Uppfödare i närbild

Uppfödare i närbild: Terato

2012-08-19 11:02 #0 av: zickan

Intervju med uppfödaren av namnet Terato's

Vem är du? Var bor du? Hur gammal är du? Sysselsättning?
-Jag heter Sara Östlund, är 26 år gammal och bor på Brynäs i centrala Gävle. Jag studerar tredje året på socionomprogrammet och jobbar lite extra som tidningsbud.

Är du medlem i någon råttklubb?
-Ja, Svenska Råttsällskapet

Är uppfödningen registrerad/godkänd i någon klubb?
-Jag har under sommaren 2012 ansökt om att få påbörja provåret i SRS. Allt är inskickat så nu väntar jag bara på svar så förhoppningsvis blir jag uppfödare inom föreningen snart. :)

Intressen förutom råttor?
-Utöver råttorna är jag även intresserad av fotografering, hemsidebyggande och måleri/teckning.

Fem ord som beskriver dig!
-Engagerad, Självständig, Kunskapstörstande, Glömsk och Tidsoptimist!

Uppfödningens prefix och namnförklaring:
-Terato's. Att namnet innehåller ordet "rat" hade ingenting med råttor att göra när jag från början tog det här namnet. Jag har använt Terato som nick enda sen jag var 14. Jag försökte hitta på nåt coolt att heta på internetcommunities och ville ha något som liknade Sara men betydde nåt häftigt. Googlade mig på nåt sätt fram till Terato som betyder "missbildning" och det fick det bli! Namnet har följt med mig sen dess och blir nu namnet på min uppfödning, även om det egentligen kanske är lite opassande! :P

När startade du din uppfödning?
-Oj, svåraste frågan hittills! Det här liksom smugit sig på mig. Först skulle jag vara kullnanny åt Nicciz med en hona jag var fodervärd åt, det här var 2009 och honan hette Matilda, Redefine i stamtavlan. Det blev aldrig något. Men med den honan väcktes nån dröm om att föra vidare hennes goda temperament och jag har fortsatt leta bra temperamentsråttor och flyttat fokus från att bara ha råttor som sällskapsdjur till att även inkludera avelsplaner. I princip alla djur jag införskaffar mig nu är tilltänkta som tillskott till min avel, även om långt ifrån alla i slutändan blir det då de inte alltid kvalificerar sig efter hälsoutvärdering, introduceringar osv.

Hur kom det sig att du började föda upp råttor?
-Jag hade så mycket problem med mina råttor när jag började. Hälsa, flockegenskaper och livsålder var rent ut sagt katastrof och jag märkte att jag inte var ensam. En idé växte om att jag kanske skulle kunna göra parningar som andra inte gör, eftersom jag struntar i standard och på det sättet kanske jag kunde nå resultat snabbare på hälsa/temperamentfronten. Det var dock långt ifrån så enkelt som jag trodde!

När fick du din första råtta?
-2006 köpte jag två jätterädda och bitiga råttor frå zoo som fick flytta tillbaka efter två veckor. Sen skaffade jag möss istället. Men nästan exakt ett år senare blev jag med råttor igen, två 9-månadershonor via Grodan och nu fick jag se hur goa sällskapsråttor kunde vara! De blev två fantastiska kompisar till mig. Dock hade de problem med barbering, fixade inte intron och hade dålig hälsa men de funkade toppen med varandra och med mig. Men idag vet jag att jag inte vill ha barbering och introstrul på mina råttor, hur trevliga de än är med mig så jag är himla hård på den punkten vad det gäller avelsegenskaper.

Vad har din uppfödning för inriktning?
Sällskapstemperament och flockegenskaper
Eftersom man också måste ha en färginriktning inom SRS har jag valt agouti, för att det är en dominant grundfärg (lätt att baka) och för att det fanns många bra agoutis i en av de linjer jag ville jobba med. Dessutom tycker jag agouti är den vackraste färgen på råtta och de har ofta bra typ. Fast det är rätt mycket som ska sitta för att de ska funka bra på domarbordet så jag har väl en bit kvar där. Men jag kommer ha alla möjliga färger och varianter hos mig, eftersom jag inte letar avelsdjur utifrån färg/teckning/öron osv. utan letar djur med låg problemstatistik i stammen och med bra matchning med mina egna djur och med bra sällskapstemperament. Så det kan bli gensoppa så det stänker om det! Eller bara agouti och svart, om inget matchar, vilket ofta är fallet. :P

Hur många råttor har du?
Jag har fyra hanar och fyra honor för tillfället (honorna bor hos min syster). Har även två honor i foderhem, Sahrami i Gävle och Zelda i Västerås. Söker alltid bra fodervärdshem och avelssamarbete då jag än så länge har rätt lite plats för avelsdjur hos mig.

Vilken är din favoritråtta?
Det finns bra råttor och så finns det BRA råttor, de som sticker ut och bara är nåt annat än sina burkamrater. Tre såna har jag haft, alla honor med varierande bakgrund. Men om jag måste välja en av dem så blir det nog ändå Matilda, hon var stor och lång, mjuk som spaghetti och så trygg och modig och kontaktsökade. Hon var överallt i min lägenhet, fullkomligt orädd utan att vara överaktiv. Så snäll i flocken och med nya. Purfrisk. Tyvärr fick hon stroke vid 1 år och 8 månader och dog alldeles för tidigt från mig. :(

Vilken är din favoritvariant på råtta?
Agouti och Cinnamon, gärna i irish/eubk men selfar är också fina.

