är du osäker kring hur ditt liv ser ut om två år? Vill du ut och resa? Då är det förmodligen inte rätt tillfälle att binda upp sig vid ett djur just precis nu.
ARTIKEL AV:
ALYSSA