Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Mat och dryck

Göra sitt egna torrfoder till sina råttor.

2016-02-29 10:22 #0 av: [timpelt]

Hur ska man mata sina råttor? Det är väldigt olika, men är en bra grund som jag fått hjälp att skriva med min veterinär.

Jag går inte in på vad för blöt mat man ska ge sina råttor, det får bli en artikel för sig. Men här har du ett bra bas på vad du ska ge dina råttor. Detta bygger på att du ger dina råttor blöt mat minst 3 gånger i veckan, det vill säga kyckling, ris och annat som du själv äter och grönsaker varje dag, färska som frysta.  Dom ska alltid ha tillgång till torrt och vatten för att dom inte ska bli slöa och orkelösa. Det är rekommenderat att blanda sitt eget foder då man inte vet hur färsk blandningen man köper färdig är, vart den kommer ifrån och den kan vara för fet. 

Källor: 

Receptet är läst och hämtat från flera olika sidor på nätet, ihopskrivet och uträknat och rekommendationer med hjälp av min veterinär. 

2 dl puffat ris

Dunderpulver barnvitamin Helhetshälsa 2 kryddmått

Det är viktigt för att råttorna ska få i sig dom vitaminer och näringsämnen dom behöver för att bli pigga och glada oavsett om du ger dom blöt mat eller grönsaker.

Rostade sojabönor 1 dl

Dessa har en hög halt av protein, och innehåller värdefulla cancerförebyggandemedel. Kan man inte hitta detta kan man ge dom soja på andra sätt, tofu te.x

Torkade bananer och tranbär 1 dl

Bananerna har kalsium och tranbär är bra för urinvägarna. Detta är däremot inget måste att tillsätta, du kan ge färsk frukt istället men det är inte alltid man har det hemma.

2 dl pasta med spenat och tomat smak 

Trevligt och krispigt för tänderna, och en bra källa till kolhydrater vilket hjälper till att balansera proteinet i soja nötterna. Fullkornspasta är också ett bra val.

2 rutor knäckebröd, valfritt ej sötat. 

½ dl solrosfrön

Tänk på att balansera detta, för mycket frön kan ge tjocka råttor.

8 dl Musli

Osötad musli, får gärna innehålla nötter, te.x Ica Gott Liv Osötad Musli.

Hoppas ni får nöje av detta recept!

Anmäl
2016-02-29 10:39 #1 av: Zolah

Men, kan man ge dom soja produkter förr sa dom att det var jätte illa ?  samma sak med baljväxter?

vad är dunderpulver egentligen?

och vad i tranbär är bra för deras urinvägar? är det inte c-vitamin/surhet som hjälper? är ju sagt att c-vitamin är onödigt menade jag.

är det bara torkade bananer eller är dom honungsdoppade?

folk har också visat ett varnande finger om torkad pasta, då det ska svälla? därav aldrig riktigt vågat ge det till mina.

vad är dunderpulver egentligen?

vill bara uppdatera mig om informationen, inte menat att låta elak :) en hel del är rätt emot från vad jag fått lära mig tidigare.

Anmäl
2016-02-29 11:15 #2 av: [timpelt]

Frågor är bara bra, vissa saker får man nog ta med en nypa salt. Det finns ingen källa på att torkad pasta skulle svälla i deras mage och råttor är väldigt duktiga på att pulverisera maten. Och skulle pastan svälla bör den  inte svälla mer en vanligt torrfoder.  Men det finns ingen källa som säger för eller emot, men det verkar som andelen folk som ger det utan problem är stor. 

Tranbären sägs att det renar och rensar urinet (källa hubpages) och att ph-värdet i urinen och försvåra för bakterierna att få fäste i urinvägarna. Vet däremot inte hur det ser ut med c-vitaminen om det är det som ska hjälpa. 

Dunderpulvret är vitaminer egentligen för barn, men är rekommenderat att ge till råttor då dom får fin päls och får i sig dom vitaminer dom behöver. Det finns folk som säger att dom får i sig dom vitaminerna dom behöver om dom nu får riktig mat varje dag 1 gång om dagen  men det är inte säkert att dom tar upp det alltid enligt veterinären. Detta är valbart och kan hoppas över men är en rekommendation från veterinären själv. folsyra, järn, selen, A-vitamin (betakaroten), B6-vitamin, C-vitamin, D-vitamin och zink http://www.bodystore.com/dunderpulver-barnvitamin-eko-30-portioner

Helt vanliga torkade bananer. Alla torkade frukter ska vara helt utan tillsatta socker.  