Hur många kullar tar du per år?

1-2 kullar. Jag måste planera noga och kan inte ta kullar om det finns många kvar sen tidigare kullar eller om råttor flyttar hem.

Skriver du stamtavla/alt registrerar råttorna du föder upp?
Alla avelsråttor och bebisar hos mig registreras och får stamtavla.

Vad kostar en råtta från din uppfödning?
I nuläget 250 kronor. Jag startade på 200 och ökade sen i och med att jag ansökte om provåret. Kommer att öka upp till 300 sen när jag känner att jag har en egen linje, kommit en bit på vägen mot mitt mål och har bättre koll på djuren i linjen.

Vad har du för framtidsplaner?

I framtiden ska jag och min sambo köpa hus och då kommer råttorna få mer utrymme och jag kommer kunna ha en 6-8 st av varje kön, vilket blir en bättre bas för att bedriva en avel. Men jag kommer nog aldrig komma upp i det antal som de större uppfödarna har, så mycket tid av mitt liv vill jag helt enkelt inte lägga ner på burstädning osv.

Berätta hur djuren bor, vad de får för mat, vad de har för bottenmaterial i buren mm

Båda mina flockar bor i en var sin fullstor Savic Royal Suite. Honorna bor i min systers sovrum och hon har faktisk fleecefiltar som bottenmaterial, de är duktiga på att gå på lådan. I lådan har hon kattströ. Hanarna bor i köket hos mig och de har tidningspapper som bottenmaterial och massvis med toalådor med toa-lätt i. Båda flockarna har många hängmattor och sovkrypin i sina burar och massvis med fleecefiltar och örngott som jag tvättar en gång i veckan. Jag brukar blanda foder själv, det är lite olika från gång till gång men oftast köper jag färdiga sockerfria müsliblandningar och tillsätter lite hirsfrö och annat. Brukar även när jag har råd, beställa blocks från USA som är fullvärdiga näringsmässigt för råttor. Kan även slänga i lite bättre kvalitetsfoder för råttor som jag köper på Zoo och blandar ut med mitt foder. Färskmat får de oftast i form av frys- eller kylgrönt, blir mycket kål och broccoli och med proteintillsats som typ lax och kyckling. Listan är lång med allt de får.

Vad ställer du för krav på dina köpare?
Vill att de ska ha basic kunskaper om mat, ha en bra bur och låta råttorna komma ut ett par gånger i veckan. De ska kunna se om råttan är sjuk och ha lätt att kontakta mig för frågor eller vid bekymmer. Vill att de har tänkt igenom varför de vill ha råttor om de är nya.

En sak som kanske skiljer mig från de flesta andra uppfödare är att jag ställer höga krav på att köparna är beredda att behålla råttan livet ut. Självklart får råttor som behöver alltid flytta hem om det behövs men jag ser det inte som första lösningen om det inte handlar om akuta saker, som allergi eller liknande. "De får inte den tid de förtjänar" ser jag inte som en akut situation så länge inte råttorna vanvårdas. Jag förutsätter att köparen självständigt eller tillsammans med mig söker ett nytt hem åtminstone ett tag innan de får flytta hem (men vill heller inte se dem på blocket innan de talat om för mig att de tänker omplacera). Jag är numera noga med att tala om detta för alla nya köpare, så att de vet vad jag förväntar mig. Jag har dåligt med plats hemma och skulle inte kunna bedriva en avel om alla råttor skulle flytta hem. Dessutom anser jag inte att vi uppfödare ska ta ansvaret ur händerna på köparna vad det gäller den här biten. De allra flesta är vuxna människor, fullt kapabla att lösa sin situation med lite stöd. Sen får man ta det från fall till fall. Unga människor kanske kan behöva mer stöd eller att man griper in och tar över djuren tidigare.

I övrigt så har jag som krav att köparna uppdaterar sina kontaktuppgifter till mig. Jag ser det som min uppgift att kontakta dem för uppdateringar.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2012-08-19 12:01 #1 av: Zakaraa

Väldigt roligt att läsa!

Anmäl
2012-08-19 12:50 #2 av: [morat]

Ja det är faktiskt väldigt intressant att läsa om medlemmarna/uppfödarna! Glad

Medarbetare på Naglar.
Besök min blogg.

Mvh Moa

Anmäl
2012-08-20 10:15 #3 av: NinaS

Å va kul med fler uppfödarintervjuer! Tycker det är jätteintressant att läsa dessa. :)

Anmäl
2012-08-21 00:36 #4 av: Grodan

Väldigt bra frågor! FlörtTungan ute

Det var trist att du skulle ta över två "problemråttor" från mig. Som uppfödare är det en av de jobbigaste sakerna man kan råka ut för, att sälja/omplacera djur som har problembeteenden.

Jag tycker att det är jättekul att du blir uppfödare i SRS nu. Du är en oerhört seriös uppfödare och jag tror på dig!

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-01-11 19:22 #5 av: Terato

Grodan: Fast de gav mig mycket mer glädje än bekymmer faktiskt!

Sizzla är en av de råttor som satt standarden för hur jag vill att råttor ska vara sällskapsmässigt. Framåt, social och mjuk i kroppen var hon. Dom lärde mig mycket saker, dom här tjejerna och jag ångrade aldrig en sekund att dom kom till mig. 

Har själv sålt bebisar som barberat sig, rosslat och inte funkat i flock. Det där med problem är något man aldrig kan försäkra sig emot.

Tack! :D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.