Det finns andra djur som inte tål baljväxter och soja protein men det har aldrig gått under tamråttor och det finns ingen källa till det. Men ska kolla in mer på det.

Anmäl
2016-02-29 11:36 #3 av: komigentammie

Iofs inte ang råttor men soja öht. 

Sen vill jag se den där källan på  att soja, baljväxter osv är dåligt för råttor för jag har aldrig fått någon källa, bara massa uppläxande. Glad

Anmäl
2016-02-29 11:53 #4 av: [timpelt]

Har suttit och gått igenom nätet i 30 minuter nu och letat efter en källa som skulle säga att soja skulle vara farligt men kan inte hitta något. Råa bönor kan däremot vara farligt. 

Däremot hittade jag, och jag översätter:
"Sojaextrakt har visat en skyddande effekt mot njursjukdomar hos både djur och människor."

http://www.vcahospitals.com/main/pet-health-information/article/animal-health/soy-protein/571

Jag tror det är viktigt att vi försöker bena ut dom här fördomarna som finns, och som finns i artiklarna här på råttor i fokus för att för det mesta finns det inga källor för det utan bara folks antagande. 

Anmäl
2016-02-29 12:04 #5 av: Zolah

#4

Håller med, det har inte skett mycket uppdatering på det hållet, och för många ( som mig ) är det enda stället man känner tillit för just här.

Mat är så fruktansvärt svårt tycker jag, balansera och förstå vad man egentligen ger. xP

Har för mig en del kommit från en amerikanska som tydligen gjort massa studier av råttor, MEN jag minns inte vem det var eller namnet så det hjälper ju inte så mycket där.

men som mycket behöver man lära sig vara källkritisk men det är lättare sagt än gjort.

Anmäl
2016-02-29 12:07 #6 av: Zolah

föresten om dunder grejen, hur blandar du i det? bara i matblandningen?

Anmäl
2016-02-29 12:42 #7 av: [timpelt]

Precis i fodret

Anmäl
2016-02-29 12:44 #8 av: Zolah

#7

Per blandning eller per gång du serverar? xP

( jag känner mig jobbig nu )

Anmäl
2016-02-29 13:04 #9 av: [timpelt]

Per blandning :) Ingen fara

Anmäl
2016-02-29 13:52 #10 av: Zolah

Tackar ^^ ska se över min matblandning och testa -

enda jag är osäker på hur bra det går med pulvret, typ, hamnar inte det mesta i botten osv xP

Anmäl
2016-02-29 13:54 #11 av: mmillann

Finns alla sädesslag med i den muslin du kör med? För det är viktigt att de får i sig korn, råg, vete och havre. Vitaminer har jag hört man kan skippa sålänge man har en komplett diet med torrfodret och sen med varierande grönsaker.

Anmäl
2016-02-29 13:56 #12 av: Zolah

#11 vem frågar du nu?

Anmäl
2016-02-29 14:00 #13 av: mmillann

TS såklart.

Anmäl
2016-02-29 14:15 #14 av: Zolah

#13

Är inte alltid så uppenbart så skriv meddelande tagg # eller personens nick så minskar det förvirrning :)

Anmäl
2016-02-29 14:53 #15 av: [timpelt]

#11 Ja det gör det, skulle kanske tilläggas men kan icke redigera den. Som tillagt så är det vad veterinären säger, men brukar oftast gå bra att hoppa över.

Anmäl
2016-02-29 16:07 #16 av: kigon

Själv har jag bara gett sädesslagen + lite fröer (beroende på vad jag har hemma) och sedan en varierad kost varje dag med grönsaker, kött, ägg, frukt, bukfylla (t.ex. pasta när jag är lat), rester från min egen mat helt enkelt. Funkar utmärkt för mig, de håller sig i bra hull och är pigga och matglada Glad Jag håller inga exakta mått, utan jag bara slänger på diverse olika grejer i skålen och ställer in (försöker få det på 80% grönsaker 20% diverse annat), håller ingen räkning på det heller.

Jag har aldrig haft en råtta som inte mår bra på detta (7st), så det där med att trixa till det en massa kör jag inte på. Tror verkligen inte att man mår dåligt utav att äta varierat och inte få i sig alla vitaminer & mineraler varenda dag, utan att få i sig dem delat under längre perioder (annars hade jag själv varit stendöd!).

/ Kigon, medarbetare på djurpyssel ifokus.

Anmäl
2016-02-29 17:18 #17 av: Ladybug6

Vilken veterinär är det som rekommenderat detta? Skulle vara kul att veta då de flesta veterinärer inte kan ett dugg om råttor :)

Anmäl
2016-02-29 18:12 #18 av: mmillann

Personligen ger jag i min torrfoderblandning, råg, korn, hälften så mkt havre och vete som de andra(pga att hanarna inte behöver så mkt för det kan skada med för mkt fosfor) sen har jag hirs, bovete, ris, gröna linser, lite pumpafrön och lite sesam samt torkat äpple.

Anmäl
2016-02-29 18:56 #19 av: Zolah

Timpelt du kan be moddarna fixa det om du skriver om all text och skickar till dom för sig, jag fick stå som mod på en annan sida för att kunna redigera och uppdatera om något blev knas

Anmäl
2016-03-01 16:10 #20 av: komigentammie

Kan du inte ta foto på din blandning så man kan få se hur det ser ut ihopblandat? 

Anmäl
2016-03-01 23:02 #21 av: komigentammie

Jag har lärt mig att torkad frukt, nötter & fröer är just gottis. 
Blir inte det uppätet först i din blandning? 

Anmäl
2016-03-02 00:46 #22 av: zickan

Länge sagts att soja kan skapa ökad risk för juvertumör på honor. Det fanns vettig fakta om detta. Men det har blivit ändringar även där.
Jag har själv blivit uppläxad av att jag sagt så och det är fel. Jag tog åt mig av min uppläxning och försökte söka upp fakta om saken. 
Satt i ett par timmar och läste på angående labbråttor och soja. Givetvis glömt hälften som vanligt. Vågar inte ens säga nått med säkerhet just nu för jag behöver läsa minst ett par timmar till för att få det hela och fastna och få bättre grepp på det. Vetenskapliga artiklar är för mig knöligt att läsa på svenska, när de är på engelska tar de ännu mer tid. Dumma gamla ord/termer man inte brukar använda ofta, liten text och mycket text.

Men kan iaf säga att det inte alls är så vi alla trott. Det finns mycket information angående råttor och soja. Allt är inte negativt. Tror till och med att det finns en del som är mycket positivt med att ge soja. Är lite mer formen av sojan och mängden. 
Så helt klart finns det nått där att kika på. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2016-03-02 00:48 #23 av: komigentammie

#22 Om du finner den där studien så dela gärna med dig! 
Jag börjar bli trött på all utskällning Skrattar

Anmäl
2016-03-02 00:51 #24 av: komigentammie

Tänkte en sak, är inte alla mods för rif med & godkänner vad som läggs upp?
Du verkar inte enig med allt, Zickan! Vore ett tips annars Glad

Anmäl
2016-03-02 01:10 #25 av: zickan

#23 det som är grejen. Det står så olika. Så det är ju jätte svårt. Därför jag är extremt osäker i vad som gäller. För om man kollar så är många smådjursfoder innehållande soja, melass och nått mer jag reagerat på sista tiden. Allt som en annan fått varningar om. 
Men diskuterade med någon om detta för nog ett år sedan nu. Kan tom vara Terato. Dök in på riktigt bra nyare information ang soja och djur. Med då labbråtta som underlag. 
Ska se om det var hon och hon mins på var den låg. 

Här är det iaf en del att de inte sett en skillnad mellan råttor som fått och inte fått soja med en viss procent. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18787312
Sett efter denna bör en vanlig ägare som inte ger det på heltid. Men som kanske ger soja i kosten ibland. Inte borde ses som fara som det mer gjorts innan. 
http://academicsreview.org/reviewed-content/genetic-roulette/section-1/1-10-roundup-ready-soy-is-safe-1/

Många labb personers testande. Ögnade igenom snabbt och såg mest flera som gett mycket soja. Men inte hittat någon skillnad mellan dom som fick mycket soja och de som inte fick det, Men noll tålamod att läsa mer ordentligt. Dock intressant
http://www.nature.com/nbt/journal/v25/n9/full/nbt0907-981.html

Men just på bebisar verkar det vara en större fara med soja och mer då man bör va försiktig. http://www.i-sis.org.uk/GM_Soya_Fed_Rats.php

Men sedan dyker det upp mycket om varningar med soja. Mesta varningar verkar röra gen modifierad soja. Och hur märker man skillnad på vad vi har i vår mat?
Denna var 2015. Nog nyaste jag läst om soja. Hittade just när jag letade efter den andra som jag nu inte hittar. Så fundersam igen angående soja. Är det bu eller bä. Svår sak när det finns så mycket där mycket säger olika. 
http://naturalsociety.com/new-study-finds-gmo-soy-toxic-kidneys-liver-reproduction/

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2016-03-02 01:18 #26 av: zickan

Bara snubblade över nått helt annat. Minskar smärta hos råttor med soja? http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1%2F391

Denna poppade upp med. Också intressant om det nu är så att råttor tål det bättre vissa perioder i livet. http://sv.acerca-salud.com/halsa/sojamjolk-ostrogen.php
"I en vetenskaplig artikel för kontoret av Illinois University nyheter titeln "Soy östrogener och bröstcancer: Forskare ger överblick", Diana Yates recensioner viss oro för William Helferich, professor i livsmedelsvetenskap och nutrition. Att ha studerat isoflavoner, såsom genistein i över tio år, konstaterade att mata honråttor genistein före puberteten minskade faktiskt risken för bröstcancer. Efter puberteten, dock troligen att påverkas av konsumtionen av djur genistein har placerat en större förmåga att stimulera östrogenkänsliga tumörer."

Otroligt intressant ämne är det iaf. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2016-03-02 01:24 #27 av: komigentammie

#25 / 26, tack! Ska läsa igenom allt du länkat när jag kan hålla ögonen helt öppna :)

Anmäl
2016-03-02 08:41 #28 av: Melynia

Att få ihop sitt eget foder, som exemplet ovan kan vara väldigt klurigt. För det första måste man veta vad alla dessa beståndsdelar (protein, fett, kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler) har för nytta i råttornas kroppar. Detta foder innehåller väldigt lite av vad de faktiskt behöver.

Varför har du knäckebröd i fodret?

Vad är det för vitamintillskott?

Varför puffat ris, vad har det för näringsinnehåll?

Varför just "rostade sojabönor" som proteindel?

Vem är veterinären du gärna hänvisar till? Jag tvivlar starkt på att denne person med 1 praktik och 1 teoretisk dag om alla sorters gnagare, i deras utbildning, har satt sig in mer i näringslära än många erfarna råttägare. Ska det vara en korrekt källa för att visa sig trovärdig behöver du uppge namn och klinik (med personens godkännande). Annars ser det bara dumt ut.

Fodret ovan är en ihopblandning av diverse (och långsökta) saker som jag inte tycker hör hemma i ett foder, eller utgör på något vis en ordentlig näringskälla. 

Jag ser tydligt att du skriver att det är en bas att utgå ifrån, men det är den luddigaste och knasigaste torrfoderbasen jag sett. En bra bas skulle kunna vara alla fyra sädesslag, linser, hirs osv inte massa onödiga puffar (99% luft) och torkad frukt (99% socker). Det är sånt man kan ha med i ett foder, men bör absolut inte utgöra basen.

För att försöka göra detta så kort som möjligt så behöver man faktiskt ha lite baskunskaper i näringslära innan man offentligt går ut med tips om egenblandat foder. Här följer exempel via The Scuttling Gourmet, är man intresserad av råttornas kost och näringslära bör man verkligen köpa den boken innan man uttalar sig, eller använda sig av riktiga källor, studier och rapporter.

En enklare bas skulle alltså kunna bestå utav:

40-60 % minimalt processat - Såsom de 4 sädesslagen (hela), hirs, råris, bovete med mera.
5-10 % protein - Såsom Rat Complete / Rat Selective, hund/kattmat, torkade insekter, torkat kött med mera.
30-55 % kolhydrater - osötade flingor, puffar, pasta med mera.
5 % fröer - hampafrö, sesamfrö, papegojmix med blandade sorter med mera.

Detta, lite förenklat, skulle kunna vara en bas och bör utgöra 80 % - 90 % av råttans diet, med en portion färsk mat varje dag.

Så nej, jag rekommenderar absolut inte detta foder.

Anmäl
2016-03-02 09:51 #29 av: [timpelt]

Kommer anmäla ditt inlägg nu eftersom du bara är ute efter att jaga och inte ger varken källa, vad du jobbar med eller vet vad du pratar om. Det finns en utförlig beskrivning av varje sak varför man ska ge det om du orkar läsa. Men som jag också skrev, du måste ge dina råttor färskmat och grönsaker varje dag. Så gå och kryp ner i din koja igen.

Anmäl
2016-03-02 09:56 #30 av: Melynia

Ska du anmäla mitt inlägg för det där? Varför skulle jag behöva uppge vad jag jobbar med?

Jag är inte "ute efter att jaga" överhuvudtaget. Jag kritiserar det du skriver på ett öppet forum för oss råttägare då jag anser att mycket av din information är felaktig. Min poäng är att den inte alls är så utförlig som du säger, och att dina källor inte alltid är trovärdiga.

Sen att du undviker mina frågor, bemöter detta otrevligt, spydigt och hotar om att anmäla gör bara saken ännu värre för din del. Ta en diskussion istället och ge mig fakta att utgå ifrån din poäng?

Anmäl
2016-03-02 13:57 #31 av: zickan

Det som skrivs i #28 är ändå rätt vettigt. Det är svårt att göra sitt eget foder. Godis är en sak. Det ger man bara lite av. Men eget torrfoder måste man veta på vad en råtta behöver för att täcka upp hela behovet i fodret. 

Vad för vitamintillskott bör redogöras. Fel vitaminer kan ge brister och övekonsumtion. Leda till stora problem. Vore även bra att du uppger vilken veterinär du har kontakt med. Det är en bra källa om de nu har nån koll övh eller bara går på vad de hört och sina egna åsikter. Mariotet av veterinärer har egentligen ingen koll. 

Ännu har det inte varit otrevligt i tråden. Det har blivit en rätt bra diskussion. Massa frågor från folk som undrar. Och undrar man inte över saker man tycker är oklart, så lär man sig inte. 
Anmäla inlägg ger inget. Det krävs ett visst antal anmälningar från olika personer för att inlägget skall döljas. 
Går fortare säga åt admin att dölja det. Inga inlägg går att radera på ifokus. Allt ligger kvar. Går endast dölja för er medlemmar. 
Admin kan återpublicera allt dolt/raderat precis när som. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2016-03-02 14:04 #32 av: kigon

Det är väl främst detta jag reagerade på
"Dunderpulver barnvitamin Helhetshälsa 2 kryddmått
Det är viktigt för att råttorna ska få i sig dom vitaminer och näringsämnen dom behöver för att bli pigga och glada oavsett om du ger dom blöt mat eller grönsaker.

Det beror ju helt på vad man ger dem för mat... Olika köttslag/grönsaker/frukter/etc innehåller alla olika nivåer och saker. Så hur kan du veta att de inte for nog av xx ämne om du inte vet vilken mat som ges? Det är ju helt omöjligt??

Jag ger mycket äggula och även morötter, hade inte velat kombinera dunderpulvrets höga A-vitamin halter med det jag ger. Känns som att utmana ödet med A-vitamin överskott...

/ Kigon, medarbetare på djurpyssel ifokus.

Anmäl
2016-03-02 14:44 #33 av: zickan

#32 det är helt sant. Man måste se helheten i vad man använder för ingridienser så att det inte blir för mycket av något ämne. Då kan det bli farligt. Eller för lite av nått ämne som behövs. 

Blanda själv kräver att man kollar upp vad för vitaminer, mineraler, enzymer osv som produkterna innehåller. Går inte köra på massa innehåll som alla tillför mycket av just en variant. Men har man mycket lite av nått i kosten så kan man lägga till mycket av nått som innehåller mycket av det ämnet. Bara för att man skall komma upp i det dagsbehov råttor behöver. 
Kost är extrem svårt att hålla på med. Man behöver kolla på innehållet av allt. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2016-05-18 15:10 #34 av: Alwyn

#28 jag står helt bakom det du skriver, satt själv och funderade på hur jag skulle uttrycka mig och få fram just dessa saker på ett trevligt sätt, sen dök ditt inlägg upp. Phu där slapp jag :)

Det är ju komplicerade saker dethär med att komponera eget foder. Just därför gäller det att ha kunskap och tydliga källor som styrker det man uppger. Jag vill ha en tydlig näringsanalys om jag ska våga använda ett foder (dvs protein, fett, kolhydrater osv uttryckt i % samt halter av vitaminer och mineraler mm) Är man tillräckligt kunnig och insatt kan man skapa en sådan uträkning själv.

Anmäl
2016-05-18 17:46 #35 av: komigentam

Men om du är nöjd med detta, vilket du verkar vara, varför har du frågat om hur man gör eget torrfoder för någon dag sen?

Anmäl
2016-05-18 17:52 #36 av: [svensktillverkad]

Har bett zickan att låsa denna tråd utan resultat. Detta recept tog jag fram med en veterinär som påstod sig vara insatt i läringsnära för djur. Men efter mycket research, uträknade och rådfrågning hos andra veterinärer och uppfödare så verkar inte detta stämma. Och efter att kollat runt lite mer så är inte veterinären veterinär längre. Så, sluta svara i denna tråd så den inte bumpas upp mer tack.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.